Eurovision 2015: H Μόνικα Κουζίνσκα, παράλυτη μετά από τροχαίο, εκπρόσωπος της Πολωνίας

Eurovision 2015: H Μόνικα Κουζίνσκα, παράλυτη μετά από τροχαίο, εκπρόσωπος της Πολωνίας

Η πολωνή τραγουδίστρια θα εκπροσωπήσει την Πολωνία στον 60ο διαγωνισμό της Eurovision, θέλοντας να δώσει δύναμη σε όλους τους ανθρώπους με αναπηρία

Τις συναυλίες της τις παρακολουθούσε πιστά το κοινό της, όμως ένα τροχαίο ατύχημα διέκοψε βίαια την καριέρα της και την «καθήλωσε» σε ένα αναπηρικό καροτσάκι.

Την 23η Μαΐου η Μόνικα Κουζίνσκα θα εκπροσωπήσει την Πολωνία με στόχο να «τραγουδήσει ένα μήνυμα εμψύχωσης» προς όλους τους ανθρώπους με αναπηρία.

«Θεωρώ ότι η ερμηνεία μου είναι μια μαρτυρία προκειμένου να δηλώσω ότι δεν πρέπει να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να πτοείται και να ζούμε κάθε λεπτό της ζωής ακόμα και όταν εκείνη μας υποβάλλει σε μία δύσκολη δοκιμασία. Μετά το ατύχημά μου, το να τραγουδάω έγινε η αποστολή μου» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η 35χρονη τραγουδίστρια.

Η Μόνικα Κουζίνσκα ξεκίνησε την καριέρα της το 1999. Δύο χρόνια μετά, συνεργάστηκε με το συγκρότημα Various Manx, που ήταν εκείνη την εποχή πολύ δημοφιλές στην Πολωνία. Ήταν τραγουδίστρια και στιχουργός. Το 2002 το συγκρότημα κέρδισε στο Baltic Song Contest στη Σουηδία και πωλήσεις των δίσκων του εκτοξεύτηκαν.

Το όνειρο μετατρέπεται σε εφιάλτη το Μάιο του 2006, όταν το όχημα που οδηγούσε ο αρχηγός του συγκροτήματος ξεφεύγει από την πορεία του και προσκρούει σε ένα δέντρο, έπειτα από μία συναυλία και ενώ έβρεχε. Η τραγουδίστρια τραυματίστηκε στη σπονδυλική στήλη, υποβλήθηκε σε πολυάριθμες χειρουργικές επεμβάσεις όμως έμεινε ανάπηρη.

Η ίδια άργησε να αναρρώσει. Πέντε χρόνια μετά, επέστρεψε στη σκηνή. Έβγαλε τον πρώτο της σόλο δίσκο το 2012 με τίτλο Ocalona (Διασωθείσα).

Η Μόνικα συμμετέχει έκτοτε σε διάφορες καλλιτεχνικές και φιλανθρωπικές δράσεις στέλνοντας το μήνυμα της αποδοχής και ενσωμάτωσης των ανθρώπων με αναπηρία.

«Δίστασα όταν μου πρότειναν να συμμετάσχω στη Eurovision. Δεν μου αρέσουν οι διαγωνισμοί τραγουδιών. Όμως αμέσως μετά σκέφτηκα ότι ήταν ένας τομέας όπου μπορούσα να δράσω με ευρύτερο τρόπο. Τα πάντα έχουν ένα νόημα στην ζωή και η ζωή μας προσφέρει διαφορετικά δώρα» εξήγησε η ίδια.

Στο διαγωνισμό της Eurovision που θα διεξαχθεί στη Βιέννη, με σύνθημα «οικοδομούμε γέφυρες» (Building Bridges), η 35χρονη έγραψε με το σύζυγό της το τραγούδι «Στο όνομα της αγάπης» (In the name of love).

O τίτλος στην πολωνική γλώσσα, Obudz sie i zyj, σημαίνει «Ξύπνα και ζήσε!».

«Στην αγγλική εκδοχή του, το τραγούδι μιλάει για γέφυρες που πρέπει να χτίσουμε προκειμένου να ξεπεράσουμε τον φόβο καθώς ο φόβος είναι η μεγαλύτερη από τις αναπηρίες μας».

«Ο φόβος μας παραλύει περισσότερο απ’ ότι η αναπηρία» τόνισε η καλλιτέχνιδα.

Η Φινλανδία από την πλευρά της θα εκπροσωπηθεί από το συγκρότημα μουσικής πανκ PKN, τα μέλη του οποίου πάσχουν από σύνδρομο Down.

Πηγή ΑΠΕ- ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα