Ανοικτή πρό(σ)κληση

Το AUTO 24 ανοίγει τον φάκελο "cabrio" και αναλύει αυτή την ξεχωριστή κατηγορία (photos)
- 30 Ιουνίου 2008 01:50
Κάποτε τα cabrio ήταν αποκλειστικό προνόμιο των οικονομικά ισχυρών αλλά με το πέρασμα του χρόνου έχουν γίνει σαφώς πιο προσιτά στον μέσο καταναλωτή με αποτέλεσμα να έχουν αποκτήσει και μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς.
Η χώρα μας ενδείκνυται για την αγορά ενός cabrio αφού ο ήλιος δηλώνει παρών τους περισσότερους μήνες τον χρόνο και η λογική της απόλυτης ελευθερίας που για πολλούς εκπροσωπεί ένα ανοικτό αυτοκίνητο ταιριάζει γάντι με την ψυχοσύνθεση του Έλληνα.
Ρίξτε όμως μια ματιά στη βάση δεδομένων του
AUTO 24 και θα διαπιστώσετε ότι στη θέση της λέξης cabrio θα βρείτε και άλλες όπως Convertible (από αυτή ξεκίνησαν όλα), Roadster, Targa ενώ μερικές εταιρείες έχουν προσδώσει συγκεκριμένες ονομασίες για τα ανοικτά τους μοντέλα (π.χ. Spyder, Volante κ.α.). Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να ξεδιαλύνουμε όσο γίνεται το τοπίο.
Βασικός μέτοχος
Η πιο απλή μορφή οροφής σε cabrio είναι αυτή που περιλαμβάνει ύφασμα το οποίο στηρίζεται σε ένα ατσάλινο πλαίσιο. Η αναδίπλωση της οροφής γίνεται χειροκίνητα και σε ορισμένες περιπτώσεις όπως αυτή του Mazda MX-5 είναι τόσο απλή διαδικασία που ουσιαστικά καθιστά την “αυτόματη” λειτουργία περιττή. Με ένα απλό ξεκούμπωμα και μια κίνηση προς τα πίσω η οροφή του 2θέσιου roadster αναδιπλώνεται πίσω από την καμπίνα μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.
Υπάρχουν όμως και αντίστοιχου τύπου οροφές που κλείνουν με την βοήθεια ηλεκτρομηχανισμού. Η κυριότερη διαφορά σε αυτή την περίπτωση εστιάζεται στο εσωτερικό της οροφής που είναι επενδυμένο με ηχομονωτικά υλικά αυξάνοντας το επίπεδο άνεσης στην καμπίνα. Σε ορισμένα αυτοκίνητα η διαδικασία αναδίπλωσης της οροφής απαιτεί από τον οδηγό να “ξαγκιστρώσει” την οροφή από το παρμπρίζ χειροκίνητα όπως στην Porsche Boxster ενώ σε άλλα είναι πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία όπως στην BMW Z4.
Υπάρχουν και περιπτώσεις, όπου το εσωτερικό της υφασμάτινης οροφής δε διαφέρει σε τίποτα οπτικά από αυτό της κλειστής έκδοσης όπως στη Mercedes CLK Cabrio. Αυτού του τύπου οι οροφές όμως είναι ογκώδεις και απαιτούν πολύ χώρο για την αποθήκευσή τους.
Σκληρή αναδιπλούμενη οροφή
Η Mercedes επανέφερε την σκληρή αναδιπλούμενη οροφή με την πρώτης γενιάς SLK η οποία παρουσιάστηκε το 1997. Η ιδέα ήταν γνωστή πολλά χρόνια πριν και είχε εφαρμοστεί σε αρκετά μοντέλα αλλά με την έλευση της SLK η κατηγορία Coupe-Cabriolet (ονομάζεται έτσι λόγω του διττού χαρακτήρα που αποκτά το αυτοκίνητο) απέκτησε φανατικούς φίλους σε όλο τον κόσμο ωθώντας και άλλες εταιρείες να πράξουν το ίδιο.
Ένα αυτοκίνητο που ταξιδεύει σαν πολυτελές coupe (δηλ. με χαμηλό αεροδυναμικό θόρυβο) και ξεγυμνώνεται σαν κανονικό cabrio μοιάζει ακαταμάχητο. Στα παραπάνω προσθέστε και την αυξημένη στρεπτική ακαμψία, κάντε ταμείο και θα καταλάβετε γιατί εδώ και μια δεκαετία τα CC έχουν κατακλύσει την αγορά. Βεβαίως δεν είναι όλα ρόδινα, αφού ο μηχανισμός αναδίπλωσης είναι αφενός πολύπλοκος και αφετέρου ακριβός σε κατασκευή (και εν τέλει σε ενδεχόμενη επισκευή) ενώ σε αρκετά αυτοκίνητα απαιτείται έξτρα χώρος κατά την διάρκεια της αναδίπλωσης της οροφής.
Μικρό το τίμημα όμως για όσα προσφέρουν τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα. Φυσικά υπάρχουν και αυτοί που πιστεύουν ότι το πραγματικά ανοικτό αυτοκίνητο είναι αυτό με την υφασμάτινη οροφή αλλά περί ορέξεως…
Τα μοντέλα με υφασμάτινη οροφή παίρνουν το αίμα τους πίσω κατά κάποιο τρόπο στην περίπτωση που προσφέρονται με hard top.
Σε αυτή την περίπτωση, εξασφαλίζεται καλύτερη προστασία από τα καιρικά φαινόμενα λόγω καλύτερης μόνωσης και την ίδια στιγμή περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό οι θόρυβοι από κύλιση και αέρα. Επιπλέον, με το hard top προστατεύεται η υφασμάτινη οροφή χαρίζοντας μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Από την άλλη όμως, το hard top απαιτεί συνήθως δύο άτομα για το βάλε-βγάλε ενώ χρειάζεται και αρκετά μεγάλο χώρο για την αποθήκευσή του.
Targa
Πρόκειται για μια μέση κατάσταση αφού η φιλοσοφία του βασίζεται στην αφαίρεση ενός μέρους της οροφής αλλά ταυτόχρονα διατηρείται το roll bar που βρίσκεται ακριβώς πίσω από τον οδηγό. Σε ορισμένα μοντέλα το πίσω τζάμι μπορεί να αφαιρεθεί.
Το πρώτο πραγματικό targa αυτοκίνητο ήταν η Porsche 911 Targa του 1966 και ακολούθησαν και άλλα στην συνέχεια όπως τα Lotus Elise, Toyota MR2 (AW11 και SW20), Nissan 100NX κ.α. Την δεκαετία του ’70 το Υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ προσπάθησε να απογορεύσει τα cabrio λόγω μειωμένης ασφάλειας σε περίπτωση ανατροπής του οχήματος γεγονός που οδήγησε τους κατασκευαστές στα targa αλλά και στα λεγόμενα T-bars (στην ουσία ίδια με τα targa αλλά με κολόνα που ενώνει στο κέντρο το εμπρός και πίσω roll bar) που είδαν μεγαλύτερη άνθηση στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού.
Ευτυχώς με την έλευση του Mazda MX-5 προς τα τέλη της δεκαετίας του ΄80 (του πιο καλοπουλημένου roadster στον κόσμο) αυτά τα προβλήματα λύθηκαν με την ενίσχυση του παρμπρίζ (που παίζει και τον ρόλο του roll bar) με αποτέλεσμα τα κλασικού τύπου cabrio να επανέλθουν στο προσκήνιο και να στριμώξουν τις targa εκδόσεις στη γωνία.
Ασφαλώς…ασφαλείς!
Μεγάλη δουλειά στον τομέα της ασφάλειας έχει γίνει απ’ όλους ανεξαρτήτως τους κατασκευαστές όσον αφορά τα cabrio αυτοκίνητα. Δεν είναι τυχαίο, που οδηγώντας ένα αυτοκίνητο με σκληρή αναδιπλούμενη οροφή δεν έχει σχεδόν καμία διαφορά όσον αφορά την στρεπτική ακαμψία και την αίσθηση πίσω από το τιμόνι σε σχέση με την κλειστή έκδοση.
Εξάλλου, ρίχνοντας μια ματιά στα τεχνικά χαρακτηριστικά ενός μοντέλου θα διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι ότι το βάρος της cabrio έκδοσης είναι μεγαλύτερο από της αντίστοιχης κλειστής. Σε αυτό συμβάλλουν μεταξύ άλλων τα έξτρα “δεσίματα” του σασί, τα roll bars κ.α. Πάντως, το σίγουρο είναι ότι το χαμηλό κέντρο βάρους και το αυξημένο βάρος αποτελούν δικλείδες ασφαλείας όσον αφορά την περίπτωση ανατροπής του οχήματος. Επίσης, τα σύγχρονα cabrio είναι εξοπλισμένα με όλα τα σύγχρονα συστήματα ασφαλείας: π.χ. το Volvo C70 έχει πλευρικούς αερόσακους.
Μια βραδινή βόλτα σε μια όμορφη διαδρομή παρέα με το έτερο ήμυσι και χαλαρή μουσική υπόκρουση είναι κάτι που όλοι θέλουμε να κάνουμε χωρίς την οροφή πάνω από τα κεφάλια μας. Από την άλλη, αν αντιπαθείτε τον θόρυβο στο ταξίδι και σας ενοχλεί η μειωμένη στρεπτική ακαμψία τότε ένα μοντέλο με σκληρή αναδιπλούμενη οροφή ταιριάζει καλύτερα στο προφίλ σας.
Οι εραστές της αυτοκίνησης πάντως, θα ανατρέξουν σε 2θέσιο μοντέλο, με την κίνηση στον πίσω άξονα και “ακονισμένη” οδική συμπεριφορά. Η αγορά πλέον έχει πολλές προτάσεις που είναι σίγουρο ότι θα καλύψουν τις ανάγκες σας και μάλιστα χωρίς να ξοδέψετε μια περιουσία.