Ρικ Πιτίνο: Η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού του

Ρικ Πιτίνο: Η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού του
O Ρικ Πιτίνο AP

Ο Ρικ Πιτίνο έρχεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην Ελλάδα για να γίνει ο νέος προπονητής του Παναθηναϊκού. Το news247.gr παρουσιάζει τα οικονομικά-και όχι μόνο σκάνδαλα-στα οποία πρωταγωνίστησε ο Αμερικανός κόουτς.

Οπως όλα δείχνουν ο Ρικ Πιτίνο θα είναι ο άνθρωπος που θα αναλάβει τις τύχες του Παναθηναϊκού μετά το διαζύγιο των πράσινων με τον Τσάβι Πασκουάλ.

Ο 66χρονος Αμερικανός κόουτς έχει γράψει τη δική του ιστορία στο χώρο του Αμερικανικού μπάσκετ, κυρίως του κολλεγιακού, όμως το όνομά του βρέθηκε αναμεμειγμένο σ’ ένα πολύ μεγάλο αθλητικό-και όχι μόνο-σκάνδαλο που ξέσπασε τον Σεπτέμβριο του 2017.

Pay for play: Ο Πιτίνο αρνήθηκε τα πάντα

Προς το τέλος εκείνου του μήνα οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς άσκησαν διώξεις κατά δεκάδων προσώπων για παραβίαση των κανόνων του κολεγιακού πρωταθλήματος (και κατά συνέπεια του κολεγιακού αθλητισμού) στον οποίο, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκαιο, απαγορεύεται αφενός η κάθε είδους αμοιβή για τους παίκτες και αφετέρου η εμπλοκή χορηγών.

Στο εν λόγω σκάνδαλο συνέβησαν και τα δύο. Εταιρία αθλητικών ειδών φερόταν να χρηματοδοτεί οικογένειες αθλητών έτσι ώστε τα… βλαστάρια τους να φοιτούν σε συγκεκριμένα κολέγια. Σε αντάλλαγμα, εφόσον οι μικροί γίνονταν επαγγελματίες, θα υπέγραφαν συμβόλαια με την εν λόγω εταιρία.

Ενα από τα κολέγια που βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα ήταν και αυτό του Λούσβιλ στο οποίο ο Πιτίνο ήταν προπονητής από το 2001.

Η διοίκηση του Λούσβιλ δεν έχασε καιρό. Σε πρώτη φάση έβγαλε τον Αμερικανό κόουτς σε υποχρεωτική άδεια και εν συνεχεία, αφού πέρασε και ο σχετικός χρόνος που προβλεπόταν στο συμβόλαιο για να δώσει εξηγήσεις ο Πιτίνο απολύθηκε μετά από 16 χρόνια παραμονής στον ίδιο πάγκο.

Ουδέποτε φυσικά παραδέχθηκε τις κατηγορίες και από την αρχή τόνιζε ότι δεν είχε την παραμικρή ιδέα για το τι γινόταν.

Θύμα εκβιασμού μετά από one night stand

Αυτό όμως δεν ήταν το μοναδικό σκάνδαλο στο οποίο ενεπλάκη ο Πιτίνο. Ο Αμερικανός κόουτς κατήγγειλε ότι το 2010 έπεσε θύμα εκβιασμού από γυναίκα η οποία αφού τον… παρέσυρε, εν συνεχεία τον εκβίαζε μαζί με άλλο πρόσωπο για να του αποσπούν χρήματα.

Το 2003 ο (παντρεμένος και πατέρας πέντε παιδιών) Πιτίνο ήρθε σε σεξουαλική επαφή με την Κάρεν Γουάιζ σε εστιατόριο του Λούσβιλ. Μερικές εβδομάδες αργότερα η Γουάιζ τηλεφώνησε στον Αμερικανό προπονητή και τον πληροφόρησε ότι είναι έγκυος. Εκείνος, σύμφωνα με τη δική του μαρτυρία, της πλήρωσε την άμβλωση με 3000 δολάρια.

Αρκετά χρόνια αργότερα αργότερα, το 2009, η Γουάιζ παντρεύτηκε. Οπως κατέθεσε ο Πιτίνο, ένας φίλος της Γουάιζ τον κάλεσε στον κινητό του τηλέφωνο και του άφησε μήνυμα σύμφωνα με το οποίο η πλευρά της γυναίκας θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι ο Πιτίνο την βίασε.

Ο Πιτίνο αρνήθηκε να συναινέσει ακόμα και όταν του παρουσίασαν κατάλογο συγκεκριμένων απαιτήσεων στον οποίο συμπεριλαμβανόταν η κάλυψη των εξόδων του σχολείου των παιδιών της Γουάιζ, η αγορά δύο αυτοκινήτων και η εξόφληση της υποθήκης του σπιτιού του.

Ο Πιτίνο έκανε μήνυση και τελικά η Γουάιζ κρίθηκε ένοχη για εκβιασμό και ψευδορκία και τιμωρήθηκε με επτά χρόνια φυλάκιση.

Πάρτι οργίων από τον ασίσταντ

Tέλος, το 2015 ο Πιτίνο αρνήθηκε ότι γνώριζε ότι ο άμεσος βοηθός του Αντρε ΜακΓκι διοργάνωνε πάρτι οργίων με χορεύτριες κάποιες εκ των οποίων ήταν μικρότερες από 18 ετών.

Γράφτηκε σε βιβλίο ότι ο ασίσταντ κόουτς “πάσαρε” εν συνεχεία τις κοπέλες στους παίκτες, τους διοικούντες αλλά και στο προσωπικό της ομάδας σε συνεργασία με μεσάζοντα η οποία καρπωνόταν μεγάλο χρηματικό ποσό.

Ο Πιτίνο και πάλι αρνήθηκε ότι γνώριζε κάτι σχετικά. Η συγγραφέας του επίμαχου βιβλίου πάντως τόνισε ότι ο Αμερικανός κόουτς θα έπρεπε να έχει γνώση για ένα γεγονός που συνέβαινε ξανά και ξανά για τέσσερα χρόνια.

To ΝCAA, όταν εξέδωσε ποινή, τόνισε ότι δεν μπορούσε να καταλήξει σε συμπέρασμα για το αν ο Πιτίνο είχε ευθύνη ωστόσο του καταλόγισε μη επαρκή επίβλεψη του προγράμματος της ομάδας και τον τιμώρησε με πέντε αγώνες αποκλεισμό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα