Ηellenic Drift Championship

Αγωνιστικό θέαμα και συναρπαστικές μάχες με αυτοκίνητα που φτάνουν τους 700 ίππους!
- 21 Μαρτίου 2008 22:08
Το motorsport του drift έχει επεκταθεί σ’ όλο τον κόσμο. Eχει κερδίσει το κοινό, τους αγωνιζόμενους, τους παθιασμένους με τ’ αυτοκίνητα και το θέαμα. Από τα touge στο D1GP και στο EDC (European Drift Championship), το drift έχει περάσει σε επαγγελματικό επίπεδο και πλέον έχει καθιερωθεί ως μια από τις πιο
απαιτητικές και θεαματικές μορφές motorsport.
Το Drift είναι ένα υποκειμενικής κρίσης αγώνισμα motorsport. Συνεπώς η κριτική επιτροπή και τα τεχνικά μέσα που χρησιμοποιεί είναι κρίσιμα για την επιτυχημένη διεξαγωγή του αγώνα. Στο ελληνικό HDC τη θέση του αρχικριτή έχει ο καλύτερος Ιάπωνας κριτής drift της Ευρώπης και head judge του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος drift (EDC) HIROKI FURUSE, που με την τεράστια εμπειρία του εξασφαλίζει το μέγιστο κύρος και αντικειμενικότητα στο θεσμό του HDC.
Οι προδιαγραφές, o τεχνικός κανονισμός και η διαδικασία του HDC είναι σύμφωνες με αυτές του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Drift-EDC. Στο ελληνικό HDC λαμβάνουν μέρος μόνο οι οδηγοί με τις καλύτερες ικανότητες που προκύπτουν από μια διαδικασία οδηγικής αξιολόγησης, το HDC Licensing. Έτσι εξασφαλίζεται το υψηλότερο θέαμα για τους θεατές, αλλά και η μέγιστη ασφάλεια στην διάρκεια του αγώνα.
Το HDC είναι μια μεγάλη παραγωγή με εποπτικά μέσα, οθόνες, shows και φυσικά το καλύτερο αγωνιστικό θέαμα με συναρπαστικές μάχες αγωνιστικών αυτοκινήτων που φτάνουν μέχρι τους 700 ίππους και πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση της FUTURE PROMOTIONS MEDIA και της Αγωνιστικής Λέσχης Α.Λ.Α Racing Club.
Οι ανοικτή διαμόρφωση και οι τεράστιες διαστάσεις του P5 αφήνουν μεγάλη ευελιξία στους οργανωτές και στον Ιάπωνα κριτή Hiroki Furuse του HDC να σχεδιάζουν διαδρομές με κατάλληλη σχεδίαση και πλάτος μεγαλύτερο των 12 μέτρων για τις ανάγκες του HDC.
Η χάραξη και οριοθέτηση της διαδρομής θα γίνει με ειδικά kerb που χρησιμοποιούνται σε ανάλογες περιπτώσεις στο εξωτερικό (π.χ.Irwindale, Odaiba κτλ)
Επιτρεπόμενα αυτοκίνητα
* Όλα τα αυτοκίνητα πρέπει να είναι κατασκευασμένα από ένα καθιερωμένο εργοστάσιο αυτοκινήτων και να είναι / ήταν διαθέσιμα ως μοντέλα παραγωγής.
* Όλα τα οχήματα πρέπει να έχουν την κίνηση στους πίσω τροχούς
* Kit cars, μοναδικά κατασκευασμένα αυτοκίνητα, πρωτότυπα, υβριδικά αυτοκίνητα και αγωνιστικά αυτοκίνητα που δεν βασίζονται σε αυτοκίνητα παραγωγής δεν επιτρέπονται
* Αυτοκίνητα παραγωγής που έχουν από το εργοστάσιο κίνηση στους τέσσερις τροχούς επιτρέπονται αρκεί να έχουν μετατραπεί ώστε η κίνηση να μεταδίδεται αποκλειστικά στους πίσω τροχούς
* Αυτοκίνητα παραγωγής που έχουν από το εργοστάσιο κίνηση στους εμπρός τροχούς δεν επιτρέπονται, ακόμη και αν έχουν μετατραπεί να έχουν την κίνηση στους πίσω τροχούς
Κανονισμός αγώνων HDC
To HDC είναι εκδηλώσεις πισωκίνητων αυτοκινήτων που γίνονται σε ορισμένη διαδρομή, συνήθως με τρεις συνεχόμενες στροφές, όπου οι οδηγοί βαθμολογούνται με κριτήρια την ταχύτητα, την γωνία πλαγιολίσθησης, την γραμμή, το στυλ και το πάθος τους κατά την οδήγηση. To HDC περιλαμβάνει μονά περάσματα και διαδικασία προκριματικών, όπου ο κριτής του HDC, Hiroki Furuse βαθμολογεί τα τρία προκριματικά περάσματα των οδηγών.
Οι οδηγοί με την καλύτερη βαθμολογία προκρίνονται στις διπλές μάχες που ορίζονται με την μορφή σκάλας, δηλαδή ο 1ος με τον 16ο ο 2ος με τον 15ο ο 3ος με τον 14ο κτλ. Οι διπλές μάχες αυτών οδηγών, ονομάζονται tsuiso, όπου με την διαδικασία του αποκλεισμού σε κάθε μάχη, προκύπτουν οι 8, 4 και στον τελικό οι 2 καλύτεροι οδηγοί, όπου αναδεικνύεται και ο νικητής του αγώνα.
Ο νικητής του αγώνα κερδίζει 20 βαθμούς, και κάθε επόμενος οδηγός από 2 λιγότερους. Οι οδηγοί από την θέση 11 έως την θέση 16 κερδίζουν από 1 πόντο. Επίσης ένα επιπλεόν βαθμό κερδίζουν οι οδηγοί που θα πετύχουν άριστη (100 πόντους) βαθμολογία στα προκριματικά περάσματα.
Η ειδικές διαδρομές που γίνονται οι αγώνες του HDC αποτελούνται συνήθως από μια ευθεία και μια αλληλουχία 2 έως 4 στροφών όπου μετά τερματίζει το αυτοκίνητο. Πριν την γραμμή εκκίνησης, υπάρχει η γραμμή αναμονής, όπου οι αγωνιζόμενοι περιμένουν την σειρά τους για να βρεθούν στην γραμμή εκκίνησης. Η ευθεία πρέπει να έχει ικανό μήκος ώστε το αυτοκίνητο να αναπτύξει την απαιτούμενη ταχύτητα μέχρι την 1η στροφή. Σε αυτή την ευθεία το αυτοκίνητο εκκινεί από στάση, μετά το παράγγελμα του αφέτη.
Ο αγωνιζόμενος αφού επιταχύνει ευθύγραμμα και με πλήρη ισχύ στην ευθεία, πρέπει να δώσει απότομα την μέγιστη γωνία πλαγιολίσθησης στο αυτοκίνητο το αργότερο στο initiation point, δηλαδή στο σημείο που μαρκάρεται εμφανώς στην διαδρομή και όπου πρέπει υποχρεωτικά τα αυτοκίνητα να έχουν γωνία πλαγιολίσθησης.
Στην συνέχεια προσπαθεί να διαγράψει τις επόμενες στροφές με την ιδανική γραμμή, το δυνατόν ταχύτερα και με ωραία ροή και τον πιο θεαματικό κόσμο. Αφού φτάσει στην γραμμή τερματισμού, σημείο όπου μαρκάρεται εμφανώς στην διαδρομή, ο αγωνιζόμενος πρέπει να φρενάρει σταδιακά το αυτοκίνητο του μέσα στην διαθέσιμη απόσταση που ορίζεται στην διαδρομή και να περιμένει τις εντολές του κριτή που βρίσκεται στο τέλος της διαδρομής.
Διπλές μάχες – tsuiso battle
Ο κάθε οδηγός θα οδηγήσει σε δύο περάσματα όπου θα βρεθεί εναλλάξ προπορευόμενος και ακόλουθος του προπορευόμενου. Τα αυτοκίνητα ξεκινούν δίπλα δίπλα και επιταχύνουν με το go του αφέτη. Πρέπει να επιταχύνουν δυνατά, χωρίς όμως να απομακρυνθούν το ένα από το άλλο και στο σημείο που θα είναι εμφανώς σημαδεμένο στην διαδρομή, ο οδηγός που ξεκινάει στο εσωτερικό της διαδρομής – ορίζεται ανάλογα με την διέυθυνση της 1ης στροφής – θα πρέπει να τοποθετηθεί πίσω από το αυτοκίνητο που ξεκινάει στην εξωτερική διαδρομή.
Στο initiation point, δηλαδή στο σημείο που είναι εμφανώς σημαδεμένο στην διαδρομή και θα πρέπει το αυτοκίνητο να έχει γωνία πλαγιολίσθησης, τα αυτοκίνητα πρέπει να έχουν ξεκινήσει την μάχη. Στον τερματισμό τα αυτοκίνητα επιβραδύνουν και περιμένουν την εντολή του κριτή τερματισμού. Ο κριτής διαθέτει 10 συνολικά πόντους όπου τους μοιράζει στους δύο οδηγούς ανάλογα με την επίδοσή τους.
Οι οδηγοί πρέπει να περιμένουν την εντολή του κριτή του τερματισμού όπου θα τους ξαναστείλει στην εκκίνηση ή πίσω στην γραμμή αναμονής. Κατά την διάρκεια των tsuiso, οι οδηγοί και οι ορισμένοι από αυτούς μηχανικοί πρέπει να βρίσκονται στην γραμμή αναμονής. Εκεί και μόνο εκεί θα μπορούν να κάνουν οποιαδήποτε τυχόν εργασία στο αυτοκίνητο. Τα αυτοκίνητα απαγορευέται να επιστρέψουν στα pits. Αν ένα αυτοκίνητο επιστρέψει στα pits τότε θα αποκλειστεί.
Σε περίπτωση που κάποιος οδηγός καλείται στην γραμμή εκκίνησης και το αντίπαλο αυτοκίνητο του φτάσει στην γραμμή της εκκίνησης, τότε ξεκινάει να ισχύει ο κανόνας των 5 λεπτών. Αν στα 5 λεπτά δεν μπορεί να φτάσει στην γραμμή της εκκίνηση τότε ο οδηγός αυτός θα αποκλειστεί.
Ο στόχος των οδηγών στις διπλές μάχες – tsuiso αναλύονται κάτωθι:
Σκοπός προπορευόμενου οδηγού:
Ο προπορευόμενος οδηγός θέτει τον ρυθμό του περάσματος. Σκοπός του είναι να ντριφτάρει την ορισμένη διαδρομή με τον καλύτερο και χωρίς λάθη τρόπο, με πάθος, ταχύτητα, και μεγάλες γωνίες και να προσπαθήσει να ξεφύγει ανοίγωντας την απόσταση από τον οδηγό που τον ακολουθεί. Ο οδηγός πρέπει να κρατήσει ιδανικά την αγωνιστική γραμμή, αλλά πρέπει να θυμάται ότι τον καταδιώκει ο οδηγός που ακολουθεί. Έτσι ο προπορευόμενος οδηγός μπορεί να κρατήσει μια πιο κλειστή και αμυντική γραμμή αρκεί να είναι κοντά στην ιδανική γραμμή. Αν ο οδηγός διαλέξει μια πολύ κλειστή και αργή γραμμή θα χάσει πόντους.
Σκοπός ακόλουθου οδηγού:
Ο ακόλουθος οδηγός πρέπει να μείνει οσο το δυνατόν πιο κοντά στον προπορευόμενο οδηγό, προσπαθώντας όμως να διατηρήσει μεγαλύτερη γωνία και καλύτερη γραμμή. Δεν πρέπει όμως στην προσπάθεια να πλησιάσει να ακουμπήσει τον προπορευόμενο οδηγό.
Το καλύτερο δυνατόν drift και η μικρότερη δυνατή απόσταση που θα βρεθεί από τον προπορευόμενο, θα του δώσει τους περισσότερους πόντους. Αν όμως ο ακόλουθος οδηγός διατηρήσει πιο μικρή γωνία από τον αντίπαλο οδηγό, με σκοπό να τον ακολουθήσει, τότε θα του αφαιρεθούν πόντοι. Αν όμως ο προπορευόμενος οδηγός κάνει λάθος και βγει εκτός ιδανικής γραμμής, και ο ακόλουθος οδηγός διορθώσει και βρεθεί στην σωστή γραμμή τότε θα κερδίσει πόντους.
Επίσης ο ακόλουθος οδηγός δεν πρέπει να προσπεράσει τον προπορευόμενο οδηγό, μόνο αν ο οδηγός μπροστά κάνει ένα μεγάλο λάθος και βγεί τελείως εκτός γραμμής δίνοντας την ευκαιρία στον ακόλουθο οδηγό να περάσει με ασφάλεια. Αντίθετα αν ο ακόλουθος εκβιάσει μια προσπέραση και διαταράξει την γραμμή και την προσπάθεια του προπορευόμενου αυτοκίνητου που θα βρίσκεται κοντά στην σωστή γραμμή, τότε ο ακόλουθος θα χάσει πόντους.
Αν κάποιος από τους δύο οδηγούς φέρει τετακέ τότε θα πάρει 0 πόντους. Σε περίπτωση ισοπαλίας μετά τα δύο περάσματα, τότε ο κριτής θα δώσει επανάληψη και των δύο περασμάτων μέχρι τελικά να αναδειχθεί νικητής που θα προκριθεί στον επόμενο γύρο. Έτσι από τους 16 καλλύτερους οδηγούς θα προκύψουν οι 8 καλύτεροι οδηγοί και με την ίδια διαδικασία οι 4 καλύτεροι. Τότε θα γίνει μικρός τελικός που θα ορίσει τους οδηγούς τις 3ης και 4ης θέσης και μεγάλος τελικός για την 1η και 2η θέση.
Προκριματικά περάσματα
Η βαθμολογία στα μονά προκριματικά περάσματα έχει ως άριστα το 100 και βασίζεται στα κάτωθι κριτήρια:
. Ταχύτητα
. Γραμμές
. Γωνία πλαγιολίσθησης
. Οριακή οδήγηση και καπνός
. Στυλ οδηγού και ανταπόκριση του κοινού
Στα προκριματικά ο αγωνιζόμενος έχει 1 πέρασμα ζεστάματος και 3 βαθμολογούμενα περάσματα. Από τα 3 βαθμολογούμενα περάσματα μετράει το καλύτερο πέρασμα, όπου του δίνει και την κατάταξη. Σε καμία περίπτωση κατά την διαδικασία των προκριματικών το αυτοκίνητο δεν μπορεί να επιστρέψει στα pits. Αν ένα αυτοκίνητο εισέλθει στο χώρο των pits τότε δεν μπορεί να ξαναβγεί στην πίστα.
Η ταχύτητα εισόδου στην πρώτη στροφή είναι βασικό κριτήριο της βαθμολογίας. Ο κριτής θέλει να δει την μέγιστη επιτάχυνση του αυτοκινήτου κατά την ευθεία και την μέγιστη δυνατή ταχύτητα εισόδου στην 1η στροφή. Σημαντικός παράγοντας είναι η οριακή οδήγηση του αγωνιζόμενου, ανεξαρτήτως της ιπποδύναμης του αυτοκινήτου.
Για παράδειγμα ένας αγωνιζόμενος που διαθέτει πολύ δυνατό αυτοκίνητο, αλλά δεν κρατάει το πόδι του τέρμα στο γκάζι μέχρι την στιγμή που θα φέρει το αυτοκίνητο σε πλαγιολίσθηση θα βαθμολογηθεί χειρότερα σε αυτό το κριτήριο σε σχέση με έναν άλλο αγωνιζόμενο που διαθέτει ένα πιο αδύναμο αυτοκίνητο αλλά θα οδηγήσει στο 100% των δυνατοτήτων του αυτοκινήτου του.
Αγωνιστική γραμμή
Ο κριτής θα εξηγήσει αναλυτικά στο briefing του κάθε αγώνα, ποια είναι η ιδανική γραμμή που πρέπει να ακολουθήσει ο αγωνιζόμενος. Η γραμμή περιλαμβάνει κυρίως τα clipping point, όπου ορίζονται συγκεκριμένα και εμφανώς στην διαδρομή και βρίσκονται τόσο στις κορυφές των καμπών, αλλά και στις εξωτερικές πλευρές τους. Η σωστότερη τήρηση της επιθυμητής γραμμής αλλά και η μικρότερη απόσταση από τα clipping points (ιδανικά λιγότερη απόσταση από 50 εκατοστά) θα φέρει μέγιστους πόντους σε αυτό το κριτήριο.
Γωνία πλαγιολίσθησης
Η γωνία πλαγιολίσθησης που μπορεί να διατηρήσει ο αγωνιζόμενος σε όλο το μήκος της ορισμένης διαδρομής. Η μεγαλύτερη γωνία είναι πιο θεαματική και βαθμολογείται πιο καλά. Ο οδηγός πρέπει να έχει συνεχώς το αυτοκίνητο υπό έλεγχο και να μην τον χάσει ποτέ. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, δηλαδή η γωνία ελαχιστοποιηθεί ή το αυτοκίνητο ισώσει ή χειρότερα υποστρέψει τότε η βαθμολογία για αυτό το κριτήριο θα είναι χαμηλή.
Οριακή οδήγηση και καπνός
Ο οδηγός πρέπει να οδηγήσει το αυτοκίνητο το δυνατόν ταχύτερα και θεαματικότερα μέσα στις στροφές. Όσο περισσότερη ώρα έχει το πόδι του στο γκάζι, όσο περισσότερος καπνός παράγεται από τα πίσω του ελαστικά, όσο νωρίτερα γυρίσει το αυτοκίνητο πριν την 1η στροφή τόσο μεγαλύτερη βαθμολογία θα πάρει σε αυτό το κριτήριο.
Στυλ οδηγού και ανταπόκριση κοινού
Ο οδηγός πρέπει να δείξει πάθος, ενέργεια και να συναρπάσει το κοινό του αγώνα. Επίσης το στυλ της οδήγησης, η ομαλότητα και η ταχύτητα στην εναλλαγή των γωνιών πλαγιολίσθησης και η άνεση του οδηγού κερδίζουν πόντους σε αυτό το κριτήριο.
Πληροφορίες για το Επισκέπτη
Η διοργάνωση πραγματοποιείται στο υπερσύγχρονο και εύκολα προσβάσιμο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (OAKA). Στις υπηρεσίες υψηλού επιπέδου που μπορεί να προσφέρει το ΟΑΚΑ συγκαταλέγονται και 1500 θέσεις δωρεάν parking. Η είσοδος στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο για τη διοργάνωση είναι από τη Σπύρου Λούη (P5).
Οι πύλες ανοίγουν για το κοινό στις 10:00 το πρωί.
Εισιτήρια διατίθενται στην είσοδο του αγωνιστικού χώρου.
Πρόγραμμα 2008
1ος γύρος 23 Μαρτίου Ο.Α.Κ.Α
2ος γυρος 20 Απριλίου Ο.Α.Κ.Α
3ος γύρος 11 Μαίου Ο.Α.Κ.Α
4ος γύρος 25 Μαίου Ο.Α.Κ.Α
5ος γύρος 29 Ιουνίου θα ανακοινωθεί
* Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από το επίσημο σάιτ της διοργνώτριας αρχής Ηellenic Drift Championship