Τελικός κυπέλλου 2019: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για την (προ)ιστορία των δικεφάλων

Τελικός κυπέλλου 2019: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για την (προ)ιστορία των δικεφάλων
Βιεϊρινια και Μάνταλος στον περσινό τελικό Eurokinissi Sports

Η ιστορία του ζευγαριού των δύο Δικεφάλων, η μεγάλη πρωτιά που αναζητά ο ΠΑΟΚ, το παράδοξο των άδειου γηπέδου και από πότε έχουν να εμφανιστούν παράταση και πέναλτι. Ολα όσα πρέπει να ξέρεις για το ΠΑΟΚ-ΑΕΚ.

Ο τελικός του Κυπέλλου μεταξύ της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ που θα διεξαχθεί απόψε στο ΟΑΚΑ (20:30) δεν είναι ακριβώς…γιορτή. Άλλωστε ένας τελικός που διεξάγεται μπροστά σε άδεια καθίσματα δεν μπορεί να έχει αυτό το χαρακτηρισμό. Ωστόσο, όπως και να έχει, θα κριθεί ο δεύτερος τίτλος της χρονιάς. Οπότε, ιδού πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το ματς και την ιστορία του.

1. ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ

Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού ζευγάρι τελικού θα αναμετρηθεί για τρίτη συνεχόμενη φορά με την ίδια σύνθεση. Ουδέποτε έχει συμβεί αυτό από το 1932 μέχρι και σήμερα. Το 2017 ο ΠΑΟΚ νίκησε την ΑΕΚ στον επεισοδιακό τελικό του Βόλου με 2-1 ενώ πέρυσι νικητής ήταν και πάλι ο Δικέφαλος του Βορρά με 2-0 επί της Ενωσης, αυτή τη φορά όμως στον Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας όπου θα διεξαχθεί και ο εφετινός τελικός.

Φάση από τον περσινό τελικό Eurokinissi Sports

2. ΒΡΑΧΕΙΑ ΚΕΦΑΛΗ Η ΕΝΩΣΗ

Αυτή θα είναι η έκτη φορά που ΑΕΚ και ΠΑΟΚ θα αναμετρηθούν στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Η Ενωση έχει τη μερίδα του λέοντος στις νίκες καθώς επικράτησε το 1939 (2-1), το 1978 (2-0) αλλά και το 1983 (επίσης, 2-0). Ο ΠΑΟΚ μείωσε τη διαφορά με τις δύο διαδοχικές νίκες του το 2017 και το 2018.

3. ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ

Ο εφετινός τελικός θα γράψει ιστορία πριν καν αρχίσει. Αν και με απόφαση του Γιώργου Βασιλειάδη (και μετά από εισηγήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας για πιθανά επεισόδια) τον τελικό θα τον παρακολουθήσουν μόλις… 1040 θεατές (τόσες θα είναι οι σχετικές προσκλήσεις που δόθηκαν στους δύο φιναλίστ και την ΕΠΟ). Και όμως, γι’ αυτόν τον τελικό και υπό το φόβο των Ιουδαιών, η ΕΛΑΣ θα χρησιμοποιήσει 3000 αστυνομικούς για την ασφάλεια του αγώνα. Κοντολογίς τρεις αστυνομικοί για έναν θεατή!

4. Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ 10

Με την κατάκτηση του εφετινού πρωταθλήματος (το πρώτο μετά από 34 χρόνια) ο ΠΑΟΚ έφτασε τους εννέα, συνολικά, τίτλους. Τρία πρωταθλήματα (1976, 1985, 2019) και έξι Κύπελλα (1972, 1974, 2001, 2003, 2017, 2018). Αρα στον τελικό του ΟΑΚΑ το Σάββατο ο ΠΑΟΚ θα διεκδικήσει τον 10ο τίτλο της ιστορίας του. Και κάτι ακόμα. Σε περίπτωση κατάκτησης του τροπαίου, οι Θεσσαλονικείς θα κάνουν νταμπλ για πρώτη φορά στην ιστορία τους.

Oι δύο προπονητές, Ραζβάν Λουτσέσκου και Μανόλο Χιμένεθ Eurokinissi Sports

5. ΑΓΝΟΟΥΝΤΑΙ ΠΕΝΑΛΤΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ

Οι τελευταίοι πέντε τελικοί κρίθηκαν στα 90 λεπτά και δεν χρειάστηκαν ούτε παράταση ούτε φυσικά τα πέναλτι. Ο τελευταίος τελικός που κρίθηκε σε έξτρα χρόνο ήταν αυτός του 2013 όταν ο Ολυμπιακός νίκησε 3-1 τον Αστέρας Τρίπολης. Ο δε τελευταίος τελικός που κρίθηκε στα πέναλτι ήταν ίσως ο πιο θεαματικός που έχει διεξαχθεί ποτέ. Πρόκειται γι’ αυτόν του 2009 μεταξύ του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ που τελείωσε με…15-14 στα πέναλτι μετά το επικό 4-4 σε κανονική διάρκεια και παράταση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα