Εκλογές 2019: Η ώρα των πολιτών – Όλα όσα πρέπει να ξέρεις πριν ψηφίσεις

Εκλογές 2019: Η ώρα των πολιτών – Όλα όσα πρέπει να ξέρεις πριν ψηφίσεις
Στιγμιότυπο από τις ευρωεκλογές και περιφερειακές εκλογές 2019 Eurokinissi

Η κρίσιμη ώρα της κάλπης έφτασε, για πολίτες και κόμμα. Σε μία πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα, η φετινή εκλογική διαδικασία περιλαμβάνει τέσσερις κάλπες. Διαβάστε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε πριν ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα.

Οι κάλπες για τις ευρωεκλογές, τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, καθώς και τις κοινοτικές εκλογές θα παραμείνουν ανοιχτές από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 (19:00) το απόγευμα της Κυριακής 26 Μαΐου.

Οι κάλπες για την αυτοδιοίκηση παρουσιάζουν παραδοσιακά ξεχωριστό ενδιαφέρον τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και για τη διεξαγωγή συμπερασμάτων στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ωστόσο φέτος, ίσως το μεγαλύτερο των τελευταίων ετών, παρουσιάζει η αναμέτρηση για τις ευρωεκλογές. Περί τα 400 εκατ. ψηφοφόροι από 28 χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προσέλθουν στις κάλπες σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, που η Ευρώπη μετράει ακόμη τις πληγές που άφησε πίσω της η οικονομική και μεταναστευτική κρίση, με τον ευρωσκεπτικισμό, το λαϊκισμό και την ακροδεξιά να καταγράφουν ανησυχητική άνοδο.

Διαβάστε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε πριν φτάσετε στην κάλπη για να ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα:

Πού ψηφίζω;

Το υπουργείο Εσωτερικών δημιούργησε μια ιδιαίτερα χρήσιμη και εξαιρετικά εύχρηστη εφαρμογή με τίτλο “Μάθε πού ψηφίζεις” για να αποφύγετε τυχόν άσκοπες μετακινήσεις και ταλαιπωρία. Δεν έχετε παρά να συμπληρώσετε τα στοιχεία που σας ζητούνται στη σχετική πλατφόρμα ώστε να μάθετε άμεσα που ψηφίζετε. Δεδομένων αλλαγών που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, μία γρήγορη επίσκεψη στην εφαρμογή μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμη, καθώς ενδέχεται να ψηφίζετε σε διαφορετικό εκλογικό τμήμα από αυτό που συνηθίζατε τα προηγούμενα χρόνια.

Είναι υποχρεωτικό; Ποιοί ψηφίζουν και ποιοί εξαιρούνται νόμιμα;

Να τονίσουμε για μία ακόμη φορά ότι στην Ελλάδα η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος παραμένει υποχρεωτική. Φέτος, για πρώτη φορά έχουν δικαίωμα ψήφου όλοι όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους το 2019, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί από 1/1/2002 μέχρι και 31/12/2002. Πρακτικά, στις εκλογές αυτής της Κυριακής θα ψηφίσουν για πρώτη φορά 536.920 νέοι ψηφοφόροι εκ των οποίων 106.760 πολίτες ηλικίας 17 ετών.

Από την υποχρεωτική άσκηση του εκλογικού δικαιώματος απαλλάσσονται νόμιμα οι κάτοικοι του εξωτερικού, όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους και μόνο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές όσοι διαμένουν την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν.

Σημειώνεται ότι ο πολίτης που είναι διπλοεγγεγραμμένος ψηφίζει στον νόμιμο δήμο εγγραφής του και συμπληρώνει μια υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχει ψηφίσει ξανά. Τα στοιχεία αυτά θα διασταυρωθούν αργότερα από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Πώς ψηφίζω για την κάθε κάλπη;

Φέτος, για πρώτη φορά, θα υπάρχουν τέσσερις κάλπες σε δύο εκλογικά τμήματα, τα οποία θα βρίσκονται δίπλα δίπλα: το εκλογικό τμήμα Α και το εκλογικό τμήμα Β. Στο εκλογικό τμήμα Α ψηφίζουμε για τις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές εκλογές, ενώ στο εκλογικό Β ψηφίζουμε για τις δημοτικές και τις κοινοτικές εκλογές.

Λίγη περισσότερη προσοχή χρειάζεται στο θέμα των σταυρών. Συγκεκριμένα:

Ευρωεκλογές

Μέχρι τέσσερις σταυρούς.

Αν βάλουμε περισσότερους, δεν μετράει κανένας σταυρός, απλώς προσμετράται το ψηφοδέλτιο στον συνδυασμό που έχουμε επιλέξει και μόνο αυτό.

Δημοτικές και περιφερειακές

Η εφορευτική επιτροπή που θα βρίσκεται στο κάθε εκλογικό τμήμα που θα ψηφίσουμε, θα μας ενημερώνει γιατί αυτό αλλάζει από περιφέρεια σε περιφέρεια και από δήμο σε δήμο.

Κοινοτικές

Το ίδιο συμβαίνει και με τους σταυρούς στις κοινοτικές εκλογές.

Ενδεικτικά, για κοινότητες άνω των 300 κατοίκων είναι μέχρι δύο οι σταυροί, για κοινότητες έως 300 κατοίκων είναι μέχρι ένας ο σταυρός.

Προσοχή! Το ψηφοδέλτιο μπορεί να θεωρηθεί άκυρο, ανέχει σημειωθεί σταυρός με χρώμα διαφορετικό από μπλε και μαύρο, αν οι διαστάσεις και η μορφή του ψηφοδελτίου δεν είναι οι καθορισμένες (τσαλακωμένο, σκισμένο), ανέχει σημειωθεί οτιδήποτε πέρα απ’ τον σταυρό στην επιφάνειά του ή αν στον φάκελο βρεθεί εκτός από αυτό το ψηφοδέλτιο και κάποια άλλα ψηφοδέλτια, κανονικά, λευκά ή άλλα.

Τι χρειάζεται για να ψηφίσω;

Απλώς μια αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο. Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν βρίσκονται στην κατοχή σας, οποιοδήποτε άλλο δημόσιο έγγραφο πιστοποιεί την ταυτότητά σας μπορεί να γίνει δεκτό υπό προϋποθέσεις.

Ποιοί διεκδικούν τη ψήφο μου;

Στην επίσημη ανακήρυξη των συνδυασμών και των υποψηφίων βουλευτών για τις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, ο Άρειος Πάγος έδωσε το “πράσινο φως” σε συνολικά 40 συνδυασμούς κομμάτων ή συνασπισμούς συνεργαζόμενων κομμάτων. Δείτε ποιοί είναι αναλυτικά εδώ.

Στην περίπτωση δε που δυσκολεύεστε ακόμη να διαλέξετε και είστε αναποφάσιστοι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μερίμνησε και για αυτό. Απαντήστε στο ακόλουθο ερωτηματολόγιο και βρείτε εύκολα και γρήγορα που θα έπιανε τόπο καλύτερα η ψήφος σας σύμφωνα με τις απόψεις σας.

Τι γίνεται με τις μετακινήσεις;

Για τη διευκόλυνση ετεροδημοτών και όσων πρέπει να μετακινηθούν για να ψηφίσουν δόθηκε ειδική άδεια επιστροφής πινακίδων που είχαν αφαιρεθεί.

Παράλληλα, για διευκόλυνση όσων θα ταξιδέψουν για να ψηφίσουν, η διέλευση στις μεγάλες εθνικές οδούς από τα διόδια θα είναι δωρεάν. Οι ελεύθερες διελεύσεις από όλους τους σταθμούς διοδίων της χώρας θα ισχύσουν την Κυριακή 26 Μαΐου 00:00 ως τις 24:00.

Ειδικές εκπτώσεις έχουν προβλέψει για τους εκλογείς που μετακινούνται η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τα υπεραστικά ΚΤΕΛ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα