Skoda Yeti

To AUTO 24 σας παρουσιάζει το νέο μοντέλο της Skoda, το δυναμικό Yeti (pics)
- 25 Ιουνίου 2009 22:16
Ο εξοπλισμός του Yeti παραθέτει μια σειρά από λύσεις που υπόσχονται ικανές εκτός δρόμου εξορμήσεις. Ας τις εξετάσουμε:
To πάτωμα βασίζεται σε μία τροποποιημένη εκδοχή του αντίστοιχου της Octavia5. Οι μηχανικοί της Skoda φαίνεται πως έχουν κάνει αρκετά καλή δουλειά στον τομέα της ρύθμισης της ανάρτησης (με γόνατα Μακφέρσον εμπρός και άξονα πολλαπλών συνδέσμων πίσω), η οποία παρέχει καλά επίπεδα άνεσης στους επιβάτες χωρίς παράλληλα να επιτρέπουν στο αμάξωμα περιττές κλήσεις.
Το πλαίσιο είναι στιβαρό, ενώ η ψηλή θέση οδήγησης προσφέρει αξιοπρόσεκτη περιφερειακή ορατότητα. Θετικές εντυπώσεις και από το σύστημα διεύθυνσης, κυρίως σε ότι αφορά στην ακρίβεια και λιγότερο στην μεστή πληροφόρηση που παρέχει στον οδηγό. Ο συνδυασμός όλων των ανωτέρω με τον νέο γραμμικό και αποδοτικό 1.200άρη τούρμπο κινητήρα των 105 ίππων επιτρέπουν στη δικίνητη έκδοση του Yeti να παρέχει στον οδηγό ευχάριστη αλλά και πάνω από όλα ασφαλή αίσθηση κάτω από όλες τις συνθήκες.
Η δικίνητη έκδοση θα αντεπεξέλθει εκτός δρόμου μόνο εκεί που το έδαφος είναι καλά στρωμένο, με βασικά του όπλα την απόσταση του αμαξώματος από το έδαφος (180 χλστ.) αλλά και τις προστατευτικές ποδιές στις βάσεις των δύο προφυλακτήρων. Από την άλλη, η τετρακίνητη έκδοση με κινητήρα 1.8 ΤSI 160 ίππων, έδειξε πως έχει τα φόντα να πάει εκεί που το έδαφος γίνεται περισσότερο απρόσιτο.
Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα εκτός δρόμου, υπάρχει και το σύστημα ελέγχου κατάβασης (Downhill Assistant). Η τετρακίνητη έκδοση του Yeti είναι εξοπλισμένη με πολύδισκο συμπλέκτη Haldex 4ης γενιάς, ο οποίος βρίσκεται τοποθετημένος δίπλα στο πίσω ηλεκτρονικό διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ο συμπλέκτης αυτός κατανέμει το 96% της ροπής στους τροχούς του εμπρός άξονα, ενώ όταν η κεντρική μονάδα ελέγχου ανιχνεύσει διαφορά στην ταχύτητα μεταξύ των δύο αξόνων (απώλεια πρόσφυσης) μεταφέρεται έως και 90% της δύναμης πίσω. Εκεί αναλαμβάνει και το διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης να φροντίσει για την κατανομή της πρόσφυσης μεταξύ των δύο τροχών του ίδιου άξονα. Στη βάση της κεντρικής κονσόλας συναντάμε και το κουμπί για τη λειτουργία Off Road. Πρόκειται για σύστημα που ρυθμίζει το πίσω διαφορικό, την απόκριση του κινητήρα.
Το Yeti θα έρθει στην Ελλάδα ως δικίνητο με κινητήρα 1.2 TSI 105 ίππων και ως τετρακίνητο με κινητήρα 1.8 TSI 160 ίππων. Το 1.2 συνδυάζεται με εξάρι χειροκίνητο κιβώτιο είτε με DSG επτά σχέσεων. Το μεγαλύτερο 1.8 θα υιοθετεί αποκλειστικά χειροκίνητο κιβώτιο έξι σχέσεων.