Εκλογές 2023: Πώς η κυβέρνηση “κόβει” τουλάχιστον 220.000 νέους από τις κάλπες

Εκλογές 2023: Πώς η κυβέρνηση “κόβει” τουλάχιστον 220.000 νέους από τις κάλπες
Στιγμιότυπο από καφετέρια Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Το πιο φτηνό, το πιο "ευέλικτο" εργατικό δυναμικό της χώρας αποκλείεται από τις κάλπες. Οι τροπολογίες που απορρίφθηκαν και η καταγγελία της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας. Πόσοι νέοι ψηφοφόροι αναμένεται να προστεθούν.

Εκτός συμμετοχής στις εκλογές του Μαίου αλλά και στις δεύτερες εκλογές του Ιουλίου, σε περίπτωση που χρειαστούν, μένουν χιλιάδες νέοι με “κυβερνητική υπογραφή”. Πρόκειται για τους νεαρούς εποχικά εργαζομένους στους τουριστικούς προορισμούς που μεταβαίνουν εκτός “έδρας” τους για να εργαστούν σε τουριστικά επαγγέλματα (εστίαση και άλλες επιχειρήσεις) χωρίς ρεπό και άδειες, και θα βρεθούν εκτός άσκησης του εκλογικού δικαιώματός τους.

Είναι εύκολα αντιληπτό ότι οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους αυτούς αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τα υπέρογκα έξοδα μετακίνησης για να μεταβούν στον τόπο κατοικίας τους προκειμένου να ψηφίσουν ενώ σε ουκ ολίγες περιπτώσεις αντιμετωπίζουν εργασιακό εκφοβισμό (χωρίς ουσιαστική παρέμβαση από την Πολιτεία εδώ και χρόνια).

Η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας με καταγγελία της επισημαίνει ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα μπορούσε να βρει τρόπους ώστε να μπορέσουν να ψηφίσουν στον τόπο εργασίας τους, πάνω από 220.000 πολίτες εποχικά εργαζόμενοι. Σημειώνει δε πως θα μπορούσε να βρεθεί μια λύση, όμοια με αυτή που εφαρμόστηκε για τους εμβολιασμούς.

Ωστόσο, το υπουργείο Εσωτερικών και ο αρμόδιος υπουργός Μ. Βορίδης έχουν απορρίψει τις σχετικές τροπολογίες του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25, ενώ μέχρι το κλείσιμο της Βουλής δεν ενδιαφέρθηκαν να βρουν κάποια λύση.

Κυβερνητική υποκρισία

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εσωτερικών έχει κάνει λόγο “για λαϊκισμό και υποκρισία της αριστερής αντιπολίτευσης” παραπέμποντας τους εποχικά εργαζόμενους στον θεσμό του ετεροδημότη, με την προθεσμία όμως να έχει κλείσει από τις 28 Φεβρουαρίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Είναι άλλωστε σαφές πως μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου ουδείς γνώριζε επισήμως πότε θα γίνουν οι εκλογές, δεύτερες ή πρώτες, ενώ οι νεαροί εποχικοί εργαζόμενοι δεν είχαν “κλείσει” ακόμη τις δουλειές τους για να ξέρουν πού θα βρίσκονται το καλοκαίρι. Το όλο θέμα μάλιστα ήταν πρωτοσέλιδο την Πέμπτη στην Εφημερίδα των Συντακτών, αλλά δεν “έπαιξε” στα τηλεοπτικά δελτία. Παράλληλα, η όλη μόχλευση εξηγείται εν πολλοίς από το γεγονός πως η κυβέρνηση της ΝΔ δείχνει να “χάνει” δημοσκοπικά, στα νεαρά κοινά, εκεί που καταγράφονται και τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας.

Φυσικά και στις 21 Μαΐου θα “τρέχουμε” σε τουριστική περίοδο, με τη “σεζόν” να είναι ανοιχτή εργασιακά. Επίσης, ανάλογη πρόβλεψη – τροπολογία δεν υπήρξε ούτε για τις προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες, κάτι που δείχνει πως το όλο θέμα τείνει να γίνει πλέον, διαχρονικό. Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει βέβαια το αίτημα να καταστεί υποχρεωτική η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων η οποία θα μπορούσε να ρυθμίσει μερικώς το εργασιακό πλαίσιο “ζούγκλας” του κλάδου, ώστε να υπάρχει μια κάποια εποπτεία στο ζήτημα των προβλεπόμενων αδειών.

Σημειώνεται πως φέτος αναμένονται να προστεθούν περίπου 420.000 νέοι ψηφοφόροι, σε ηλικίες που είναι είτε φοιτητές – και πιθανά εν μέσω εξεταστικής – είτε δυνητικά εργαζόμενοι.

Εργαζόμενος στην εστίαση Konstantinos Tsakalidis / SOOC

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας:

“Στις επικείμενες εθνικές εκλογές, καθώς κυρίως και στις επαναληπτικές που πιθανόν να πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι εν μέσω της τουριστικής περιόδου, αναμένεται να υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα συμμετοχής από εποχικούς εργαζόμενους (κυρίως νέους) που θα βρίσκονται προσωρινά για λόγους εργασίας σε μέρος άλλο από αυτό όπου μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Το ζήτημα αυτό έχει αναδειχθεί από όλους τους εταιρικούς φορείς και τις ομοσπονδίες, καθώς εκτιμάται ότι φέτος πρόκειται για περίπου 220.000 τέτοιους εργαζόμενους σε εποχικές θέσεις εργασίας στις τουριστικές περιοχές.

Η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας εξέδωσε ανακοίνωση τονίζοντας ότι, σε καθαρά τεχνικό επίπεδο, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να μην υλοποιηθεί μια διαδικασία δυνατότητας προσωρινής μεταφοράς εκλογικού δικαιώματος στο μέρος όπου εργάζονται από τον τόπο μόνιμης διαμονής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Είναι κοινά αποδεκτό διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις και τα πολιτικά κόμματα ότι το δικαίωμα ψήφου στις εκλογές, ειδικά στις εθνικές, είναι ύψιστο δικαίωμα και συμβατική υποχρέωση κάθε πολίτη. Επιπλέον, όλοι συμφωνούν ότι θα πρέπει να γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια για τη μεγιστοποίηση του ποσοστού συμμετοχής, τόσο ως προς τη μείωση της αποχής (σχεδόν 26-44% ιστορικά), όσο και ως προς τη θέσπιση διαδικασιών ψήφου εξ’ αποστάσεως. Τα τελευταία χρόνια γίνεται ανάλογη προσπάθεια συμπερίληψης στο εκλογικό σώμα Ελλήνων πολιτών που διαμένουν στο εξωτερικό. Επίσης, υπάρχουν διαδικασίες ψήφου για τους ετεροδημότες εντός της επικράτειας.

Στις επικείμενες εθνικές εκλογές, καθώς κυρίως και στις επαναληπτικές που πιθανόν να πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι εν μέσω της τουριστικής περιόδου, αναμένεται να υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα συμμετοχής από εποχικούς εργαζόμενους (κυρίως νέους) που θα βρίσκονται προσωρινά για λόγους εργασίας σε μέρος άλλο από αυτό όπου μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Ως Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας (ΕΠΕ), έχοντας την απαραίτητη τεχνογνωσία σε επίπεδο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και ασφάλειας αντίστοιχων συστημάτων, καλούμε την Πολιτεία να υλοποιήσει άμεσα όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, ώστε και η μεγάλη αυτή ομάδα των συμπολιτών μας να έχουν σε κάθε περίπτωση τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στις επικείμενες εκλογές να ασκήσουν χωρίς πρόβλημα το εκλογικό τους δικαίωμα. Το ζήτημα αυτό έχει αναδειχθεί από όλους τους εταιρικούς φορείς και τις ομοσπονδίες, καθώς εκτιμάται ότι φέτος πρόκειται για περίπου 220.000 τέτοιους εργαζόμενους σε εποχικές θέσεις εργασίας στις τουριστικές περιοχές.

Σε καθαρά τεχνικό επίπεδο, το οποίο καλούμαστε να σχολιάσουμε ως Ένωση Πληροφορικών κι άρα καθ’ ύλην αρμοδίων, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να μην υλοποιηθεί μια τέτοια διαδικασία δυνατότητας προσωρινής μεταφοράς εκλογικού δικαιώματος στο μέρος όπου εργάζονται από τον τόπο μόνιμης διαμονής. Όλοι οι ψηφοφόροι διαθέτουν ήδη κωδικούς πρόσβασης-ταυτοποίησης μέσω του TAXIS, τα στοιχεία των συμβάσεων τους καταχωρούνται ηλεκτρονικά, συνεπώς ο καθένας θα μπορούσε να καταχωρεί μια αίτηση προσωρινής μεταφοράς εκλογικού δικαιώματος στη πόλη εργασίας του. Ήδη εφαρμόστηκε στην πράξη για την υλοποίηση της διαδικασίας των εμβολιασμών καθώς και των αιτήσεων επιδομάτων κατά την περίοδο της πανδημίας. Δηλαδή, δεν πρόκειται για ηλεκτρονική ψηφοφορία αλλά μόνο για δυνατότητα μεταφοράς εκλογικού δικαιώματος με σύντομες διαδικασίες.

Η μεταφορά ισχύει μόνο για την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, ενώ η απαραίτητη προετοιμασία των κατά τόπους εκλογικών κέντρων περιορίζεται στην οριστικοποίηση της λίστας ψηφοφόρων και την επάρκεια επιπλέον ψηφοδελτίων. Η πλατφόρμα που χρησιμοποιήθηκε για τα ραντεβού εμβολιασμών λειτούργησε χωρίς σοβαρά προβλήματα εξυπηρετώντας επιτυχώς εκατομμύρια τέτοιες καταχωρήσεις. Δεν μπορεί φυσικά να χρησιμοποιηθεί η ίδια πλατφόρμα, όμως η προηγούμενη εμπειρία αποδεικνύει ότι μια παρόμοια λύση είναι σίγουρα εφικτή και πρακτικά ευκολότερη, καθώς δεν συνοδεύεται από πρόσθετες πολυπλοκότητες μεταφοράς, διαχείρισης και συντήρησης κάποιοι ευαίσθητου υλικού.

Είναι απολύτως κατανοητό ότι το παραπάνω ζήτημα δεν αφορά μόνο στο τεχνικό επίπεδο, καθώς σχετίζεται κυρίως με τις προβλέψεις του εκλογικού νόμου, την κατανομή βουλευτικών εδρών στις περιφέρειες και φυσικά τη διατήρηση πλήρους ανωνυμίας στα ψηφοδέλτια. Παρόλα αυτά, τα ζητήματα αυτού του επιπέδου μπορούν και πρέπει να επιλυθούν πρωτίστως σε θεσμικό επίπεδο και εν συνεχεία σε τεχνικό. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτό μπορεί να συμβεί πλήρως και εγκαίρως, πριν την οριστικοποίηση των εκλογικών καταλόγων, ώστε οι εκατοντάδες χιλιάδες αυτοί πολίτες να μην αναγκαστούν να στερηθούν εκ των πραγμάτων του εκλογικού τους δικαιώματος, ιδιαίτερα στην περίπτωση επαναληπτικών εκλογών μέσα στο καλοκαίρι.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας”

Εργαζόμενος στην εστίαση Eurokinissi

 

Οι τροπολογίες που απορρίφθησαν

Να σημειώσουμε πως στα τέλη του Μαρτίου, το ΜέΡΑ25 είχε καταθέσει τροπολογία για το θέμα με την οποία προβλεπόταν η ακώλυτη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από το εποχικό προσωπικό του τουρισμού στον τόπο εργασίας τους, και των φοιτητριών/ων στον τόπο σπουδών τους. Η τροπολογία είχε απορριφθεί.

“Εάν η διεξαγωγή των εκλογών λάβει χώρα κατά τους μήνες που οι δεκάδες χιλιάδες νέοι αυτοί εργαζόμενοι διαμένουν, απασχολούμενοι στην λεγόμενη “σεζόν”, στα νησιά και τα παραθαλάσσια τουριστικά μέρη της ηπειρωτικής Ελλάδας – εκατοντάδες χλμ δηλαδή μακριά από τον τόπο άσκησης των εκλογικών τους δικαιωμάτων – η άσκηση αυτού του κορυφαίου δημοκρατικού δικαιώματος περιορίζεται ή παρεμποδίζεται εν τοις πράγμασι. Και τούτο διότι οι εποχικοί εργαζόμενοι αδυνατούν να μεταβούν στην εκλογική περιφέρεια του εκλογικού καταλόγου όπου είναι εγγεγραμμένοι, προκειμένου να ψηφίσουν”, σημείωνε το ΜέΡΑ25.

“Ας αναλογιστούμε απλώς πως, έστω ότι όλες, όλοι, όλ@ μετέβαιναν στον τόπο που διατηρούν τα εκλογικά τους δικαιώματα: ο τουρισμός μας για εκείνο το σαββατοκύριακο θα έμενε χωρίς προσωπικό”, ανακοίνωνε ακόμη.

Εν συνεχεία, στις αρχές Απριλίου απορρίφθηκε και τροπολογία του ΚΚΕ για το ίδιο θέμα. Την κυβέρνηση κάλεσε τότε να απαντήσει επί του θέματος, ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στο πολυνομοσχέδιο του υπ. Εσωτερικών για τους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, αναφέροντας ότι “η κυβέρνηση την απορρίπτει γιατί δεν έχει να πάρει και πολλές ψήφους από αυτούς τους εργαζόμενους, στην πλειοψηφία τους νέοι, που έχουν γυρίσει την πλάτη τους στη ΝΔ”.

Μεταξύ άλλων, σημείωνε εύστοχα το ΚΚΕ στην αιτιολογική του έκθεση:

“Οι βουλευτικές εκλογές, με βάση και την ημερομηνία διεξαγωγής τους όπως αυτή έχει προσδιοριστεί, θα διεξαχθούν εν μέσω της τουριστικής περιόδου, όπου χιλιάδες εργαζόμενοι, όπως κάθε χρόνο, θα έχουν ήδη μετακινηθεί μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, σε τουριστικές περιοχές και θέρετρα ανά την Ελλάδα, για να εργαστούν. Πρόκειται για πολύ μεγάλο όγκο εργαζομένων, μεγάλη μερίδα νέων, οι οποίοι, όπως είναι γνωστό, δουλεύουν χωρίς ρεπό και άδειες, με όρους εντατικούς και εξοντωτικούς.

Είναι εύκολα αντιληπτό ότι οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους αυτούς αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τα υπέρογκα έξοδα μετακίνησης για να μεταβούν στον τόπο κατοικίας τους προκειμένου να ψηφίσουν. Τίθεται άλλωστε ζήτημα επάρκειας των διαθέσιμων μέσων μεταφοράς, καθώς πρόκειται για δεκάδες χιλιάδες εποχικούς εργαζόμενους που θα πρέπει μαζικά να μετακινηθούν τις συγκεκριμένες ημέρες διενέργειας των εκλογών, προκειμένου να μη στερηθούν το δικαίωμα της ψήφου. Ταυτόχρονα, είναι γνωστές οι εργοδοτικές πρακτικές από τους μεγαλοεπιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου που καταστρατηγούν στην πράξη μια σειρά από δικαιώματα των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων των αδειών που χορηγούνται με Υπουργική Απόφαση για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος”.

Το ΚΚΕ είχε παρέμβει και με Ερωτήσεις στη Βουλή ζητώντας δωρεάν και ασφαλή μετακίνηση όλων των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, από και προς όλες τις περιοχές της χώρας και με όλα τα μέσα (πλοία, λεωφορεία, τρένα), τόσο κατά τις μέρες ψηφοφορίας όσο και δύο μέρες πριν και μετά από αυτές.

Ειδικά για τους ένστολους, ζητούσε συγκεκριμένα μέτρα για την εξασφάλιση της δωρεάν μετακίνησης των στρατευμένων και των στρατιωτικών που υπηρετούν μακριά από την εκλογική τους περιφέρεια, όπως και των οικογενειών τους. Τέλος, το ΚΚΕ ζητούσε δωρεάν – ελεύθερα διόδια για τη μετακίνηση όλων των εκλογέων, από όλους τους σταθμούς διοδίων της χώρας, τόσο κατά τις μέρες ψηφοφορίας όσο και δύο μέρες πριν και μετά από αυτές.

Χρηστικά:

Για να δείτε πού ψηφίζετε στις επερχόμενες εκλογές, χρειάζεται να μπείτε στην διαδικτυακή πύλη Gov.gr.

Εκεί, για να μπείτε στην εφαρμογή “Μάθε πού ψηφίζεις” θα πρέπει να συμπληρώσετε:

  • ή τα προσωπικά σας στοιχεία (επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα και μητέρας, έτος γέννησης)
  • ή μόνο τα πεδία του ειδικού εκλογικού αριθμού και το επώνυμο σας

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα