Το απίστευτο χτύπημα του Στέφανου Τσιτσιπά που «γύρισε» την πρεμιέρα του στο Australian Open

Διαβάζεται σε 4'
Το απίστευτο χτύπημα του Στέφανου Τσιτσιπά που «γύρισε» την πρεμιέρα του στο Australian Open
O Στέφανος Τσιτσιπάς AP Photo Asanka Brendon Ratnayake

O Στέφανος Τσιτσιπάς κατάφερε να περάσει το πρώτο εμπόδιο στο Australian Open, χάριν μιας κίνησης που πολλοί χαρακτήρισαν ως «shot of the year».

Η αγωνιστική περίοδος στο τένις μόλις άρχισε, ωστόσο ο Στέφανος Τσιτσιπάς έθεσε σοβαρή υποψηφιότητα για τον τίτλο «το χτύπημα της χρονιάς» του 2024 και παράλληλα αυτόν του καλύτερου χτυπήματος του Australian Open.

Στο πρώτο του παιχνίδι για το πρώτο Grand Slam της σεζόν, εναντίον του Ζιζού Μπεργκς, ο καλύτερος Έλληνας τενίστας επικράτησε με ανατροπή (5-7, 6-1, 6-1, 6-3). Την κατάφερε χάρη σε μια φάση που εξασφάλισε τη δική της θέση στην ιστορία.

Ο Μπεργκς πέρασε την μπάλα ελάχιστα πάνω από το φιλέ, με τον Τσιτσιπά να εξελίσσει αυτό που φαινόταν χαμένος πόντος, σε highlight.

Έκανε σπριντ προς την μπάλα και κατάφερε να κοντρολάρει το σώμα του, ώστε να μην ακουμπήσει στο φιλέ -κάτι που αποτελεί παράβαση. Η γωνία του χτυπήματος του ήταν τόσο καλή που ο αντίπαλος του δεν μπόρεσε να αντιδράσει.

Στο βίντεο φαίνεται πως ο Μπεργκς δεν πίστευε αυτό που μόλις είχε συμβεί, βάζει το χέρι στο στόμα του και επιστρέφει στη θέση του, ενώ ο κόσμος αποθεώνει τον Τσιτσιπά.

TI ΕΙΧΕ ΝΑ ΠΕΙ Ο ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ

Στις δηλώσεις που έκανε μετά τον αγώνα, ο Τσιτσιπάς συμφώνησε πως το χτύπημα του ήταν εξαιρετικό, πριν προσθέσει ότι «δεν ξέρω πώς το έκανα. Για ένα κλάσμα δευτερολέπτου, σκέφτηκα πως όλα έχουν τελειώσει όταν ο Μπεργκς έκανε το underspin volley. Πως θα έπρεπε να προετοιμαστώ για τον επόμενο πόντο.

«Υποθέτω ότι δεν ήθελα να τα παρατήσω. Ήθελα να κάνω μια προσπάθεια. Αυτή μου έδωσε τον πόντο που πιστεύω πως ‘γύρισε’ τον αγώνα».

Η ΑΠΟΘΕΩΣΗ ΤΟΥ ΤΣΙΤΣΙΠΑ ΣΤΟ TWITTER

Χρήστες στο Twitter (X) αποθέωσαν τον Έλληνα τενίστα, με έναν να γράφει πως «αυτό που έκανε ήταν χτύπημα Jiu-Jitsu. Κατάφερε να συνδυάσει το τένις με το πινγκ πονγκ, τεράστιος σεβασμός για τον Στέφανο».

Άλλος σημείωσε ότι «ήταν απολύτως απίστευτο το πώς γύρισε για να αποφύγει να αγγίξει το δίχτυ και ενώ φάνηκε πως πέφτει προς τα πίσω, δεν το έκανε. Υπέροχη αθλητικότητα από τον Στέφανο».

Τρίτος σημείωσε πως «αν χτυπούσε προς τα εμπρός αντί στο πλάι, η κίνηση του σώματός του θα είχε αναπόφευκτα αγγίξει το δίχτυ τουλάχιστον με το ένα πόδι. Το χέρι του στο πλάι λειτούργησε ως φρένο. Έξυπνο, αλλά υποθέτω ότι είναι κάτι που ‘χει δουλέψει στην προπόνηση ή τουλάχιστον μπορεί να κάνει κάποιος που παίζει τένις από τα 4 ή τα 5 του χρόνια».

Εντοπίσαμε και το σχόλιο που ανέφερε «απίστευτες δεξιότητες, έλεγχος του σώματος και όραση όλα λειτουργούν ταυτόχρονα. To 1 στα 100.000 χτυπήματα ήταν εφικτό επίσης, λόγω του γεγονότος ότι ο Stef ήταν αρκετά κοντά στο δίχτυ για να έχει ακόμη και μια κυριολεκτική ευκαιρία.

Το backspin volley ανέβηκε ψηλά δίνοντας χρόνο στον Stef. Aλλά αυτό ήταν ένα ΤΡΕΛΟ πλάνο που θα μπορούσε να κάνει μόνο αυτός».

Το κοντρόλ του σώματος του, προκειμένου να μην έλθει σε επαφή με το δίχτυ, αποθεώθηκε από πάρα πολλούς που τον χαρακτήρισαν καταπληκτικό αθλητή.

ΗΤΑΝ ΑΝΤΙΚΑΝΟΝΙΚΟ ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ;

Πολλοί αμφισβήτησαν το νόμιμο της κίνησης του Έλληνα τενίστα, γεγονός που έκανε αναγκαία την αναφορά του Άρθρου 24 των κανονισμών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης.

Εκεί μπορεί να διαβάσει κάποιος πως «η ρακέτα μπορεί να περάσει το δίχτυ αρκεί να μην το αγγίξει ποτέ. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε απλώς να αρχίσετε να φτάνετε κοντά στο φιλέ για να χτυπήσετε τις μπάλες πριν έρθουν στο πλευρό σας.

Προτού μπορέσετε να πετύχετε την επιστροφή, η μπάλα πρέπει πρώτα να περάσει πάνω από το δίχτυ προς την πλευρά σας -στο γήπεδο».

Δείτε τι έκανε ο Τσιτσιπάς και από άλλη κάμερα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα