Εκλογές 2015: Ο Καραμανλής, ο Μεϊμαράκης και τα σενάρια της επόμενης ημέρας

Εκλογές 2015: Ο Καραμανλής, ο Μεϊμαράκης και τα σενάρια της επόμενης ημέρας
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΣΤΗΝ 80η ΔΕΘ (EUROKINISSI/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ) Eurokinissi

Ο πρώην πρωθυπουργός στήριξε και με δήλωση του τον πρόεδρο της ΝΔ, κάνοντας αναφορά με νόημα στην ανάγκη να προκύψει από την κάλπη αποτελεσματική κυβέρνηση

Η στήριξη του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη είναι “κοινό μυστικό” στο χώρο της κεντροδεξιάς και η χθεσινή του δήλωση για τις δεύτερες εκλογές του 2015 έστειλε τα αναμενόμενα μηνύματα στους ψηφοφόρους λίγο πριν την κάλπη.

Έκρυβε όμως και την ανησυχία, αλλά και μηνύματα για την επόμενη ημέρα των εκλογών, την ώρα που το σενάριο κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού ή εθνικής ενότητας αποτελεί αντικείμενο δημόσιας και μη συζήτησης, καθώς οι δανειστές φέρεται να επιθυμούν ένα από τα δύο.

Ο κ.Καραμανλής στη δήλωση του τονίζει ότι μόνο με δύσκολες αποφάσεις και τολμηρές μεταρρυθμίσεις θα βγει η χώρα από την κρίση, χαρακτηρίζοντας απαραίτητη προϋπόθεση την πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα, καταλήγοντας: “Στις 21 Σεπτεμβρίου η χώρα χρειάζεται αποτελεσματική κυβέρνηση, με ευρεία κοινωνική αποδοχή. Αυτή την προοπτική διασϕαλίζει μια όσο το δυνατόν ισχυρότερη Νέα Δημοκρατία. Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον αγώνα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για τη νίκη της παράταξής μας” .

Το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με το ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί όμως αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ, καταρχήν για ιδεολογικούς λόγους: Πέραν μίας προγραμματικής συμφωνίας όσον αφορά στις μνημονιακές υποχρεώσεις και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, τομείς όπως η παιδεία και το μεταναστευτικό θα αποτελούσαν πεδία αγεφύρωτων διαφορών.

Το δεύτερο όμως και κυριότερο αφορά στο φόβο ανάδειξης της Χρυσής Αυγής σε αξιωματική αντιπολίτευση και έτερο πόλο του πολιτικού διαλόγου, εφόσον επιβεβαιωθούν ορισμένες μετρήσεις που τη δείχνουν τρίτο κόμμα.

Στη ΝΔ επίσης θεωρούν ότι δεύτερη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ ή μία νέα ανελέητη εσωκομματική μάχη, είναι ζήτημα χρόνου μετά τις εκλογές, καθώς παρακολουθούν με προσοχή τις κινήσεις των 53 και όχι μόνο για λόγους προεκλογικής εκμετάλλευσης: Ένας ασταθής κυβερνητικός εταίρος φέρνει τριβές σε μία συγκυβέρνηση, με συνέπεια να μην είναι εύκολη η εφαρμογή πολιτικών και με κίνδυνο το όποιο σχήμα να καταρρεύσει.

Ο κ.Καραμανλής πάντως αναμένεται να στηρίξει τον κ.Μεϊμαράκη και σε περίπτωση μίας ήττας, εφόσον φυσικά αυτή είναι διαχειρίσιμη έτσι κι αλλιώς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα