Η επιστολή Παπαδήμου που άναψε φωτιές

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, στο Προεδρικό Μέγαρο, Παρασκευή 11 Μαΐου 2012. (EUROKINISSI // ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, στο Προεδρικό Μέγαρο, Παρασκευή 11 Μαΐου 2012. (EUROKINISSI // ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Στον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η Ελλάδα να μην μπορέσουν να πληρωθούν υποχρεώσεις του κράτους από τις αρχές του Ιουνίου αναφέρεται η επιστολή Παπαδήμου που άναψε φωτιές

Στον κίνδυνο να μην μπορέσουν να πληρωθούν υποχρεώσεις του κράτους, από τις αρχές Ιουνίου κιόλας, αναφέρεται το σημείωμα του πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, που άναψε φωτιές στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Το σημείωμα, για το περιεχόμενο του οποίου ο Κάρολος Παπούλιας ενημέρωσε την Κυριακή τους πολιτικούς αρχηγούς, προοριζόταν για χρήση του Προέδρου της Δημοκρατίας, σε συνέχεια της προφορικής ενημέρωσης που του έκανε ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, την Παρασκευή.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκρινε σκόπιμο να ενημερώσει και τους πολιτικούς αρχηγούς λόγω της κρισιμότητας των πληροφοριών που περιείχε.

Στο σημείωμα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται τα "Νέα",  ο Λουκάς Παπαδήμος επισήμαινε ότι είναι πιθανό να υπάρξουν σημαντικές δυσκολίες στην κάλυψη των ταμειακών αναγκών του Ιουνίου.

Αυτό γιατί έχει περικοπεί κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ η δόση του Μαΐου από την τρόικα αλλά και γιατί οι εκλογές επιτείνουν τα φαινόμενα υστέρησης των φορολογικών εσόδων που ήδη έχουν καταγραφεί, καθώς αδρανούν οι κρατικοί μηχανισμοί, ενώ οι φορολογούμενοι είναι απρόθυμοι να πληρώσουν.

Έτσι, το "σημείο μηδέν" της εξάντλησης των ταμειακών διαθεσίμων, που μέχρι πρότινος τοποθετούνταν στα μέσα Ιουνίου, είναι πιθανό να έλθει νωρίτερα. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν προβλήματα ακόμη και πριν από τις αναμενόμενες εκλογές.

Η Ευρωζώνη έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα συνεχίσει τη χρηματοδότηση προτού οριστεί κυβέρνηση, με την οποία θα μπορέσει να διαπραγματευθεί, ενώ το ίδιο ισχύει εδώ και καιρό και για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σε αυτό τον ασφυκτικό κλοιό πρέπει να προστεθεί και το θέμα των τραπεζών, στο οποίο επίσης αναφέρεται κατά τις πληροφορίες ο Λουκάς Παπαδήμος στην επιστολή του, επισημαίνοντας ότι η πίεση την οποία υφίσταται το τραπεζικό σύστημα θα προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό, αντιμέτωπος με δύσκολα ερωτήματα για τις προθέσεις της Ελλάδας σε σχέση με το Μνημόνιο και το ευρώ αναμένεται να βρεθεί σήμερα το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, στις Βρυξέλλες.

Ερωτήματα στα οποία ο ίδιος δύσκολα θα μπορέσει να απαντήσει, καθώς δεν εκπροσωπεί τίποτα περισσότερο από μια απερχόμενη κυβέρνηση.

Παρά τους σχετικούς αρχικούς ενδοιασμούς του, ωστόσο, έκρινε ότι θα ήταν λάθος να μην εκπροσωπηθεί η χώρα στο Συμβούλιο Υπουργών, ενώ μάλιστα πληθαίνουν οι φωνές υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη.

Πληροφορίες από την έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρουν πως οι υπουργοί Οικονομικών δεν σκοπεύουν να τοποθετηθούν επισήμως, με ανακοίνωσή τους, στο ελληνικό θέμα, καθώς θέλουν να αποφύγουν τον κίνδυνο να θεωρηθεί η ενδεχόμενη τοποθέτησή τους ως παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας.

Καψής: Δεν πρόκειται για επιστολή

Διευκρινίσεις για τα περί επιστολής του απερχόμενου πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας, για το περιεχόμενο της οποίας ενημερώθηκαν χθες οι πολιτικοί αρχηγοί κατά τη σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντελής Καψής.

Μετά τη συνάντησή του με τον Κάρολο Παπούλια, ο επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος γνωστοποίησε ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δημοσιοποιηθεί η επιστολή του Λουκά Παπαδήμου και ότι η απάντησή του ήταν αρνητική.

"Ζητούμε την επίσημη ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών και του λαού για την πραγματική κατάσταση στη χώρα" ανέφερε και συμπλήρωσε ότι η επιστολή του Πρωθυπουργού ήταν ανυπόγραφη.

Μιλώντας σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, o Παντελής Καψής διευκρίνισε ότι ο Λουκάς Παπαδήμος ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την πρόσφατη συνάντησή τους και ο Κάρολος Παπούλιας του ζήτησε κάποια από αυτά τα σημεία να τα δώσει και γραπτά, με τη μορφή σημειώματος, προς ενημέρωση του ιδίου.

Και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ανέφερε ότι το έγγραφο για το οποίο ενημερώθηκαν οι αρχηγοί δεν ήταν επιστολή, αλλά ένα κείμενο με στοιχεία.

SHARE:

24Media Network