Εισαγγελέας: Ο Σμπώκος ήταν ο “βοσκός” του μαύρου χρήματος του Άκη

Εισαγγελέας: Ο Σμπώκος ήταν ο “βοσκός” του μαύρου χρήματος του Άκη
Eurokinissi

Εισήγηση ενοχής για τη συντριπτική πλειονότητα των κατηγορουμένων, πλην δύο για τους οποίους ζήτησε απαλλαγή, έκανε η εισαγγελέας στη δίκη για τις παράνομες αμοιβές του Άκη Τσοχατζόπουλου

Κεντρικό ρόλο στη βασική ομάδα διακίνησης “μαύρου χρήματος” του Άκη Τσοχατζόπουλου απέδωσε στον πρώην Γενικό Διευθυντή Εξοπλισμών του υπουργείου Άμυνας Γιάννη Σμπώκο, η εισαγγελέας που συνεχίζει για δεύτερη μέρα την αγόρευσή της στη δίκη για τη μεγάλη υπόθεση πολιτικής διαφθοράς.

Η εισαγγελική λειτουργός μάλιστα έκανε αναφορά, όταν εξηγούσε τον ρόλο του Νίκου Ζηγρα σε χρήματα που” δεν έχουν ακόμη βρεθεί”.

Η εισαγγελέας μιλώντας για το προσωνύμιο “Bosco” που περιέχεται στα κατασχεθέντα χειρόγραφα του πρώην υπουργού δεν άφησε κανένα περιθώριο ότι αφορά τον κ.Σμπώκο, παρά τους ισχυρισμούς Τσοχατζόπουλου ότι αναφέρεται σε κάποιον Σέρβο φίλο του. ‘Οπως είπε η κ. Αδειλίνη: «Ο επονομαζόμενος και “Βοσκός”, που κατάγεται από τα Ανώγεια, όπως ο βοσκός φυλάει τα πρόβατα, αυτός φυλούσε τα χρήματα του πρώην υπουργού». Κατά την εισαγγελέα ο Σμπώκος ήταν «άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του υπουργού» που αποκόμισε πολλά οφέλη και ο ίδιος.

Η εισαγγελέας αναφέρθηκε σε σειρά εγγράφων και χειρόγραφων σημειώσεων προκαλώντας την έντονη αντίδραση του πρώην υπουργού ο οποίος, παρά τις συστάσεις του προέδρου να παραμείνει σιωπηλός, χαρακτήρισε “παραλήρημα ψευδών” όσα ακούγονται στην δικαστική αίθουσα.

Καταδικαστική επίσης ήταν η τοποθέτηση της κ. Αδειλίνη και για τον εξάδελφο του πρώην υπουργού Νίκο Ζήγρα αποδίδοντάς του “ηγετικό ρόλο” καθώς “για λογαριασμό του εξάδελφου του είχε συστήσει εταιρείες και διαχειριζόταν χρήματα σε πολλά μέρη του κόσμου που δεν έχουν ακόμα βρεθεί”

Για τη λογίστρια του πρώην υπουργού Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, η εισαγγελέας είπε ότι διαδραμάτισε “σημαντικό ρόλο στη διακίνηση μαύρου χρήματος, καθώς έβρισκε κατάλληλους αχυράνθρωπους και διαχειριζόταν χρήματα εξωχώριων εταιρειών”.

Ως εν γνώση της “αποδέκτη χρημάτων από έκνομη προέλευση τοου Ακη Τσοχατζόπουλου” χαρακτήρισε η εισαγγελέας την πρώην σύζυγό του Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου για την οποία επικαλούμενη τους ισχυρισμούς Ζήγρα, ανέφερε ότι το 2002 έλαβε 500 χιλιάδες δολάρια “για να συναινέσει στην έκδοση διαζυγίου”

Για τον ιδιοκτήτη της ΙΑΝΟΣ Νίκο Καρατζά η εισαγγελική λειτουργός είπε ότι “δεν πείθουν οι ισχυρισμοί του” και ότι γνώριζε την παράνομη προέλευση των χρημάτων του πρώην υπουργού.

Με την πρότασή της, η κ. Αδειλίνη εξέφρασε αμφιβολίες για την ενοχή δυο κατηγορουμένων, του επιχειρηματία Παντελή Ζαχαριάδη και του Κύπριου δικηγόρου Σπύρου Χατζηνικολάου των οποίων εισηγήθηκε την απαλλαγή.

Οι διάλογοι από τη δίκη του Άκη

Α. Τσοχατζόπουλος: Δεν υπάρχουν έγγραφα. Σημειώσεις είναι…

Πρόεδρος: Μην αντιδράτε σε αυτό το στάδιο. Δεν μπορείτε. Να είστε σιωπηλός.

Καταλήγοντας η κ. Αδειλίνη για τον Γιάννη Σμπώκο σημείωσε: «Ηταν στενός συνεργάτης του πρώην υπουργού από τότε που εκείνος ζητούσε και έπαιρνε μίζες για τα εξοπλιστικά. Είναι από τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης στη διαχείριση, διακίνηση και συγκάλυψη του μαύρου χρήματος, αποκομίζοντας τεράστια οφέλη…».

Για τον Νίκο Ζήγρα η εισαγγελέας σημείωσε: «Επιμελήθηκε προσωπικά για τη διακίνηση χρημάτων του Ακη Τσοχατζόπουλου μέσω των οφ σορ εταιριών BlueBell, Torcaso… Απαλλαγή για τον Ζήγρα;», ενώ για την Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, πρώην λογίστρια του υπουργού η κ. Αδειλίνη αγόρευσε λέγοντας: «Εβρισκε αχυρανθρώπους για λογαριασμό του Ακη Τσοχατζόπουλου… Είχε στενή σχέση με τον πρώην υπουργό, όχι μόνο επαγγελματική. Ο ρόλος της ήταν η διαχείριση και η συγκάλυψη της παράνομης περιουσίας του Ακη Τσοχατζόπουλου… Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Λαμπροπούλου γνώριζε που έβρισκε τα χρήματα τα οποία διακινήθηκαν μέσω οφ σορ εταιριών…».

Ακολούθως η εισαγγελέας της έδρας αναφέρθηκε στην αγόρευσή της για:

Τον Νικόλαο Γεωργουλάκη: «Δεν είναι δυνατόν να γίνει δεκτός ο ισχυρισμός του ότι τα έκανε όλα για να εξυπηρετήσει την κουμπάρα του Φρόσω Λαμπροπούλου και ότι παραπλανήθηκε από δικηγόρο. Κατά την κοινή λογική ήξερε ότι ήταν αχυράνθρωπος του πρώην υπουργού. Εξάλλου μετά το 2004 που είχε ξεκινήσει η αρνητική δημοσιότητα για τον πρώην υπουργό με τα TORM-1,όποιος διαχειριζόταν εταιρεία ήξερε για τη διακίνηση μαύρου χρήματος».

Τον Οράτιο Μελά και τον Κωνσταντίνο Αντωνιάδη: «Διαχειρίζονταν μεγάλα ποσά για λογαριασμό Τσοχατζόπουλου κατ΄εντολή Ζήγρα. Παρέδιδαν σε μετρητά στην Ελλάδα στον Ζήγρα με μεγάλο ποσοστό κέρδους. Οι κατηγορούμενοι συμμετείχαν στη συγκάλυψη της παράνομης περιουσίας. Τα ασυνήθιστα μεγάλα ποσά για λογαριασμό του πρώην Υπουργού είχαν σκοπό να προσπορίσουν στους ίδιους κέρδος,αλλά και στον πρώην Υπουργό».

Τον Σπύρο Χατζηνικολάου: «Υπάρχουν αμφιβολίες ότι έχει άμεσο δόλο και ως εκ τούτου προτείνω την απαλλαγή του».

Την Γκουντρούν Τσοχατζοπούλου: «Έλαβε το 2002 το ποσό των 500.000 δολαρίων εφάπαξ για να συναινέσει στο διαζύγιο».

Σε αυτό το σημείο υπήρξε νέα παρέμβαση του πρώην υπουργού:

Άκης Τσοχατζόπουλος: Ελαβε;

Πρόεδρος: Μην διακόπτετε…

Και συνέχισε η εισαγγελέας την αγόρευσή της για την πρώην σύζυγο του κ. Τσοχατζόπουλου: «Το γεγονός αυτό περιγράφεται αναλυτικά από τον Ζήγρα. Η Γκούντρουν και η οικογένειά της γνώριζαν ότι ήταν αποδέκτες παράνομων ποσών. Την ίδια εποχή η κατηγορούμενη τελούσε εν γνώση της αγοράς ακινήτου επί της οδού Κεφαλληνίας από την κόρη της Αρετή Τσοχατζοπούλου. Ο ισχυρισμός της ότι δεν γνώριζε δεν είναι πειστικός».

Τον Νικόλαο Καρατζά: «Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί του ότι δεν γνώριζε πως ο πραγματικός ιδιοκτήτης ήταν ο Ακης Τσοχατζόπουλος. Γνώριζε και σε ποιον πουλούσε και από ποιον ξαναγόραζε τις μετοχές. Γνώριζε ότι παρανομούσε γιατί δεν ήταν δυνατόν την εποχή που ελέγχεται ο πρώην υπουργός να διαθέτει τόσο μεγάλα ποσά για αγορές. Ενήργησε εν γνώσει του με σκοπό να αποκρύψει την παράνομη προέλευση των χρημάτων».

Εισαγγελέας για Άκη: Ο παρ’ ολίγον πρωθυπουργός

Την ενοχή του Άκη Τσοχατζόπουλου και άλλων 16 εκ των 18 συγκατηγορουμένων του, για την υπόθεση των παράνομων αμοιβών από εξοπλιστικά προγράμματα, ζήτησε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ολοκληρώνοντας την αγόρευσή, της η εισαγγελέας Γεωργία Αδειλίνη.

Βάση της εισαγγελικής πρότασης πρέπει να κηρυχθούν ένοχοι ο πρώην υπουργός και οι 16 συγκατηγορούμενοί του, από τους οποίους πέντε δεν πρέπει να κριθούν με την επιβαρυντική περίσταση ότι έδρασαν «κατ’ επάγγελμα» όπως αναφέρεται για όλους στο κατηγορητήριο.

Η εισαγγελέας ζήτησε την απαλλαγή λόγω αμφιβολιών του Παντελή Ζαχαριάδη και του Σπύρου Χατζηνικολάου.

Συγκεκριμένα, η κ. Αδειλίνη ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι για το αδίκημα του «ξεπλύματος» μαύρου χρήματος κατ’ επάγγελμα οι Άκης Τσοχατζόπουλος, Αστέριος Οικονομίδης, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, Νικόλαος Ζήγρας, Γιώργος Σαπχατζίδης, Αρετή Τσοχατζοπούλου, Ιωάννης Σμπώκος, Βασιλική Σταμάτη, Οράτιος Μελάς, Κων/νος Αντωνιάδης και Γεώργιος Κωνσταντάτος, για τους οποίους ανέφερε πως «οι μεθοδεύσεις που χρησιμοποιήθηκαν και η μακρά ενασχόλησή τους με τις εταιρίες του Άκη Τσοχατζόπουλου δείχνουν ότι διέπραξαν το αδίκημα κατ΄ επάγγελμα».

Για κάποιους εξ’ αυτών ζήτησε να απαλλαγούν για επιμέρους ήσσονος σημασίας πράξεις.

Επίσης, ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι χωρίς την επιβαρυντική περίσταση της κατ’ επάγγελμα τέλεσης του αδικήματος, γεγονός που μειώνει την ποινική τους μεταχείριση, οι Νικόλαος Γεωργουλάκης, Παναγιώτης Σταμάτης, Φώτιος Αρβανίτης, Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου και Νικόλαος Καρατζάς, για τους οποίους έκρινε πως είχαν «ευκαιριακή σχέση με εγκλήματα του Άκη Τσοχατζόπουλου».

Λίγο πριν ολοκληρώσει την τοποθέτησή της, η εισαγγελική λειτουργός έκανε εκτενή αναφορά στον βασικό κατηγορούμενο πρώην πολιτικό, τον οποίο χαρακτήρισε «ο παρ’ ολίγον πρωθυπουργός». Η κ. Αδειλίνη έκανε λόγο για «αλαζονική συμπεριφορά» και «περιφρόνηση των θεσμών» εκ μέρους του και τόνισε ότι «προσπαθεί ακόμη να παραπλανήσει μιλώντας για σκευωρία». Σχολιάζοντας, μάλιστα, το επίμονο αίτημά του για κλήτευση του ΚΥΣΕΑ σε συνδυασμό με τα «περί σκευωρίας» η εισαγγελέας τού απέδωσε μεθόδευση με σκοπό να καλλιεργήσει την αίσθηση ότι «όλοι τα “παίρνουν”, γιατί μόνον εγώ το εξιλαστήριο θύμα;». Η κ. Αδειλίνη είπε χαρακτηριστικά «δεν είναι έτσι κύριοι δικαστές, δεν “τα παίρνουν” όλοι, οι χρηματοροές μιζών βρέθηκαν μόνο σε αυτόν» προκαλώντας την αντίδραση του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος ρώτησε «σε μένα;».

Κατά την εισαγγελέα σε βάρος του Άκη Τσοχατζόπουλου προέκυψαν «συντριπτικές αποδείξεις». Ανέφερε, μάλιστα, χαρακτηριστικά: «Πήρε τόσες μίζες που δεν μπορούσε ούτε ο ίδιος να μετρήσει.. Πήρε μίζες σε βαλίτσες, σε τσάντες, από λογαριασμούς σε λογαριασμούς, από εταιρίες σε εταιρίες, από άτομο σε άτομο, χέρι με χέρι, κυκλοφορούσαν οι μίζες και επενδύονταν σε ακίνητα και σε πολυτελή ζωή».

Η κ. Αδειλίνη επανέλαβε ότι από τις έρευνες των ανακριτικών Αρχών μόνο ένα μέρος των παράνομων χρημάτων αποκαλύφθηκε, υπογραμμίζοντας: «Εντοπίστηκαν ορισμένοι λογαριασμοί, το ελάχιστο, μπροστά σε αυτό που ο πρώην υπουργός είχε παράνομα αποκτήσει». Μάλιστα, επισήμανε τις σημειώσεις του Άκη Τσοχατζόπουλου που ανέφεραν «την ανάγκη δημιουργίας εταιρείας χρηματαποστολών για τη μεταφορά των χρημάτων».

Η εισαγγελέας προέτρεψε τους δικαστές να μην ακούσουν όσα επικαλείται ο πρώην υπουργός. «Μας κατήγγειλε πως τον πηγαίνουμε ως πρόβατο προς τη σφαγή. Αλλά όπως είπε ο Σαρτρ “ο άνθρωπος είναι οι επιλογές του”» σημείωσε.

Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα, η περίπτωση Τσοχατζόπουλου να μην αποτελέσει μία φωτοβολίδα στην προσπάθεια της πολιτικής σκηνής να αυτοκαθαρθεί. «Πρέπει να υπάρξει συνέχεια, συνέπεια, για να αποτραπεί ο κίνδυνος φθοράς του δημοκρατικού πολιτεύματος. Να μην πέσει η υπόθεση Τσοχατζόπουλου δίκην φωτοβολίδας» υπογράμμισε.

Η διαδικασία συνεχίζεται με την αγόρευση του αναπληρωτή εισαγγελέα Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα