Το επεισόδιο των Simpsons που “μαρτυρά” πως ο Michael Jackson δεν έχει πεθάνει

Το επεισόδιο των Simpsons που “μαρτυρά” πως ο Michael Jackson δεν έχει πεθάνει
Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων μια ημέρα μετά το θάνατο του Μάικλ Τζάκσον, 25 Ιουλίου 2009 ASSOCIATED PRESS

Πώς το προφητικό Simpsons έγινε άλλοθι των απανταχού φαν του Jackson προκειμένου να αποδείξουν πως εκείνος δεν πέθανε ποτέ.

Σαν σήμερα, πριν από εννέα χρόνια, η παγκόσμια μουσική σκηνή θρηνούσε τον χαμό μιας από τις πιο εκκεντρικές, δημοφιλείς και αναγνωρίσιμες φιγούρες της. Ο Μάικλ Τζάκσον έφευγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 50 ετών, προκαλώντας πανδαιμόνιο στους φαν του ανά τον κόσμο, αλλά και τους επώνυμους που έσπευδαν να τον αποχαιρετίσουν.

Παρότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι fans ενός star υποστηρίζουν πως ο αγαπημένος τους καλλιτέχνης δεν έφυγε στ’ αλήθεια από τη ζωή, αλλά σκηνοθέτησε τον θάνατό του – οι θεωρίες συνωμοσίας θέλουν το ίδιο να συνέβη με τον John Lennon, τον Elvis Presley, ακόμη και τον Αδόλφο Χίτλερ (παρότι ούτε καλλιτέχνης, ούτε άνδρας που θαυμάζουν πολλοί – ευτυχώς – σε αυτόν τον κόσμο) – οι φαν του βασιλιά της Ποπ στηρίζουν τη θεωρία τους σε ένα “ακλόνητο” στοιχείο.

Ο τραγουδιστής Michael Jackson επί σκηνής ASSOCIATED PRESS

Η ψυχαγωγική εκπομπή The Simpsons, που στο παρελθόν φαίνεται να έχει προβλέψει δεκάδες γεγονότα, μεταξύ των οποίων και την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας, είναι το σημείο αναφοράς των απανταχού φανατικών του Michael Jackson στην ακραία τους θεωρία, που θέλει τον τραγουδιστή ζωντανό.

Η σχέση του Τζάκσον με τη σειρά

Η σειρά The Simpsons είναι μια από τις μακροβιότερες και πιο επιτυχημένες στην αμερικανική τηλεόραση, μετρώντας πλέον 30 χρόνια παρουσίας στη σάτιρα. Πίσω λοιπόν στο μακρινό 1991, ο τραγουδιστής του Thriller είχε ξεχωρίσει το show και λέγεται πως ήθελε διακαώς να κάνει μια εμφάνιση σε αυτό. Λέγεται μάλιστα πως ήταν μεγάλος φαν του Μπαρτ, του γιου της οικογενείας.

Η πρεμιέρα της τρίτης σεζόν, το επεισόδιο με τίτλο “Stark Raving Dad” έβρισκε τον Homer Simpson σε άσυλο ανιάτων, όπου θα μοιραζόταν το κελί του με τον Leon Kompowsky. Ο τρόφιμος του ψυχιατρείου ήταν παθιασμένος με τον Μάικλ Τζάκσον και πίστευε πραγματικά πως ήταν ο Αφροαμερικανός καλλιτέχνης.

Ωστόσο, έχοντας συμβόλαιο με άλλη δισκογραφική εταιρία, ο Τζάκσον χάρισε τη φωνή του στον χαρακτήρα της σειράς με το ψευδώνυμο John Jay Smith. Άλλωστε, ο ίδιος συνυπέγραφε το κομμάτι “Do The Bartman” που ακούγεται στο εν λόγω επεισόδιο και το οποίο γράφει ο χαρακτήρας που υποδύεται μαζί με τον Bart.

Αποχωρώντας από το ψυχιατρείο ο Homer καλεί τον νέο του φίλο Leon να μείνει μαζί τους στο σπίτι. Εκεί, ο γιος της οικογένειας, βλέποντας πόσο καλά μπορεί να μιμηθεί τον Μάικλ Τζάκσον, αλλά και ακούγοντας την φωνή του, μοιάζει πεπεισμένος πως η οικογένεια Simpson φιλοξενεί τον πιο διάσημο καλλιτέχνη του κόσμου. Τα νέα διαδίδονται γρήγορα και μια ολόκληρη πόλη συγκεντρώνεται έξω από το σπίτι για να δει τον τραγουδιστή, για να διαπιστώσει πως όλα είναι αποκύημα της αχαλίνωτης φαντασίας του Bart.

Η εφημερίδα στο επεισόδιο των Simpsons, το 1991, που αναφέρεται στο "Michael Jackson Hoax"

Εδώ είναι άλλωστε που στηρίζουν οι φανατικοί του τραγουδιστή τις ελπίδες τους πως ο Jackson ζει. Όταν αποκαλύπτεται η αλήθεια, ο Τύπος κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο “Michael Jackson Hoax” το οποίο για τους οπαδούς του τραγουδιστή είναι το κρυφό μήνυμα πως η είδηση του θανάτου του, 18 χρόνια μετά το επεισόδιο, δεν είναι τίποτα άλλο παρά “στημένη”.

Μια θρυλική guest εμφάνιση

Όπως και να έχει, η συμμετοχή του Μάικλ Τζάκσον στους Simpson αποτελεί ένα από τα πιο ηχηρά γεγονότα τα πρώτα χρόνια της εκπομπής, ενώ η ιστορία της κρύβει πολλά μυστικά. Φαίνεται λοιπόν πως ο Jackson δέχτηκε να δώσει τη φωνή του στον χαρακτήρα, ωστόσο ζήτησε από την παραγωγή να χρησιμοποιήσει ένα μίμο για το τραγουδιστικό κομμάτι. Λέγεται ότι ο θρύλος της ποπ ήθελε να κάνει φάρσα στα αδέρφια του, προκειμένου να εξακριβώσει αν εκείνα θα μπορούσαν να καταλάβουν πως δεν ήταν εκείνος που τραγουδούσε.

Την ίδια ώρα, ο Μάικλ Τζάκσον ηχογράφησε και ο ίδιος τα μουσικά κομμάτια της σειράς, προκαλώντας σύγχυση και απλώνοντας ένα μυστήριο ακόμη και στους ίδιους τους συντελεστές των Simpsons για το ποιος είναι τελικά εκείνος που ερμηνεύει τα τραγούδια του εν λόγω επεισοδίου.

Η “Πυθία” που ονομάζεται Simpsons

Η σειρά έχει σχολιάσει, καυτηριάσει, στηλιτεύσει και ενίοτε προβλέψει ακόμη και το μέλλον, με σκηνές από επεισόδιά της να περιγράφουν με φρικιαστική ακρίβεια τι μέλλει γενέσθαι. Όπως για παράδειγμα, η εκλογή Τραμπ στο Λευκό Οίκο και άλλες πολλές… συμπτώσεις.

Ο Θάνατος του βασιλιά της Pop

Στις 25 Ιουνίου 2009, ο Τζάκσον βρέθηκε αναίσθητος στην κατοικία που νοίκιαζε στον αριθμό 100 της οδού North Carolwood Drive, στην περιοχή Holmby Hills του Λος Άντζελες. Η υπηρεσία πρώτων βοηθειών του Λος Άντζελες έλαβε επείγουσα κλήση στις 12.22 π.μ.(UTC), ενώ έφτασε στο σημείο τρία λεπτά αργότερα. Αναφέρθηκε ότι δεν ανέπνεε και εφαρμόστηκε καρδιοαναπνευστική ανάνηψη.

Οι προσπάθειες ανάνηψης συνεχίσθηκαν κατά τη μεταφορά του στο Ιατρικό Κέντρο Ronald Reagan του Πανεπιστημίου του Λος Άντζελες και για μία ώρα μετά την άφιξή του εκεί, στις 1.13 π.μ. Κηρύχθηκε νεκρός στις 2.26 π.μ. (τοπική ώρα). Η είδηση του θανάτου του έκανε το γύρο του κόσμου μέσα σε λίγα λεπτά και προκάλεσε ραγδαία αύξηση της κυκλοφορίας στο Διαδίκτυο. Τα νέα διαδόθηκαν αστραπιαία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας σημαντική επιβράδυνση σε ορισμένες ιστοσελίδες, αλλά και ποικίλες βλάβες εξαιτίας της υπερφόρτωσης.

Η Τζάνετ και Λατόγια Τζάκσον, αδερφές του εκλιπόντος Μάικλ, μαζί με τα δύο παιδιά του Pop star, Paris και Prince, στην κηδεία του καλλιτέχνη ASSOCIATED PRESS

Το μνημόσυνο του Τζάκσον πραγματοποιήθηκε στις 6 Ιουλίου του 2009, στο κλειστό γήπεδο Staples Center που εδρεύει στο κέντρο της πόλης του Λος Άντζελες των ΗΠΑ. Εξαιτίας της υψηλής ζήτησης, η διανομή των εισιτηρίων έγινε μέσω λαχειοφόρου αγοράς. Έτσι, περισσότεροι από 1,6 εκατομμύρια θαυμαστές έκαναν αίτηση για εισιτήρια μέσα σε δύο ημέρες, διάστημα που είχε οριστεί από τους διοργανωτές της λοτταρίας. 8.750 ονόματα επιλέχθηκαν στην τύχη, ενώ ο κάθε νικητής παρέλαβε δύο εισιτήρια. Το φέρετρο του Τζάκσον ήταν παρόν κατά τη διάρκεια της τελετής, ωστόσο δεν υπήρξε πληροφόρηση σχετικά με την κατάσταση του σώματος του καλλιτέχνη.

Η επιμνημόσυνη αυτή δέηση υπήρξε ένα από τα γεγονότα με την υψηλότερη τηλεθέαση στην ιστορία της τηλεοπτικής μετάδοσης, με εκτιμώμενο κοινό 31,1 εκατομμυρίων. Ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να συγκριθεί με το αντίστοιχο εκτιμώμενο κοινό των 35,1 εκατομμυρίων που παρακολούθησαν την ταφή του Ρόναλντ Ρήγκαν το 2004, και των 33,1 εκατομμυρίων Αμερικανών που παρακολούθησαν την κηδεία της Νταϊάνας, Πριγκίπισσας της Ουαλίας, εν έτει 1997.

Η Μαράια Κάρεϊ, ο Στίβι Γουόντερ, ο Λάιονελ Ρίτσι, ο Τζον Μάγιερ, η Τζένιφερ Χάντσον, ο Usher, ο Ζερμαίν Τζάκσον και ο Shaheen Jafargholi παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση και ερμήνευσαν τραγούδια του. Η υγεία του Τζάκσον τον τελευταίο καιρό ήταν επιβαρυμένη και επίσης ήταν εθισμένος σε παυσίπονα φάρμακα (propofol). Ο θάνατος του προκλήθηκε από οξεία δηλητηρίαση μετά τη λήψη ισχυρού αναισθητικού, ηρεμιστικού καθώς και άλλων φαρμάκων.

Η κηδεία του “Βασιλιά της Ποπ” έγινε στις 07/07/2009, ημέρα Τετάρτη, και συγκεκριμένα στις 8:00 π.μ. ώρα Αμερικής, 6:00 μ.μ. ώρα Ελλάδος, στο κοιμητήριο του Φόρεστ Λόουν, ενώ η δημόσια επιμνημόσυνη τελετή πραγματοποιήθηκε 2 ώρες αργότερα στο Staples Center, γήπεδο της ομάδας μπάσκετ του Λος Άντζελες, και την παρακολούθησαν σχεδόν 3 δισεκατομμύρια τηλεθεατές απ’ όλο τον κόσμο.

Φωτογραφία από το δωμάτιο του Μάικλ Τζάκσον, όπως παρουσιάστηκε στο δικαστήριο που εξέτασε τις συνθήκες γύρω από το θάνατό του και πρότεινε την ενοχή του γιατρού του Δρ. Κόνραντ Μάρεϊ ASSOCIATED PRESS

Στις 7 Νοεμβρίου 2011 ο προσωπικός γιατρός του Τζάκσον, Κόνραντ Μάρεϊ, κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Σύμφωνα με την επίσημη απόφαση του δικαστηρίου καταδικάστηκε στο μέγιστο δυνατό, δηλαδή σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση. Τελικά αποφυλακίστηκε το 2013, όμως με περιοριστικούς όρους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα