Γενέθλια διασήμων: Ποιοι έχουν σήμερα και πόσο γίνονται

Γενέθλια διασήμων: Ποιοι έχουν σήμερα και πόσο γίνονται
Τζόντι Φόστερ, Μεγκ Ράιαν AP

Γενέθλια σήμερα για τις Αμερικανίδες ηθοποιούς Τζόντι Φόστερ και Μεγκ Ράιαν, τον Έλληνα συνθέτη και στιχουργό Νίκο Ζούδιαρη και την Ελληνίδα σοπράνο Αγνή Μπάλτσα. Πόσων χρονών γίνονται.

Γενέθλια έχουν σήμερα, 19 Νοεμβρίου, οι διάσημες Αμερικανίδες ηθοποιοί Τζόντι Φόστερ και Μεγκ Ράιαν, καθώς και ο Έλληνας τραγουδοποιός Νίκος Ζούδιαρης, όπως και η Ελληνίδα σοπράνο Αγνή Μπάλτσα.

Πότε γεννήθηκαν και πόσων χρονών γίνονται σήμερα;

Τζόντι Φόστερ

Η Αμερικανίδα ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός Τζόντι Φόστερ γεννήθηκε στις 19 Νοεμβρίου του 1962 και σήμερα κλείνει τα 57 χρόνια της. Έχει πρωταγωνιστήσει σε πάρα πολλές σημαντικές ταινίες του αμερικανικού κινηματογράφου, ενώ έχει συνολικά βραβευτεί με δύο Όσκαρ, δύο Χρυσές Σφαίρες, τρία BAFTA και ένα Screen Actors Guild Award. Ο πρώτος της σημαντικός ρόλος ήταν στην ταινία “Ο Ταξιτζής” το 1976 σε σκηνοθεσία Μάρτιν Σκορσέζε και για την ερμηνεία της έλαβε υποψηφιότητα για Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου. Το 1989 βραβεύτηκε με το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία “Οι Κατηγορούμενοι”, ενώ δύο χρόνια αργότερα πρωταγωνίστησε στο πολύ γνωστό και κλασικό πια ψυχολογικό θρίλερ “Η Σιωπή των Αμνών” με τον Άντονι Χόπκινς. Η ερμηνεία της έλαβε εξαιρετικές κριτικές και της χάρισε το δεύτερο Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου. Έλαβε την τέταρτη υποψηφιότητά της για Όσκαρ για την ταινία “Νελ” το 1994.

Μεγκ Ράιαν

Η Αμερικανίδα ηθοποιός Μεγκ Ράιαν γεννήθηκε στις 19 Νοεμβρίου του 1961 και σήμερα γίνεται 58 χρονών. Ξεκίνησε την καριέρα της το 1981 με μικρούς ρόλους, πριν γίνει μέλος της σαπουνόπερας “As the World Turns” το 1982. Στη συνέχεια άρχιζε να εμφανίζεται σε β’ ρόλους, σε αρκετές ανεξάρτητες παραγωγές, αλλά το όνομά της ήρθε στο προσκήνιο το 1989 με την ταινία “Όταν ο Χάρι Γνώρισε την Σάλι…”, για την οποία έλαβε την πρώτης της υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα. Στη δεκαετία του ’90, η Ράιαν πρωταγωνίστησε σε μια σειρά επιτυχημένων ταινιών, όπως “Άγρυπνος στο Σιάτλ” το 1993, “French Kiss” (1995), “Άσπονδοι Εραστές” το 1997, “Η Πόλη των Αγγέλων” το 1998 και “Έχετε Μήνυμα στον Υπολογιστή σας”. Οι συνολικές εισπράξεις των ταινιών της ξεπερνούν το 1,1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Νίκος Ζούδιαρης

Ο Έλληνας συνθέτης και στιχουργός Νίκος Ζούδιαρης γεννήθηκε στις 19 Νοεμβρίου του 1959 και σήμερα γίνεται 60 χρονών. Σπούδασε Θεωρία της Μουσικής, κιθάρα και οικονομικά. Παράλληλα εργάστηκε ως εκτελωνιστής από το 1980 έως το 1993 οπότε και ξεκίνησε η δισκογραφική του παρουσία με τον δίσκο «Στην αγορά του κόσμου» με τραγούδια δικά του και ερμηνεία του Αλκίνοου Ιωαννίδη. Έχει συνεργαστεί με γνωστά ονόματα του χώρου όπως η Τάνια Τσανακλίδου, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Νίκος Κουρουπάκης, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Χρήστος Θηβαίος, η Μαργαρίτα Ζορμπαλά, ο Σταύρος Λογαρίδης, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, Ρίτα Αντωνοπούλου κ.ά. Ο Νίκος Ζούδιαρης έχει γράψει στίχους και μουσική σε πολλά γνωστά και σημαντικά τραγούδια όπως τα: “Τι να θυμηθώ”, “Ζήνωνος”, “Μέτρησα”, “Βόσπορος” κ.α.

Αγνή Μπάλτσα

Η διάσημη Ελληνίδα μέτζο-σοπράνο Αγνή Μπάλτσα (διεθνώς γνωστή ως Agnes Baltsa) είναι γεννημένη στις 19 Νοεμβρίου του 1944 και σήμερα κλείνει τα 75 χρόνια της. Η Μπάλτσα έκανε την πρώτη της εμφάνιση το 1968 στην Όπερα της Φρανκφούρτης με το έργο “Οι Γάμοι του Φίγκαρο”. Με την καθοδήγηση του Χέρμπερτ φον Κάραγιαν, ο οποίος είχε πει για αυτήν ότι ήταν «η σπουδαιότερη δραματική μεσόφωνος της εποχής μας». Γρήγορα τράβηξε την προσοχή του κόσμου πάνω της και άρχισε να κάνει τακτικές εμφανίσεις στο αναγνωρισμένου κύρους Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ. Η πιο γνωστή της ερμηνεία είναι στην Κάρμεν του Ζωρζ Μπιζέ, την οποία έχει επαναλάβει πολλές φορές. Έχει ερμηνεύσει έργα των Μότσαρτ, Ροσίνι, Μασκάνι, Βέρντι, Μπελίνι, Ρ. Στράους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα