Σπάρταθλον 2018: Νικητής ο Ιάπωνας Ισικάουα εν μέσω κυκλώνα Ζορμπά

Σπάρταθλον 2018: Νικητής ο Ιάπωνας Ισικάουα εν μέσω κυκλώνα Ζορμπά
Σπάρταθλον 2018: Νικητής ο Ιάπωνας Ισικάουα

"Σπάρταθλον 2018" - Νικητής ο Ιάπωνας Ισικάουα-Κορυφαίοι Έλληνες Πολυμένης και Μαντά - Ακραία καιρικά φαινόμενα αντιμετώπισαν οι αθλητές.

Ο Ιάπωνας Γιοσιχίκο Ισικάουα αναδείχθηκε νικητής του 36ου ιστορικού αγώνα υπεραποστάσεων Σπάρταθλον, αφού κάλυψε τα 246 χλμ της διαδρομής σε 22 ώρες 55 λεπτά 14 δευτερόλεπτα. Ο αγώνας στη Σπάρτη ολοκληρώθηκε, όπως ακριβώς ξεκίνησε την Παρασκευή από την Αθήνα, δηλαδή υπό συνεχή και έντονη βροχόπτωση την ώρα που εξελίσσεται το φαινόμενο του κυκλώνα Ζορμπά, η οποία δημιούργησε μεγάλα προβλήματα κι έκανε ακόμη πιο δύσκολη την προσπάθεια των αθλητών στα ορεινά και σκοτεινά μονοπάτια της διαδρομής.

Μάλιστα από το μεσημέρι και μετά, αντί για μείωση, υπήρξε ένταση των φαινομένων με αποτέλεσμα πολλοί δρομείς να εγκλωβιστούν στο 68ο και στο 69ο σημείο ελέγχου (λίγο έξω από το χωριό Βουτιάνοι), λόγω της κακοκαιρίας (δυνατοί άνεμοι και βροχή). Για το λόγο αυτό η οργανωτική επιτροπή αποφάσισε να επιτραπεί στους συνοδούς να βρίσκονται δίπλα στους δρομείς, να τους βοηθούν και να τους προστατεύουν ώστε να φθάσουν στον τερματισμό με ασφάλεια και χωρίς χρονικό περιορισμό.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΣΤΟ WWW.DELTIOKAIROY.GR

Στο αγωνιστικό κομμάτι, ο Ισικάουα τερμάτισε στο άγαλμα του Λεωνίδα λίγο πριν τις 06.00 το πρωί και καταχειροκροτήθηκε από εκατοντάδες κατοίκους της Σπάρτης που παρά το δύσκολο της ώρας και τις καιρικές συνθήκες βρέθηκαν στον τερματισμό, μαζί με τον Δήμαρχο της πόλης, Βαγγέλη Βαλιώτη. Ο Ιάπωνας δρομέας το 2017 ήταν 4ος.

«Από το 130 χλμ και μετά τα πόδια μου έβγαλαν φτερά. Ανέβασα το ρυθμό μου, πέρασα τον Ολιβέιρα και από εκεί και μετά έβλεπα μόνο την Σπάρτη, είπε ο Ισικάουα μετά τον τερματισμό του»

Τις άλλες δύο θέσεις του βάθρου κατέλαβαν δύο επίσης γνώριμοι του Σπάρταθλον από τον περσινό αγώνα. Ο λόγος για τον Τσέχο Μπρούνο Ράντεκ που, όπως και το 2017, πήρε τη 2η θέση με 23 ώρες 37 λεπτά 28 δευτερόλεπτα και τον Πορτογάλο Ζοάο Ολιβέιρα ο οποίος κατετάγη 3ος (επίσης ήταν 3ος πέρυσι) με 24 ώρες 34 λεπτά 30 δευτερόλεπτα.

«Αντιμετώπισα πολλά προβλήματα από το 90ο χλμ μέχρι και το 130ό με στομαχικές διαταραχές και με κράμπες και προς στιγμήν σκέφτηκα να εγκαταλείψω την προσπάθειά μου, Αμέσως όμως μετά το Ζευγολατιό ανέκτησα προοδευτικά τις δυνάμεις μου και συνέχισα με σταθερό τέμπο προσπερνώντας τους προπορευόμενους αθλητές», είπε ο Ράντεκ.

Εμφανώς καταπονημένος τερμάτισε ο Ολιβέιρα εν μέσω καταρρακτώδους βροχής και αμέσως αγκάλιασε τη σύζυγό του που τον ανέμενε, ενώ φώναξε «ευχαριστώ» προς τον κόσμο που τον χειροκροτούσε.

Δείτε όλες τις εξελίξεις από την επέλαση του κύματος κακοκαιρίας μέσω της Live Blogging πλατφόρμας του News 24/7.

Την 4η θέση πήρε ο Ούγγρος Τάμαζ Μπόντις με 24.59.19, την 5η ο Τσέχος Μίλαν Σόμνι με 25.23.43 και την 6η ο Ρώσος Ιβάν Ζαμάρσκι με 25.37.05.

Ο Γιάννης Πολυμένης ήταν ο καλύτερος Έλληνας, αφού τερμάτισε 20ος σε 27.27.30 και την Τζο Μαντά να πραγματοποιεί την καλύτερη εμφάνιση στις γυναίκες. Η Ελληνίδα δρομέας, πήρε την 4η θέση στις γυναίκες (28η στο σύνολο) με 28.35.33, χάνοντας για λίγο μια θέση στο βάθρο αφού 3η κατετάγη η Φινλανδή Τέλια Χονκόνεν με 28.34.29.

Νικήτρια στις γυναίκες ήταν η Ουγγαρέζα Σουζάνα Μάραζ με 27.05.28 και 2η η Τσέχα Κατερίνα Κασπάροβα με 27.47.16.

Δεύτερος καλύτερος Έλληνας και 29ος στο σύνολο ήταν ο Βαγγέλης Μπάκας με 28.39.10, ενώ ακολούθησαν οι Δημήτρης Κούβαλης (35ος) με 29.13.39, Ηλίας Μπάκας (38ος) με 29.26.24 και Γιώργος Γκόλης (53ος) με 30.07.17.

Αντίθετα θύματα της δυσκολίας του αγώνα έπεσαν πολλοί αθλητές που δεν κατάφεραν να τερματίσουν. Μεταξύ τους ο έμπειρος Ελληνοαμερικανός δρομέας Ντιν Καρνέζης (είχε και ένα μικρό ατύχημα στο 60ό χλμ της διαδρομής /όταν τον χτύπησε ο καθρέπτης διερχόμενους αυτοκινήτου), αλλά και ο Βρετανός εθελοντής διασώστης Τζον Φολάντεν. Επίσης από τις ελληνικές συμμετοχές δεν τερμάτισαν οι Τάσσιος και Κρυστάλλης.

Το χρονικό όριο τερματισμού των αθλητών ολοκληρώνεται στις 19.00,με την συμπλήρωση δηλαδή 36 ωρών από την εκκίνηση.

*Άνοιξαν… οι ουρανοί στη Σπάρτη. Το νερό λόγω του κυκλώνα που πλήττει αρκετές περιοχές της χώρας ήταν πραγματικά πολύ και οι προσπάθειες των αθλητών να φθάσουν στον τερματισμό ήταν ηρωικές, αφού έπρεπε να τα βάλουν με πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα. Το ίδιο και οι 400 εθελοντές του αγώνα που έκαναν ότι μπορούσαν δίνοντας το παρών σε απόμακρα σημεία της διαδρομής, συμβάλλοντας στην ομαλή διεξαγωγή του Σπάρταθλον 2018.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα