Δήμαρχος Χάλκης: “Δεν νοικιάζουμε τα νησιά μας”

Δήμαρχος Χάλκης: “Δεν νοικιάζουμε τα νησιά μας”

Αλιμιά, ένας αναξιοποίητος τουριστικός παράδεισος που αναζητά επενδυτές. Διαβάστε στο NEWS 247 τι λέει ο δήμαρχος Χάλκης για την εκμετάλλευση της νήσου και τι απαντά σε δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για ενοικίασή της

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο NEWS 247, ο κ. Μιχάλης Πατρός, Δήμαρχος Χάλκης, σχολιάζει τα δημοσιεύματα, που ήθελαν το Δήμο να προχωρά σε ενοικίαση της νήσου Αλιμιάς, με στόχο την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων του Δήμου.

“Η απόφαση πάρθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 25 Οκτωβρίου και αφορά σε ανάδειξη μέσα από ανοιχτό διαγωνισμό, για πρόσληψη τεχνικών συμβούλων, ώστε να δούμε πώς μπορεί να αξιοποιηθεί η νήσος. Ο καθένας μπορεί να δει τη σχετική απόφαση. Δεν γίνεται πουθενά λόγος για ενοικίαση του νησιού”, ξεκαθαρίζει.

Όπως μάλιστα υπογραμμίζει, η αξιοποίηση δεν αφορά ολόκληρο το νησί, αλλά ένα κομμάτι του.

Η σχετική απόφαση δημοσιεύεται και στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου, όπου αναφέρεται πως αφορά στην “πρόσληψη με Δημόσιο διαγωνισμό Εταιρείας Συμβούλων υποστήριξης του Δήμου Χάλκης στην διαδικασία ανάδειξης φορέα διαχείρισης για την χρήση και εκμετάλλευση της νήσου Αλιμιάς”.

Εικόνα ολικής καταστροφής…

Σχολιάζοντας τη σημερινή κατάσταση της Αλιμιάς, κάνει λόγο για “εικόνα εγκατάλειψης” και “μαρασμού”. “Οδεύουμε προς ολική καταστροφή. Ό,τι υπήρχε, εμείς οι Νεοέλληνες το έχουμε καταστρέψει”.

Η Αλιμιά ανήκει στο Δήμο Χάλκης από το 1957, μαζί με ακόμη πέντε βραχονησίδες. “Ήταν οικισμός, που εγκαταλείφθηκε οριστικά το 1966. Έως τότε ήταν οργανωμένη κοινωνία, πλην σχολείου”.

“Όλη η Ελλάδα ψάχνει επενδυτές. Μπορεί να σας κάνει εντύπωση, αλλά η Χάλκη είναι ένας τόπος, που έχει ιδέες. Το μόνο που ζητάμε, είναι να μπορούμε να αποφασίζουμε για την τύχη του νησιού μας. Και άλλωστε, οι αποφάσεις μας ελέγχονται”.

“Κάθε χρόνο, η Αλιμιά δέχεται πολύ κόσμο. Άλλοι έχουν συνείδηση οικολογικής ευαισθησίας και άλλοι όχι. Εμείς, δεν έχουμε ούτε τους πόρους ούτε τη δυνατότητα να φυλάξουμε το νησί”, υπογραμμίζει.

“Ο Δήμος δεν θα πληρώσει ούτε ένα σεντ”

Όπως ξεκαθαρίζει ο κ. Πατρός, ο Δήμος Χάλκης δεν έχει την τεχνική υποδομή και την τεχνογνωσία, ώστε να αναλάβει τη σχετική μελέτη.

“Ο Δήμος δεν θα πληρώσει ούτε ένα σεντ για τη μελέτη. Η προκήρυξη θα λέει ξεκάθαρα, ότι ο επενδυτής που θα προκύψει από τον διαγωνισμό, θα αναλάβει τα έξοδά της”, λέει χαρακτηριστικά.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων και δεδομένης της έλλειψης προσωπικού στις υπηρεσίες του Δήμου, η σχετική προκήρυξη αναμένεται να είναι έτοιμη γύρω στις 20 Δεκεμβρίου.

Ακόμη, διαψεύδει κάθε σχετικό ισχυρισμό για δική του ιδιοκτησία στην Αλιμιά, σημειώνοντας πως ο Δήμος επέλεξε τον νόμιμο δρόμο και πως όσοι έχουν ιδιοκτησία στο νησί, θα τη διασφαλίσουν, δέσμευση που θα διατυπωθεί και στην προκήρυξη.

“Στοχεύουμε στην ήπια μορφή τουριστικής ανάπτυξης. Και βέβαια είναι σκοπός τα χρήματα που θα πάρουμε από την αξιοποίηση του τόπου μας, αλλά δεν θα τα καταθέσουμε σε καμία τράπεζα στην Ελβετία. Προχωράμε όμορφα, ήσυχα, νοικοκυρεμένα”, σημειώνει.

Μάλιστα, νωρίτερα σήμερα, δέχθηκε τηλεφώνημα από ξένο επενδυτή που ενδιαφέρεται να αξιοποιήσει τα παλιά ιταλικά κτίσματα, που υπάρχουν στη νησί.

Τέλος, ο κ. Πατρός διαψεύδει και όσα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για όχληση της Τουρκίας σχετικά με την ανάληψη της πρωτοβουλίας αυτής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα