Μια πόλη αστέγων στην Αττική

ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΒΡΑΔΥ ΣΑΒΒΆΤΟΥ  ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΣΤΟΛΙΣΜΈΝΗ  ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΈΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΈΝΝΩΝ  ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΣΤΕΓΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ  ΠΕΡΙΜΈΝΕΙ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΠΕΡΑΣΤΙΚΏΝ  (EUROKINISS/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΒΡΑΔΥ ΣΑΒΒΆΤΟΥ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΣΤΟΛΙΣΜΈΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΈΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΈΝΝΩΝ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΣΤΕΓΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΕΡΙΜΈΝΕΙ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΠΕΡΑΣΤΙΚΏΝ (EUROKINISS/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των αστέγων στην Αττική. Πολλοί από αυτούς είναι άνθρωποι-θύματα της κρίσης που έχασαν τα σπίτια τους. Οξύτατο πρόβλημα και στη Βόρεια Ελλάδα. Τη δημιουργία "κοινωνικής τράπεζας" προωθεί μη κυβερνητική οργάνωση

Τους δεκαπέντε χιλιάδες αγγίζει ο αριθμός των αστέγων στην περιοχή της Αττικής, με την ευρύτερη σημασία του όρου όμως. Δηλαδή συμπεριλαμβάνονται άνθρωποι οι οποίοι έχασαν το σπίτι τους και αναγκάζονται να μένουν περιστασιακά σε συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα ή ακόμη και στο αυτοκίνητό τους.

Το πρόβλημα των αστέγων είναι ακόμη εντονότερο στη βόρεια Ελλάδα όπου ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι χαμηλότερος και διαμορφώνεται ανάμεσα στις ηλικίες των 20 και 30 χρόνων.

Το γεγονός αυτό αποδίδεται στις εντονότερες συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην περιοχή αυτή αλλά και στην έλλειψη επαρκών δομών παροχής υποστήριξης στην συγκεκριμένη ομάδα του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο επιστημονικός συνεργάτης του ανεξάρτητου μη κερδοσκοπικού οργανισμού "Ο Πολίτης" τα παραπάνω στοιχεία συνέλεξαν ψυχολόγοι και ειδικοί επιστήμονες.

Διαδικτυακή πλατφόρμα για άστεγους και άνεργους

Με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του "Κοινωνικού Λεωφορείου του Πολίτη" στο "Φίλυρο" της Θεσσαλονίκης, μιλά για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του οργανισμού, που έχει στόχο τη δημιουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας και ενός ειδικού γραφείου που θα δίνουν δωρεάν πληροφορίες σε άστεγους και άνεργους για θέματα όπως είναι η ρύθμιση χρεών, ζητήματα εύρεσης εργασίας και πληροφορίες για μικρές επιδοτούμενες εναλλακτικές επιχειρηματικές προσπάθειες, καθώς και νομικές πληροφορίες.

"Ο 'Πολίτης' ιδρύθηκε πριν από 18 χρόνια και πραγματοποιεί στοχευμένες κοινωνικές παρεμβάσεις. Όμως τα τελευταία δύο χρόνια ξεκίνησε ειδικές δράσεις για τους αστέγους και εδώ και ένα χρόνο το "Κοινωνικό Λεωφορείο του Πολίτη", ένα ειδικό λεωφορειάκι, επισκέπτεται περιοχές σε όλη τη χώρα, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο και να προωθήσει τις δράσεις του" αναφέρει ο κ. Κατσιμίτσης.

Σύντομα η δημιουργία της "κοινωνικής τράπεζας"

Στο μεταξύ, σε έναν μήνα περίπου αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της μελέτης που υλοποιεί η μη κυβερνητική οργάνωση σχετικά με την καταγραφή των αστέγων και των συλλόγων νομίμων μεταναστών καθώς και τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία της "κοινωνικής τράπεζας".

Εκεί ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να βρει πληροφορίες για το πώς μπορεί να έχει πρόσβαση σε φαγητό και στέγη αλλά και το πώς μπορεί να έρθει σε επικοινωνία με ειδικούς για νομικές συμβουλές, ψυχολογική υποστήριξη, παροχή υγειονομικής περίθαλψης και άλλα θέματα.

   

  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ανακαινίζουν ακατοίκητα σπίτια για να μείνουν άστεγοι

Υποδύονται τους ασθενείς για να φάνε ένα πιάτο φαΐ

"Η κρίση σπρώχνει τους Έλληνες στο δρόμο"

SHARE:

24Media Network