Αυτό είναι το νέο Ε1: Σε τρεις δόσεις ο φόρος – Χωριστά εκκαθαριστικά για τους συζύγους

Αυτό είναι το νέο Ε1: Σε τρεις δόσεις ο φόρος – Χωριστά εκκαθαριστικά για τους συζύγους
Δημόσιος Τομέας, στιγμιότυπο από Εφορία Eurokinissi

Δύο διαφορετικά εκκαθαριστικά θα λάβουν φέτος οι σύζυγοι, είτε κάνουν κοινή είτε κάνουν χωριστή δήλωση, σύμφωνα με την απόφαση της ΑΑΔΕ για το Ε1 του 2018 που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ.

Τα παντρεμένα ζευγάρια θα λάβουν φέτος χωριστά εκκαθαριστικά, ανεξάρτητα αν έχουν επιλέξει να κάνουν χωριστή δήλωση, σύμφωνα με την απόφαση της ΑΑΔΕ. Τούτο δε, θα γίνει αυτόματα, χωρίς να χρειαστεί κανένας από του συζύγους να κάνει κάποια ενέργεια. Αυτόματα με την εκκαθάριση της δήλωσης εκδίδονται δύο πράξεις προσδιορισμού φόρου, μία για κάθε σύζυγο. Πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου δεν συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά του άλλου και στην περίπτωση που έχουν και οι δύο πιστωτικά ποσά επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο χωριστά.

Ειδικά για τα ζευγάρια που κάνουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις προστίθεται στο Ε1 πεδίο το οποίο συμπληρώνεται με τον ΑΦΜ του έτερου συζύγου, από όποιον έγγαμο φορολογούμενο έχει επιλέξει να υποβάλει χωριστή δήλωση από τον άλλο σύζυγο.

Χωριστή φορολογική δήλωση, χωρίς να απαιτείται γνωστοποίηση στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή, υποβάλλουν οι σύζυγοι όταν έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.

Το βάρος της απόδειξης για τη διακοπή φέρει ο φορολογούμενος. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η ενημέρωση του Τμήματος Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της αρμόδιας Δ.Ο.Υ με τις παραπάνω μεταβολές.

Σε άλλο τμήμα της απόφασης ξεκαθαρίζεται ότι και φέτος η καταβολή φόρου γίνεται σε τρεις (3) ισόποσες διμηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των μηνών Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου, από την προθεσμία υποβολής της δήλωσης.

Στο νέο έντυπο Ε2 θα υπάρχει ένα νέος κωδικός όπου θα εγγράφονται τα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω Airbnb.

Στον νέο κωδικό 63: «Εκμίσθωση κατοικίας που μισθώνεται για βραχυχρόνια μίσθωση μέσω ψηφιακής πλατφόρμας», δηλώνεται το ακαθάριστο εισόδημα που αποκτά ο εκμισθωτής από την εκμίσθωση κατοικίας η οποία υπεκμισθώνεται βραχυχρόνια στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού μέσω ψηφιακής πλατφόρμας από τον μισθωτή. Το εν λόγω εισόδημα μεταφέρεται από την υπηρεσία στους κωδικούς 105-106 του εντύπου Ε1.

Στο νέο Ε1 προστίθενται νέοι κωδικοί 435-436, στους οποίους συμπληρώνονται μερίσματα πλοιοκτητριών εταιρειών του ν. 27/1975 που δεν εισάγονται στην Ελλάδα, τα οποία καλύπτουν δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων αποκτηθέντων στην αλλοδαπή.

https://www.news247.gr/download/1143//027000/neoe1.pdf

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα