Διπλές εκλογές στην Κύπρο: Ψηφίζουν για Ευρωβουλή και Τοπική Αυτοδιοίκηση

Διαβάζεται σε 3'
Κυπριακές εκλογές (φωτογραφία αρχείου)
Κυπριακές εκλογές (φωτογραφία αρχείου)

Διεξάγονται σήμερα οι εκλογές για την ανάδειξη των έξι Ευρωβουλευτών της Κύπρου, ενώ παράλληλα πραγματοποιούνται και οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Συνολικά 682,963 ψηφοφόροι καλούνται σήμερα Κυριακή (09/06) στις κάλπες στην Κύπρο, όπου διεξάγονται διπλές εκλογές.

Συγκεκριμένα, οι πολίτες αναμένεται να εκλέξουν τους έξι αντιπροσώπους της χώρας στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και για πρώτη φορά ταυτόχρονα με τις Ευρωεκλογές, τις Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, οι εκλογές διεξάγονται με δύο διαφορετικούς εκλογικούς καταλόγους, καθώς οι Τουρκοκύπριοι οι οποίοι δεν διαμένουν μόνιμα στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές, έχουν δηλαδή τη μόνιμή τους διεύθυνση στα κατεχόμενα, μπορούν να ψηφίσουν μόνο για τις Ευρωεκλογές και καμία άλλη εκλογική διαδικασία. Οι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο αυτό ανέρχονται στις 103.269 και μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε εννέα εκλογικά κέντρα τα οποία λειτουργούν ειδικά για αυτούς σε σημεία πλησίον των οδοφραγμάτων.

Στις προηγούμενες Ευρωεκλογές οι εγγεγραμμένοι Τουρκοκύπριοι οι οποίοι εν αντιθέσει με τους Ελληνοκύπριους εγγράφονται αυτόματα με την απόκτηση ταυτότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν 82.925, εκ των οποίων ψήφισαν μόλις 5.804. Αντίθετα οι 837 εγγεγραμμένοι στο μόνιμο εκλογικό κατάλογο Τουρκοκύπριοι ψηφίζουν όπως και οι Ελληνοκύπριοι στον τόπο διαμονής τους, καθώς ζουν στις ελεύθερες περιοχές και συμμετέχουν σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες. Στον κατάλογο αυτό μπορεί να προστεθεί όποιος Τουρκοκύπριος μπορεί να αποδείξει ότι ζει μόνιμα στις ελεύθερες περιοχές πάνω από έξι μήνες.

Παράλληλα με τις Ευρωεκλογές, οι εγγεγραμμένοι στο μόνιμο κατάλογο ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν και τις Αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης, τις πρώτες μετά από την μεταρρύθμιση της Aυτοδιοίκησης η οποία επέφερε συγχωνεύσεις δήμων αλλά και εισήγαγε το θεσμό των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης. Οι περιφερειάρχες θα εκλεγούν κατευθείαν από τους ψηφοφόρους.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 το πρωί και θα κλείσουν εκτός απροόπτου στις 18:00 το απόγευμα. Με την ανακοίνωση του κλεισίματος τα τηλεοπτικά κανάλια στην Κύπρο θα μεταδώσουν exit polls τα οποία ωστόσο θα αφορούν μόνο τις Ευρωεκλογές.

Επίσης, συνολικά 17 εκλογικά κέντρα θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βέλγιο, για να εξυπηρετήσουν 4.691 Κύπριους εκλογείς. Σ’ αυτά θα διεξαχθεί μόνο η εκλογή για ανάδειξη μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην Αθήνα θα λειτουργήσουν τρία εκλογικά κέντρα, στη Θεσσαλονίκη δύο και από ένα στην Πάτρα, στα Ιωάννινα, στην Κομοτηνή, το Ηράκλειο και τον Βόλο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο θα λειτουργήσουν έξι εκλογικά κέντρα και στο Βέλγιο ένα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δικαίωμα ψήφου για την ανάδειξη των έξι Κυπρίων ευρωβουλευτών έχουν 11,840 κοινοτικοί ψηφοφόροι οι οποίοι ζουν στην Κύπρο με 7.147 από αυτούς να είναι Έλληνες υπήκοοι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα