Ο Βασίλης Τσακίρογλου στο AUTO 24

O άνθρωπος που 'έζησε' τον Senna μιλάει στο AUTO 24 για το βιβλίο 'Ayrton Senna: Adeus'
- 18 Φεβρουαρίου 2009 19:45
Κέρδισε 3 παγκόσμια πρωταθλήματα, σταμάτησε στους 41 νικηφόρους τερματισμούς, ανέβηκε 80 φορές στο podium. Μέσα σε δέκα χρόνια. Για κάποιους –κολλημένους με τη F1- αυτοί οι αριθμοί δεν είναι εκκωφαντικοί. Ή τουλάχιστον δεν είναι τόσο εντυπωσιακοί όσο τα 7 παγκόσμια πρωταθλήματα, οι 91 νίκες και τα 154 ενσταντανέ πάνω σε podium, αριθμούς με τους οποίους γέμισε το 15ετές CV του ο Μίκαελ Σουμάχερ. Όμως, ο Άιρτον Σένα, στην πραγματικότητα δεν χρειαζόταν αριθμούς και τρόπαια για να αποδείξει τη μοναδικότητά του. Δεν είχε ανάγκη τις εφήμερες χαρές, για να βρει νόημα στην –αδικοχαμένη- ζωή του. Όπως, λέει και ο Βασίλης Τσακίρογλου, ο Άιρτον Σένα ήταν bigger than sport. Bigger than life.
Τα τρομακτικά σε όγκο και πληροφορίες βιβλία «Ayrton Senna: Adeus I και II» χρειάστηκαν δέκα χρόνια αναζήτησης, αρκετά ταξίδια προς ανεύρεση στοιχείων για την καριέρα, τη ζωή και κυρίως το θάνατο του Άιρτον Σένα, απίστευτο αριθμό σελίδων με σημειώσεις («
30 για την καθεμία που εσείς βλέπετε τυπωμένη» ), βραδινές περιπολίες για έμπνευση και ένα πάθος. Αυτό που οδήγησε τον Βασίλη Τσακίρογλου στο πληρέστερο εκδοτικό project για τον Βραζιλιάνο πιλότο.
«
Από το 1995 μάζευα χωρίς να ξέρω γιατί, χωρίς να έχω κάποιο στόχο, αποκόμματα, περιοδικά, βιβλία, φωτογραφίες δημοσιεύματα. Το αίνιγμα του θανάτου του μου είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον, ήθελα να καταλάβω τι διάολο έγινε και σκοτώθηκε» λέει ο Τσακίρογλου για την αρχή αυτού του συγγραφικού «εγκλήματος» και συνεχίζει: «
Το 2002 μου ήρθε αρχικά η ιδέα να γράψω κάτι, όχι γιατί ήθελα ποτέ να γίνω συγγραφέας, απλώς διότι επειδή ως δημοσιογράφος ασχολούμαι καθημερινά και ακατάσχετα με το γράψιμο, θεωρούσα ότι έπρεπε να δοκιμαστώ σε αυτόν τον τομέα, να ξεπεράσω το εφήμερο των περιοδικών και να επιχειρήσω κάτι που θα μείνει. Δεν έχω το ταλέντο όμως να κάνω ένα μυθιστόρημα. Οπότε ορμώμενος από την εμμονή μου με τον Σένα, αποφάσισα να γράψω για αυτόν».
Το μέγεθος του βιβλίου (1300 σελίδες σύνολο οι δύο τόμοι) ήταν αποτρεπτικό για κάθε εκδοτικό όμιλο. Έπρεπε να βρεθεί κάνας τρελός. Σαν την Introbooks και τον Τάσο Νικογιάννη, ο οποίος είχε ενημερωθεί για τον «πνευματικό έρωτα» (όπως αποκαλεί ο ίδιος ο Τσακίρογλου το πάθος του με τον Σένα) που υπήρχε μέσα στα πόδια του και πήρε την απόφαση να το τολμήσει. Κι αν για την Introbooks ο στόχος ήταν οι πωλήσεις, για τον Τσακίρογλου το σήμα του «ευρώ» δεν είχε καμία σχέση με αυτό που εκείνος επιθυμούσε. Γι’ αυτό και πρότεινε –όπως και έγινε- να μην πάρει αμοιβή, αλλά τα έσοδα από το βιβλίο να διατεθούν υπέρ της ενίσχυσης του Κέντρου Επαγγελματικής Αποκατάστασης Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες (ΚΕΑ-ΑΜΕΑ).
«
Κοίτα ο Σένα είχε έντονη, αλλά κρυφή, φιλανθρωπική δράση. Ήταν μια προσωπικότητα που δεν μεταφραζόταν μόνο σε τίτλους, γρήγορες κούρσες και σαμπάνιες πάνω στα podium. Ήθελα, λοιπόν, να μείνω πιστός στο πνεύμα του, στη νοοτροπία του. Οπότε, αποφάσισα να βρω ένα ίδρυμα, έναν οργανισμό και να μη βγάλω δεκάρα. Στην Ελλάδα, έτσι κι αλλιώς, δεν μπορείς να γίνεις πλούσιος όντας συγγραφέας» σχολιάζει ο Βασίλης που εδώ και 10 χρόνια είναι μόνιμος –και αναντικατάστατος- συντάκτης στην ΙΜΑΚΟ με μακρά πορεία σχεδόν σε όλα τα περιοδικά του ομίλου. Μιλώντας για τη φιλανθρωπική πτυχή του Σένα, με ενημερώνει ότι το Ίδρυμα που φέρει το όνομά του στη Βραζιλία έχει σώσει 9.500.000 παιδιά από τη φτώχια, τα χωρίς happy end πάρε-δώσε με τους drug dealers, επίτευγμα της αύρας του Σένα, αλλά και της οικογένειάς του. Της μητέρας της, της αδερφής και του ανιψιού του. Και τους τρεις, ο Βασίλης τους γνώρισε. Όχι επειδή το θέλησε, επειδή του το επέτρεψαν.
Μάλιστα, τους συνάντησε στο ίδιο το σπίτι του Σένα στη Βραζιλία (το οποίο έχει ανοίξει ελάχιστες φορές τις πόρτες του σε δημοσιογράφους), εκεί όπου ο «Τσακ» είπε χωρίς περιστροφές στη μητέρα του Βραζιλιάνου μύθου «
δυστυχώς δεν μπορώ να σας αποδείξω ότι γράφω κάτι καλό για το γιο σας». «
Δεν πειράζει, αρκεί που το βλέπω στα μάτια σου» απάντησε εκείνη, λίγο πριν του δώσει γάντια του Σένα να κρατήσει, κράνη να δει από κοντά και πριν ο Τσακίρογλου κάνει μερικές βόλτες στη Βραζιλία για να διαπιστώσει ότι Σένα ίσως να σημαίνει και «θεός». «
Για τους Βραζιλιάνους ο είναι κάτι σαν θεός. Μια καλή δύναμη που προστατεύει τη χώρα. Είναι κάτι το ανεξήγητο, το μεταφυσικό. Τους ενέπνεε (και συνεχίζει να το κάνει) τόσο πολύ, που ένας ολόκληρος λαός επί δέκα χρόνια καθόταν και έβλεπε σε κόντρα ώρες τους αγώνες της Φόρμουλα 1, τη στιγμή που το ίδιο το άθλημα είναι τέταρτο σε προτίμηση. Μάλιστα, για τα Grand Prix που γίνονταν εκεί, ο κόσμος παρακαλούσε για μια θέση, στριμωχνόταν, αλλά μόλις τελείωνε ο αγώνας με νικητή τον Σένα, άδειαζαν οι κερκίδες. Δεν τους ενδιέφερε η συνέχεια. Τους ενδιέφερε μόνο ο Σένα».
Με τον Σένα «έζησε» ο Τσακίρογλου για πέντε χρόνια. Χαμένος ανάμεσα σε χαρτιά, σημειώσεις και βιβλία (πολλά σε πορτογαλικά και ιταλικά για να δει και άλλες αναφορές στον Σένα, πέρα από αυτές της γεμάτης από Φόρμουλα 1 αγγλικής βιβλιογραφίας), με την επί σειρά ετών γυναίκα του να κάνει, τι άλλο, υπομονή. «Αν ο ήρωας του βιβλίου είναι ο Σένα, η ηρωίδα της συγγραφικής προσπάθειας είναι η γυναίκα μου. Με άντεξε, ενώ περιφερόμουν σαν ζόμπι. Ύστερα από όλο αυτό μπορώ να πω ότι όταν ανοίγει ένα βιβλίο, δεν κλείνει μόνο μια τηλεόραση όπως λένε, αλλά κινδυνεύει να κλείσει και ένα σπίτι. Θα μπορούσα βέβαια να παραλείψω πολλά πράγματα και να το γράψω σε 300 σελίδες, αλλά ήθελα να είναι πλήρες. Γιατί στην Ελλάδα δεν υπήρχε κάτι παρόμοιο, ώστε να παραπέμψω τον αναγνώστη σε άλλο βιβλίο για ένα συγκεκριμένο θέμα». Όμως, δεν θεωρεί επίτευγμα το χαρακτηρισμό «το μεγαλύτερο», θα ήθελε να είναι το «καλύτερο βιβλίο για τον Σένα». Ο ίδιος δεν μπορεί να το πει (δεν του το επιτρέπει και η εκνευριστική μετριοπάθειά του), αλλά οι κριτικές ως τώρα είναι κάτι παραπάνω από καλές, ενώ με αφορμή το βιβλίο η Citroen χάρισε ένα λεωφορείο για τα παιδιά του σχολείου που βρίσκεται στο Ίδρυμα Σένα.
Με τρώει όμως να τον ρωτήσω, αν θα έγραφε το βιβλίο, χωρίς να έχει πεθάνει ο Σένα… «
Θέλω να πιστεύω πως ναι. Κοίτα, έγραψα κάτι για έναν άνθρωπο τον οποίο δεν γνώρισα ποτέ και ο οποίος αν μπορούσε να το διαβάσει, θα με έβριζε γιατί έσκαψα πολύ και ανέφερα πράγματα που δεν ήταν συνηθισμένος να αναλύει, όπως από πού πήγαζε το μίσος του για τον Προστ. Στην ουσία όμως, το έκανα γιατί τον θαύμαζα, έβλεπα στον εαυτό μου το ένα εκατομμυριοστό από την τελειομανία και το πείσμα που εκείνος είχε. Βέβαια, δεν περίμενα ότι το πείσμα μου θα με οδηγούσε σε 1300 σελίδες! Τώρα, σχετικά με το θάνατό του, όντως αυτός απογείωσε το μύθο του. Ήταν ένας μυστηριώδης θάνατος και κυρίως ήταν ένας θάνατος στη Φόρμουλα 1, ο πρώτος μετά το 1982 κι ενώ όλοι είχαν πλέον αρχίσει να πιστεύουν ότι οι πιλότοι δεν σκοτώνονται ό,τι και αν γίνει σε μια πίστα. Κι όμως, σκοτώθηκε ο καλύτερος των καλύτερων».
Ο Βασίλης δεν θα μπει ποτέ σε μονοθέσιο. Με ύψος 1.97, απλώς δεν χωράει. Ούτε θα συναντήσει τον Άιρτον Σένα (δεν πιστεύει και σε μεταθανάτιες ζωές, οπότε απορρίπτεται και αυτό το ενδεχόμενο). Αν το καλοσκεφτεί κανείς, μετά από πολυετή και σχιζοειδή προσπάθεια, ο αγώνας έφτασε στο τέλος του. Η καρό σημαία σηκώθηκε και δεν υπάρχει repeat. «
Όντως, είναι στιγμές που σκέφτομαι, και τώρα τι;. Αλλά μετά συνειδητοποιώ ότι το βιβλίο όντως υπάρχει και αυτό είναι η ύψιστη επιβράβευση, ανεξαρτήτως πωλήσεων, χρημάτων και αποδοχής». Στο σπίτι του έχει πλέον μόνο τις σημειώσεις του, και από ένα αντίτυπο του κάθε τόμου, με τον πρώτο να έχει πάνω τις υπογραφές της οικογένειας του Σένα. Σε γυάλα; «Όχι, στη βιβλιοθήκη είναι». Στεγνή απάντηση για ένα βιβλίο που εύκολα γεννιέται, αλλά πολύ δύσκολα μετουσιώνεται σε μελάνι, λέξεις, σελίδες και εξώφυλλο. «
Ξέρεις κάτι; Θα ήθελα να έρθει κάποιος και να μου πει, ότι το διάβασε όλο. Από την αρχή ως το τέλος. Αλλά δεν νομίζω ότι αντέχει κανείς να διαβάσει 1300 σελίδες». Δυστυχώς, αυτός που σίγουρα θα άντεχε, λείπει…
Την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου, στις 19:00, (στο FNAC του The Mall Athens) θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου «Ayrton Senna. ADeus II», της βιογραφίας του μεγαλύτερου ήρωα της ταχύτητας. Θα μιλήσει ο συγγραφέας του βιβλίου και δημοσιογράφος, Βασίλης Τσακίρογλου. Θα ακολουθήσει συζήτηση για τον μεγαλύτερο θρύλο της Φόρμουλα 1, το φαινόμενο Ayrton Senna. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Έθνος Γιάννης Ντρενογιάννης.