VW: Με τη βοήθεια της Bosch η παραποίηση των τιμών ρύπων

VW: Με τη βοήθεια της Bosch η παραποίηση των τιμών ρύπων

Τι αποκαλύπτουν δικηγόροι για τον ρόλο της γερμανικής εταιρίας ανταλλακτικών αυτοκινήτων στο σκάνδαλο Dieselgate

Πολύτιμη βοήθεια από την γερμανική εταιρία ανταλλακτικών αυτοκινήτων Bosch είχε η Volkswagen, πρωταγωνίστρια του σκανδάλου με τις παραποιημένες τιμές εκπομπής ρύπων, όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη από δικηγόρους που ενεργούν για λογαριασμό Αμερικανών πολιτών που εξαπατήθηκαν.

Και οι δύο εταιρίες είναι στο στόχαστρο ουκ ολίγων ιδιοκτητών αυτοκινήτων που έπεσαν θύματα του αποκαλούμενου Dieselgate, το οποίο αποκαλύφθηκε πέρσι, με την VW να έχει εγκαταστήσει σε 11 εκατ. οχήματα το επίμαχο λογισμικό, προκειμένου, κατά τη διάρκεια των εργαστηριακών δοκιμών να φαίνεται ότι εκπέμπουν λίγους ρύπους.

Η Bosch έπαιξε “καθοριστικό ρόλο” στο σκάνδαλο, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν σε αγωγή που κατέθεσαν σε δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο οι δικηγόροι, σημειώνοντας ότι το 2008 η Bosch απαίτησε από την VW να την αποζημιώσει για την “αναμενόμενη ευθύνη που προκύπτει από τη χρήση του λογισμικού που δημιούργησε”, το οποίο γνώριζε ότι ήταν παράνομο.

Η VW απέρριψε το αίτημα, ωστόσο η Bosch συνέχισε να αναπτύσσει το λογισμικό. Η Bosch, επίσης, “απέκρυψε το λογισμικό από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, όταν οι τελευταίες απεύθυναν ερωτήματα για το σύστημα ελέγχου της εκπομπής ρύπων”. “H Bosch είχε γνώση και συμμετείχε ενεργά στην 10ετή παράνομη ενέργεια, που εξαπάτησε τους καταναλωτές των ΗΠΑ”, επισημαίνουν οι δικηγόροι.

Να σημειωθεί ότι η Bosch αναφερόταν στην πρώτη αγωγή που είχε γίνει, ωστόσο αυτή είναι η πρώτη που αναφέρει λεπτομερώς την ανάμιξη της εταιρίας, που εδρεύει στη Στουτγάρδη. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Bosch, “παίρνουμε πολύ σοβαρά τις καταγγελίες για χειραγώγηση του λογισμικού ντίζελ”, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Εκτός από τις ΗΠΑ, η Bosch αντιμετωπίζει προβλήματα και στη Γερμανία, καθώς οι εισαγγελικές αρχές στη Στουτγάρδη ερευνούν πιθανό ρόλο της στο σκάνδαλο.

Να θυμίσουμε ότι η VW έχει ήδη συμφωνήσει να καταβάλει αποζημιώσεις συνολικά 15 δισ. δολαρίων στους ιδιοκτήτες κάποιων εκ των 480.000 οχημάτων στις ΗΠΑ. Η συντριπτική πλειονότητα ωστόσο των “πειραγμένων” αυτοκινήτων πουλήθηκαν στην Ευρώπη, στην οποία η VW προσφέρει απλά μια “διόρθωση” στο λογισμικό.

Πηγή: France24

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα