Η μάχη στην περιφέρεια Αττικής και το γαλάζιο παρασκήνιο

Η μάχη στην περιφέρεια Αττικής και το γαλάζιο παρασκήνιο
Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΡΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ ΣΤΟΝ ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟ //EUROKINISSI--ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ Eurokinissi

Ο Κουμουτσάκος, το Μαξίμου, οι υπουργοί και οι δήμαρχοι σε ένα δύσκολο αυτοδιοικητικό σταυρόλεξο

Το αποτέλεσμα της μάχης στην Αττική, την περιφέρεια που παίζει καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές εντυπώσεις των αυτοδιοικητικών εκλογών, θα είναι κρίσιμο για τη Νέα Δημοκρατία και προσωπικά τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος αύριο αναμένεται να παραστεί στην κεντρική προεκλογική ομιλία του Γιώργου Κουμουτσάκου.

Της Βίκυς Σαμαρά

Στόχος του κ.Κουμουτσάκου και της Ν.Δ είναι η είσοδος στο δεύτερο γύρο, καθώς μετά όλα θα είναι ανοιχτά. Το Μαξίμου πάντως ετοιμάζεται ήδη να οχυρωθεί πίσω από μία ρητορική επιδοκιμασίας γενικότερα των υποψηφίων της δικομματικής στις περιφερειακές εκλογές εφόσον επιβεβαιωθεί το δημοσκοπικό προβάδισμα του προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ Γιάννη Σγουρού. Δεύτερον αναζητά που να “φορτώσει” το εσωκομματικό φταίξιμο για το αποτέλεσμα, δεδομένου ότι ο κ.Κουμουτσάκος ανέλαβε την ύστατη στιγμή μία “επικίνδυνη αποστολή” με μικρή δυνατότητα υποστήριξης από το κόμμα, σε μία περιφέρεια όπου η Ν.Δ ακόμη και σε εποχές κατά τις οποίες αποτελούσε τον ισχυρό ένα εκ των δύο πόλων του τότε δικομματισμού αντιμετώπιζε δυσκολίες, και η μοναχική μάχη που δίνει αναγνωρίζεται από φίλους και αντιπάλους.

Η πρώτη στρατηγική όμως είναι άκρως επικίνδυνη εσωκομματικά, καθώς θα επιβεβαιώσει τους ψίθυρους στο γαλάζιο παρασκήνιο, πως η καθυστέρηση στην επιλογή υποψηφιότητας είχε ως στόχο την έμμεση στήριξη στο ΠΑΣΟΚ. Οι κατηγορίες δε του Μαξίμου περί μη στήριξης από βουλευτές της Ν.Δ εδράζονται σε πραγματικά γεγονότα, αλλά ταυτόχρονα εντάσσονται στο πλαίσιο της προσπάθειας να βγει από το κάδρο το πρωθυπουργικό επιτελείο, που θέλει επίσης να αγνοήσει τις πολιτικές ερμηνείες που θα δοθούν σε μία καλή παρουσία της Ρένας Δούρου.

Γεγονός είναι πάντως ότι ο κ.Κουμουτσάκος έχει να αντιμετωπίσει και δεξιά αγκάθια όπως τη στήριξη στον κ.Σγουρό από προερχόμενα από τη γαλάζια παράταξη στελέχη όπως ο Διονύσης Χατζηδάκης, ο Νίκος Χαρδαλιάς και ο Παύλος Καμάρας που κάνουν εκστρατεία υπέρ του νυν περιφερειάρχη “ντορ του ντορ”, με ό,τι αυτό σημαίνει. Πρόβλημα αποτελεί και ο δύο φορές στο παρελθόν υποψήφιος δήμαρχος Μοσχάτου Βασίλης Σπανάκης, ο οποίος φέρεται να επιθυμούσε τη θέση του υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Τομέα, την οποία κατέλαβε τελικώς ο Νίκος Κωστόπουλος, ο οποίος αξιοποιεί τις επαφές που είχε ως πολιτευτής της Β’ Αθήνας με τους υπόλοιπους δημάρχους της περιοχής αρμοδιότητας του.

Στο Φάληρο, η ομάδα Κουμουτσάκου επιχειρεί πάντως ρήγμα στον κ.Χατζηδάκη έχοντας συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού 180 μοίρες τον εκπαιδευτικό Γιώργο Δημόπουλο, υπεύθυνο οργανωτικού Β’ Αθήνας της Ν.Δ, που μένει να φανεί εάν θα μπορέσει να κινητοποιήσει γαλάζιες δυνάμεις, αλλά και του Γιάννη Πηλιούρα, επικεφαλής της νεολαίας του ΛΑΟΣ σε ένα άνοιγμα σε δυσαρεστημένους της λαϊκής δεξιάς.

Στον Άλιμο, ο “άνθρωπος” ενός άλλου Χατζηδάκη, του υπουργού Ανάπτυξης, ο υποψήφιος δήμαρχος Νίκος Τσαμπαρλής, στηρίζει τον κ.Κουμουτσάκο. Ο εκλεγόμενος στη Β’ Αθήνας Κωστής Χατζηδάκης άλλωστε θέλει να δείξει στο Μαξίμου πως συνέβαλε στη μάχη της περιφέρειας (αν και ο κ.Σπανάκης χρεώνεται από γαλάζιες πηγές στον κ.Χατζηδάκη), ενώ και ο Πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης στηρίζει μέσω της υποψηφιότητας του Βασίλη Κορομάντζου για τη θέση του αντιπεριφερειάρχη κεντρικού τομέα.

Και στη μάχη των περιφερειακών όμως οι κομματικές γραμμές τείνουν να γίνουν ρευστές, ενώ επίσης υψηλό είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα