Είναι καλύτερα να είσαι γκέι στην Αλβανία παρά στην Ελλάδα

Είναι καλύτερα να είσαι γκέι στην Αλβανία παρά στην Ελλάδα

Όχι απλώς κάτω από την βάση αλλά και κάτω από αρκετές χώρες με πρώην κομμουνιστικά καθεστώτα βρίσκεται η Ελλάδα σε ότι αφορά τα δικαιώματα των γκέι σύμφωνα με το Rainbow Europe Index 2015

Μετεξεταστέα μένει η Ελλάδα σε ότι αφορά τα δικαιώματα των γκέι στην Ελλάδα σύμφωνα με το crash test 48 σημείων του Μαϊου που έχει θεσμοθετήσει ο οργανισμός για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και των τρανσέξουαλ ilga-europe.org. Εξετάζοντας αυτά τα 48 σημεία τα οποία τα χωρίζει σε κατηγορίες (ισότητα & απουσία διακρίσεων, δικαιώματα πάνω στην δημιουργία οικογένειας, εγκλήματα και ρητορική μίσους με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό, νομική αναγνώριση, ελευθερία λόγου και συνάθροισης και πολιτική ασύλου προς την συγκεκριμένη κατηγορία)

Με άριστα το 100% η Ελλάδα βαθμολογείται με 39% όταν η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης περνάει την βάση του 50%. Η μόνη χώρα της Δυτικής Ευρώπης που βρίσκεται κάτω από την Ελλάδα είναι η ευρύτερη έδρα του καθολικισμού, η Ιταλία (22%) ενώ ελάχιστα πάω από την Ελλάδα βρίσκεται η επίσης θρησκόληπτη Ιρλανδία (40%).

Είναι καλύτερα να είσαι γκέι στην Αλβανία παρά στην Ελλάδα

Εντύπωση προκαλεί ότι η Ελλάδα δεν είναι η χώρα που πετυχαίνει το καλύτερο σκορ στα Βαλκάνια καθώς την πρωτιά κατέχει η Κροατία (71%) ενώ πάνω από την χώρα μας στα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων βρίσκεται και η Αλβανία (42%). Αντίθετα χαμηλότερα βρίσκονται η Σερβία (29%), η Ρουμανία (28%), η Βουλγαρία (27%), η FYROM (13%) και η Τουρκία (12%). Χαμηλή βαθμολογία και για την Κύπρο (18%) ενώ αυτές που ξύνουν πάτο είναι πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες: Ουκρανία (10%), Αρμενία (9%),  Ρωσία (8%) και τελευταίο των τελευταίων το Αζερμπαϊτζάν (5%).

Στον αντίποδα τις καλύτερες επιδόσεις - όπως ήταν αναμενόμενο - παρουσιάζουν οι σκανδιναβικές χώρες ενώ στην λεκάνη της Μεσογείου τόσο η Ισπανία όσο και η Πορτογαλία εμφανίζονται αρκετά φιλελεύθερες προς τα άτομα της Lesbian-Gay-Bisexual-Transgender- Queer κοινότητας (69% και οι δύο). Η χώρα που έχει τα περισσότερα δικαιώματα για τους γκέι με βάση την χάρτα του Μαίου είναι η Βρετανία (86%) ενώ η περιφέρεια της Σκωτίας όπου επιτρέπονται οι γάμοι μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου βρίσκεται ακόμη πιο ψηλά επιτυγχάνοντας σκορ 92%.

Δείτε το Europe Rainbow Map για τον Μάιο του 2015

SHARE:

24Media Network