“Χρυσή” λεία ένα δαχτυλίδι του 16ου αιώνα π.Χ.

“Χρυσή” λεία ένα δαχτυλίδι του 16ου αιώνα π.Χ.
Αστυνομικοί παραμένουν έξω από το Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ολυμπία, Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012, όπου το πρωί της Παρασκευής ένοπλοι ληστές αφαίρεσαν δεκάδες πήλινα και χάλκινα αρχαία αντικείμενα. (EUROKINISSI // ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Ένα δαχτυλίδι του 16 π.Χ. αιώνα το πιο πολύτιμο κλοπιμαίο από τη ληστεία στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας. Διαβάστε την ιστορία του. Συνεχίζονται οι έρευνες

Με τις έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών της ληστείας στο παλιό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας να συνεχίζονται αδιάκοπα, ρίχνεται σταδιακά φως στα κλοπιμαία και την ανεκτίμητη αξία τους.

Το πιο πολύτιμο αντικείμενο από τα κλοπιμαία είναι ένα χρυσό δαχτυλίδι-σφραγίδα, ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας, το οποίο χρονολογείται στην περίοδο του 16ου π.Χ. αιώνα.

Το δαχτυλίδι ανήκε σε κάποιον ηγεμόνα της Άνθειας και χρονολογείται στη χρονική περίοδο 1580 -1400 π.Χ., ενώ έχει βρεθεί στον περίφημο βασιλικό θολωτό τάφο “Τσαγκή 4”, στη θέση “Ράχη” της περιοχής Ελληνικά στην Άνθεια Καλαμάτας. Στο κυρίως μέρος του απεικονίζονται δύο άνδρες αθλητές να συμμετέχουν σε εκδήλωση ταυροκαθαψίων.

Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε η πληροφορία ότι το δαχτυλίδι ήταν στην κυριολεξία δανεικό από το μουσείο της Μεσσήνης, στο μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ολυμπία. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό το Αρχαιολογικό Μουσείο της Μεσσηνίας είχε ζητήσει να επιστραφεί, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε.

Στο μεταξύ, οι επιστήμονες της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών αναζητούν στοιχεία για το DNA των δύο ληστών, με τις Αρχές να επιχειρούν να σκιαγραφήσουν το προφίλ τους.

Μέσα από τις εικόνες που κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας, όπως αναφέρει το ilialive.gr , οι αρμόδιες Αρχές καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να καταλήξουν σε ασφαλή κατά το δυνατόν συμπεράσματα για τον χαρακτήρα και τη γνώση τους αναφορικά με το αντικείμενο.

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μη έμπειρους αρχαιοκάπηλους , αλλά κοινούς κλέφτες που έχοντας άγνοια, στοχοποίησαν το παλαιό μουσείο.

Αυτό διαπιστώνεται και από το γεγονός πως οι δράστες κατέστρεψαν απρόσεκτα και με μανία τις προθήκες για να αρπάξουν ό,τι τους γυάλισε στο μάτι, αγνοώντας την πραγματική αξία των εκθεμάτων.

Ενδεχομένως να είχαν ακούσει ή ήλπιζαν ότι στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας θα βρουν πράγματα αξίας και για αυτόν τον λόγο άρπαξαν βιαστικά το χρυσό δαχτυλίδι.

Να σημειωθεί τέλος πως η παραίτηση που είχε υποβάλει ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, μετά τη ληστεία στο Μουσείο, που έκανε τον γύρο του κόσμου ,  δεν έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα