Αυτοκίνητο ζωής

Το LIFEcar, το νέο roadster της Morgan κάνει ντεμπούτο στο σαλόνι της Γενεύης
- 10 Μαρτίου 2008 22:37
Μηδέν εκπομπές, 160 χ.α.ω τελική ταχύτητα και 0-100 χ.α.ω σε μόλις 7 δευτερόλεπτα! Αυτό θα είναι το νέο roadster της Morgan που θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση στο σαλόνι της Γενεύης.
Βασισμένο στο σχέδιο του Aero-8, κατασκευασμένο από ελαφρά υλικά και αξιοποιώντας τη διαθέσιμη υβριδική τεχνολογία και κινητήρες με κυψέλες υδρογόνου το νέο roadster θα προσφέρει αυτονομία 400 χιλιομέτρων ανά δεξαμενή υδρογόνου.
«Τα στοιχεία δείχνουν ότι η επιτάχυνση στα 100 χ.α.ω από στάση θα επιτυγχάνεται μέσα σε περίπου 7 δευτερόλεπτα» αναφέρουν οι υπεύθυνοι του Βρετανού κατασκευαστή. Ωστόσο το ακριβές νούμερο δεν θα γίνει γνωστό πριν από το πρώτο test drive που είναι προγραμματισμένο για μετά το τέλος της έκθεσης.
«To έχουμε σχεδόν πετύχει αλλά σκοπεύουμε να το οδηγήσουμε μετά την έκθεση» δηλώνει ο Μάθιου Πάρκιν της Morgan.
Το 5 εκατομμυρίων ευρώ πρότζεκτ, χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από τη βρετανική κυβέρνηση και χρειάστηκαν τρία χρόνια για να υλοποιηθεί.
«Η βασική ιδέα ήταν να φτιάξουμε ένα σπορ αυτοκίνητο με έμφαση στην οδηγική απόλαυση και τεχνολογία πρότυπο για μελλοντικά μοντέλα, καταναλώνοντας περίπου το ισοδύναμο των 1,5 λίτρων βενζίνης ανά χιλιόμετρο. Όλα τα υπόλοιπα έχουν προκύψει ως αποτέλεσμα αυτής της ιδέας».
Η κίνηση του LIFEcar παράγεται από ένα κινητήρα κυψελών υδρογόνου που αναπτύχθηκε από την βρετανική εταιρεία αμυντικών συστημάτων Qinetiq.
«Οι κυψέλες υδρογόνου στο LIFEcar παράγουν 22 κιλοβάτ, περίπου το 20 τοις εκατό ενός βενζινοκινητήρα. Με αυτή την ισχύ μπορούμε να δώσουμε όλη την κίνηση που χρειάζεται» εξηγεί ο Ιαν Ουίτινγκ της Qinetiq.
Αρκεί να προστεθεί στο σύστημα μια διάταξη συσσώρευσης ενέργειας και να μειωθεί το βάρος. Όταν το αυτοκίνητο επιταχύνει ή ανεβαίνει ένα λόφο αντλεί επιπλέον ενέργεια από μια διάταση υπέρ-συσσωρευτών στο κέντρο του οχήματος.
«Είναι σαν μπαταρίες με μικρότερη χωρητικότητα, επιτρέπουν, όμως, την απόδοση και αποθήκευση ενέργειας ταχύτερα» συμπληρώνει ο Ουίτινγκ.
«Τα υβριδικά αυτοκίνητα χρησιμοποιούν ένα σύστημα πέδησης που ανακτά το 10% της ενέργειας που πηγαίνει στο φρενάρισμα» συμπληρώνει ο Πάρκιν.
«Εμείς σκοπεύουμε στο 50%. Και για να βελτιώσουμε επιπλέον την απόδοση ανά μονάδα καυσίμου μειώνουμε το βάρος». Τα καθίσματα είναι ξύλινα, το σασί από αλουμίνιο ενώ δεν υπάρχει καμία από τις συνηθισμένες πολυτέλειες όπως ηχοσύστημα, κεντρικό κλείδωμα, αερόσακοι που είναι στάνταρ στα σύχρονα αυτοκίνητα. Ο στόχος των κατασκευαστών είναι τα 700 κιλά.
Άλλες αξιοσημείωτες παραλείψεις είναι το κιβώτιο ταχυτήτων και καθώς οι κυψέλες καυσίμου είναι αθόρυβες το γνωστό «μούγκρισμα» του κινητήρα. «Μπορεί να χρειαστεί να εγκαταστήσουμε ένα σετ ακουστικών με τους ήχους ενός πεντάλιτρου κινητήρα» λέει αστειευόμενος ο Πάρκιν.
Ο δρόμος παρόλα αυτά προς την ηλεκτροκίνηση και τις κυψέλες υδρογόνου είναι γεμάτος εμπόδια. Οι σκεπτικιστές τονίζουν ότι η ηλεκτρόλυση του νερού απαιτεί μεγάλα ποσά ηλεκτρικής ενέργειας και αυτή θα πρέπει να παραχθεί καίγοντας ορυκτά καύσιμα. Επομένως δεν υπάρχει κανένα περιβαλλοντικό όφελος. Επιπλέον δεν υπάρχουν υποδομές για την τροφοδοσία των αυτοκινήτων και θα περάσουν χρόνια μέχρι να κατασκευαστούν σταθμοί τροφοδοσίας αν η αποφασιστεί ότι η τεχνολογία στρέφεται προς αυτή την κατεύθυνση.
Οι υπεύθυνοι όμως του πρότζεκτ δεν χάνουν το κουράγιο τους.
«Υπάρχουν διάφορα ζητήματα», λέει ο Ουίτινγκ,
«αλλά λεωφορεία με κυψέλες υδρογόνου κυκλοφορούν σε πολλές ευρωπαικές πρωτεύουσες και ανεφοδιάζονται σε κεντρικούς σταθμούς».
«Ας δούμε πρώτα, όμως, πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, ποια θα είναι η ζήτηση τέτοιων οχημάτων και λύσεις θα βρεθούν. Μπορούμε για παράδειγμα να αξιοποιήσουμε τους την υπάρχουσα τεχνολογία, π.χ. ντίζελ, και να την μετατρέψουμε για παραγωγή υδρογόνου για τα οχήματα» αισιοδοξεί ο Ουίτινγκ.
Στο πρότζεκτ του Lifecar έχουν επίσης συμμετάσχει το Cranfield University, το Oxford University και οι εταιρείες Oscar Automotive και Linde AG.
Πηγή: BBC, Cars.gr, hybrid.gr