Θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης και η Μπιορκ: Αυτός είναι ο διάσημος Δανός σκηνοθέτης που ‘φωτογράφισε’

Θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης και η Μπιορκ: Αυτός είναι ο διάσημος Δανός σκηνοθέτης που ‘φωτογράφισε’
Singer Bjork, of Iceland, performs during the Opening Ceremony of the 2004 Olympic Games in Athens, Friday, Aug. 13, 2004. (AP Photo/Mark Baker) AP Photo/Mark Baker

Η διάσημη τραγουδίστρια από την Ισλανδία "έσπασε" τη σιωπή της εν μέσω των συγκλονιστικών αποκαλύψεων για βιασμούς και παρενοχλήσεις σε βάρος του παραγωγού Χάρβεϊ Γουάινσταϊν

Η Μπιορκ αποφάσισε να μιλήσει δημόσια για το δικό της δράμα στα χέρια “Δανού σκηνοθέτη” τον οποίο δεν κατονόμασε μεν, άπαντες κατάλαβαν ωστόσο για ποιον πρόκειται.

Η εκκεντρική τραγουδίστρια εξέφρασε το θαυμασμό της για όσες γυναίκες βρήκαν το κουράγιο να προχωρήσουν σε καταγγελίες περί βιασμού και σεξουαλικής κακοποίησης ή παρενόχλησης, αποκαλύπτοντας ότι έχει και η ίδια ανάλογη βιωματική εμπειρία.

Σε κείμενο που ανέβασε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, δήλωσε ότι ήρθε η ώρα να μιλήσει για τη δυσάρεστη εμπειρία της με ένα “Δανό σκηνοθέτη”. Οσοι παρακολουθούν την καριέρα της κατάλαβαν αμέσως για ποιον μιλάει: Τον διεθνώς αναγνωρισμένο και πολυβραβευμένο “Λαρς Φον Τρίαρ”, με τον οποίο συνεργάστηκε το 2000 στην ταινία “Χορεύοντας στο σκοτάδι”, για την οποία απέσπασε μάλιστα και βραβείο ερμηνείας στις Κάννες.

Icelandic singer/actress Bjork, right, raises her best actress award, with Danish director Lars Von Trier, who holds the Golden Palm award of the 53rd International Film Festival in Cannes, for their film "Dancer in the dark" Sunday, May 21, 2000, in Cannes, French Riviera. (AP Photo/Lionel Cironneau) AP Photo/Lionel Cironneau

 

Για μία ακόμη φορά, η Μπιορκ δεν “μάσησε” τα λόγια της: “Συνειδητοποίησαν ότι ένας σκηνοθέτης μπορεί να αγγίζει και να παρενοχλεί σεξουαλικά τις ηθοποιούς του, όπως ο ίδιος θέλει. Είναι παγκόσμιο φαινόμενο και ο θεσμός του κινηματογράφου το επιτρέπει”.

Υποστήριξε μάλιστα ότι επειδή δεν ενέδωσε στον σκηνοθέτη, αυτός φρόντισε να την “τιμωρήσει”, διαδίδοντας ότι είναι “προβληματική ηθοποιός”αι δύσκολη στην συνερασία.

Οπως επισημαίνει, η άσχημη αυτή εμπειρία δεν είχε επιπτώσεις στην μουσική καριέρα της, καθότι δεν την ενδιέφερε η καριέρα της ηθοποιού. Τονζίει ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ανησυχεί για τις άλλες γυναίκες που συνεργάζονται μαζί του και ονειρεύονται μια καριέρα στο σινεμά ή δουλεύουν ήδη σε αυτό τον τομέα.

“Ας το σταματήσουμε αυτό. Υπάρχει ένα κύμα αλληλεγγύης στον κόσμο” καταλήγει η Μπιορκ.

Διαψεύδει ο Λαρς Φον Τρίαρ

Ο Λαρς φον Τρίερ απέρριψε τις κατηγορίες της Ισλανδής τραγουδίστριας: “Δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Το γεγονός είναι ότι δεν ήμασταν φίλοι” είπε στην εφημερίδα Jyllands-Posten.

Ο παραγωγός Πέτερ Άλμπεκ Γιένσεν, που έχει συνεργαστεί με τον Τρίερ σε πολλές ταινίες, είπε στην εφημερίδα ότι ο ίδιος και ο σκηνοθέτης είναι τα “θύματα” στην ιστορία αυτή. Εξήγησε μάλιστα ότι “αυτή η γυναίκα ήταν πιο ισχυρή από εμάς τους δύο και την εταιρεία μας, τους διέταζε όλους” και εξαιτίας της κινδύνευε “μια ταινία στην οποία επενδύσαμε 100 εκατομμύρια κορώνες”.

Τα διεθνή ΜΜΕ όμως έσπευσαν να θυμηθούν ότι η Νικόλ Κίντμαν που συνεργάστηκε μαζί του στην ταινία “Dogville” το 2003, δήλωνε αρχικά ότι είναι ο μοναδικός σκηνοθέτης με τον οποίο θα ήθελε να δουλεύει σε κάθε του ταινία. Κάτι που τελικά δεν έγινε ποτέ, με τον κόσμο του κινηματογράφου να απορεί για το άδοξο τέλος αυτής της κινηματογραφικής σχέσης…

Ο 61χρονος Λαρς φον Τρίερ είναι συνηθισμένος στις αντιπαραθέσεις. Το 2011 χαρακτηρίστηκε “ανεπιθύμητο πρόσωπο” στις Κάννες, αφού δήλωσε ότι “κατανοεί” τον Χίτλερ. Στη συνέχεια πάντως ζήτησε συγγνώμη για τα όσα είπε.

Φωτό: AP Photo/Mark Baker,  AP Photo/Lionel Cironneau

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα