Μητσοτάκης: Στο κοινωνικό πεδίο αποτυπώνονται οι μεγάλες διαφορές μας με το ΣΥΡΙΖΑ

Μητσοτάκης: Στο κοινωνικό πεδίο αποτυπώνονται οι μεγάλες διαφορές μας με το ΣΥΡΙΖΑ
Ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ελευσίνα

Δεσμεύσεις για την κοινωνική συνοχή και τη μεσαία τάξη παρουσίασε ο πρόεδρος της ΝΔ. Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για 800.000 πολίτες. Χορήγηση 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα και αποκτά την ελληνική ιθαγένεια. "Αν θέλει ο Τσίπρας να του στείλω το πρόγραμμα μας” πρότεινε και είπε για τον πρωθυπουργό “μία φορά ψεύτης, πάντα ψεύτης".

Το κοινωνικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, που έχει στο επίκεντρο του το πως θα δημιουργηθούν πολλές καλές θέσεις εργασίας και δίνει έμφαση σε μέτρα που θα τονώσουν το εισόδημα του Έλληνα ώστε να αναστηθεί η μεσαία τάξη και στις δεσμεύσεις για την κοινωνική συνοχή και την ενίσχυση των πιο αδύναμων συμπολιτών, παρουσίασε στην Ελευσίνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Στο κοινωνικό πεδίο αποτυπώνονται οι μεγάλες διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ” τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε: “Αυτοί που φεύγουν επέβαλλαν 29 νέους φόρους, ενώ εμείς φέρνουμε ελαφρύνσεις, κατάργησαν το ΕΚΑΣ, ενώ εμείς ενισχύουμε το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ τσάκισε τη μεσαία τάξη”.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξήγησε ότι η δική του αντίληψη για την Ελλάδα της επόμενης ημέρας, αποτυπώνεται σε πέντε δέσμες κοινωνικών μέτρων, που περιλαμβάνει το γαλάζιο κυβερνητικό πρόγραμμα. Οι πέντε αυτές ενότητες μέτρων υπηρετούν την τριπλή κατεύθυνση του προγράμματός της ΝΔ όπως είπε, δηλαδή “ισχυρή ανάπτυξη για τη χώρα, ευκαιρίες προκοπής για όλους και κανείς πολίτης απροστάτευτος”.

Ζήτησε εκ νέου ισχυρή εντολή στις 7 Ιουλίου για μια αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ, η οποία θα είναι όπως επανέλαβε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων και επανέλαβε τη σημασία της συμμετοχής. “Πρώτα ψήφος λέω στη νεολαία και μετά μπάνιο. Ή ελάτε μετά, οι κάλπες κλείνουν στις επτά το βράδυ” είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε ότι “στις 7 Ιουλίου ο λαός πρέπει να εμπιστευθεί το τιμόνι σε ένα δυνατό χέρι” και ζήτησε να μη λείψει κανείς από την ψηφοφορία, ενώ τόνισε το λαϊκό χαρακτήρα της ΝΔ.

Σύνδεση της ανάπτυξης με τους μισθούς

Ο κ.Μητσοτάκης εξέφρασε την άποψη ότι: “Δε μπορεί το κράτος να στραγγαλίζει την οικονομία όλο το χρόνο, για να δίνει στο τέλος κάποια επιδόματα. Έτσι, γίνονται όλοι φτωχότεροι” επιμένοντας ότι η καλύτερη αντιμετώπιση της φτώχειας δεν είναι τα επιδόματα που παραδεχθηκε όμως ότι είναι αναγκαία, για αυτό και προέβη σε σχετικές δεσμεύσεις.΄Εστίασε όμως πρώτα από όλα στην ανάπτυξη για δημιουργία θέσεων εργασίας και βελτίωση των συνθηκών για τους εργαζόμενους.

“Η ΝΔ συνδέει την ανάπτυξη με τις αυξήσεις των αμοιβών. Όσο αυξάνεται το ΑΕΠ τόσο θα αυξάνονται, κάθε χρόνο, και οι μισθοί. Και, ο κατώτερος σε διπλάσιο ποσοστό από το ρυθμό ανάπτυξης, ώστε να φτάσει τελικά στα 730 ευρώ. Αυτή είναι μία πολιτική που κάνει όλο και καλύτερη την ζωή όλων” τόνισε. 

Κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι “υψώνει σκιάχτρα, τεχνητούς κινδύνους, χρησιμοποιεί άκρως αποκρουστική φρασεολογία και διαστρεβλώνει τις θέσεις μας”. Επανέλαβε ότι μίλησε για πενθήμερη εργασία με πιστή τήρηση του οκτωάρου, όχι για επταήμερη εργασία, αλλά για δυνατότητα επταήμερης λειτουργίας με προϋποθεση να συμφωνούν οι εργαζόμενοι. Εξέφρασε δε την άποψη ότι έτσι αυξάνεται η παραγωγή, δημιουργούνται νέες θέσεις απασχόλησης και δίνονται περισσότερες μέρες άδειας στους εργαζόμενους.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε ότι οι πρώτες μειώσεις φόρων θα ισχύσουν από τον Ιανούριο του 2020 και κάλεσε τον κ. Τσίπρα να σταματήσει να διαστρεβλώνει τις θέσεις της ΝΔ. Μάλιστα προθυμοποιήθηκε να του στείλει το πρόγραμμα της ΝΔ, προσθέτοντας καυστικά: “Φαντάζομαι δε θα λαμβάνει για πολύ ακόμη αλληλογραφία εκεί στο Μαξίμου.”

Οι πέντε δέσμες μέτρων της ΝΔ για ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή  

Η 1η δέσμη μέτρων αφορά τους χαμηλότερους φόρους και περιλαμβάνει:

• Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή για μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες και αγρότες από 22% σε 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ.

• Κατάργηση σταδιακά του τέλος επιτηδεύματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

• Μείωση των εισφορών για κύρια σύνταξη από 20% σε 15% εντός της τετραετίας.

• Μείωση ΦΠΑ, ώστε τελικά να καθιερωθούν δύο βασικοί συντελεστές 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα. Διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή του 6%.

• Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για όλους και παντού στην Ελλάδα.

Η 2η δέσμη μέτρων αφορά τις νέες δουλειές.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε τη θέση του ότι για να δημιουργηθούν δουλειές χρειάζεται ισχυρή ανάπτυξη και την ισχυρή ανάπτυξη την φέρνουν οι επενδύσεις. Επενδύσεις ιδιωτικές, μέσα από ένα ξεκάθαρο αδειοδοτικό και χωροταξικό σχέδιο, φιλικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον, χαµηλότερη και πιο δίκαιη φορολογία, όπως είπε.

Αλλά και επενδύσεις δημόσιες με πλήρη αξιοποίηση του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων, αξιοποίηση κοινοτικών πόρων και συµπράξεις δηµόσιου και ιδιωτικού τοµέα. Ο κ.Μητσοτάκης υποστήριξε ότι έτσι θα δημιουργηθούν οι εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας που έχει ανάγκη η χώρα και που έχει σχεδιάσει η ΝΔ σε όλους τους τομείς της οικονομίας. “Οι δυνατότητες είναι πολύ μεγάλες. Αρκεί να σκεφτούμε ότι μόνο το σχέδιο Υποδομών μας περιγράφει 43.000 θέσεις εργασίας σε μεγάλα ή πιο μικρά έργα. Ενώ στην αγορά κατοικίας όλα τα συνδυαστικά μέτρα θα δημιουργήσουν ακόμη 37.000 θέσεις σε διάφορες ειδικότητες” ανέφερε μεταξύ άλλων.

Η 3η δέσμη αφορά μέτρα για τις νέες οικογένειες, όπως:

• Η χορήγηση 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα από Έλληνες πολίτες. Το επίδομα αυτό, επανέλαβε ο κ.Μητσοτάκης, θα δίνεται στους γονείς όλων των παιδιών που αυτόματα αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια με τη γέννησή τους. Αρκεί δηλαδή ακόμη και ένας από τους δύο γονείς να είναι Έλληνας πολίτης. Με τον τρόπο αυτό πήρε αποστάσεις διακριτικά από τη δήλωση του υποψηφίου με τη ΝΔ στο Νότιο Τομέα Κωνσταντίνου Κυρανάκη περί χορήγησης του επιδόματος μόνο σε Ελληνόπουλα, ξεκαθαρίζοντας ότι το επίδομα δε θα αφορά την καταγωγή αλλά την υπηκοότητα.

• Η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Η ΝΔ δεσμεύεται επίσης ότι κανένα παιδί δεν θα μένει εκτός παιδικού σταθμού, το ωράριο των οποίων επεκτείνεται, ώστε, μαζί με τα ολοήμερα σχολεία, να ανακουφίζουν τους εργαζόμενους γονείς.

• Τα πολυτεκνικά επιδόματα επανέρχονται στα επίπεδα προ των μειώσεων του 2018.

Η 4η δέσμη μέτρων αφορά τους πιο αδύναμους πολίτες. Ειδικότερα:

• Αυξάνεται στο ένα δις ευρώ ο προϋπολογισμός για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, ώστε να χορηγείται αμέσως σε 800.000 πιο αδύναμους πολίτες.

• Ενισχύονται κατά 200 εκατομμύρια τα επιδόματα ανεργίας, ώστε να μπορεί να καλύψουν πολύ μεγαλύτερο αριθμό από όσους θα παραμένουν άνεργοι.

• Προωθείται πρόγραμμα απόκτησης ψηφιακών δεξιοτήτων σε 50.000 μακροχρόνια ανέργους.

• Σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, αξιοποιούνται διαθέσιμα ακίνητα που δεν χρησιμοποιούνται για τη στέγαση των αστέγων.

Η 5η δέσμη μέτρων αφορά την ανάπτυξη και τους εργαζόμενους. Ειδικότερα:

• Μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων από 28% σε 20% και τον φόρο μερισμάτων από 10% σε 5% και δίνονται πρόσθετα κίνητρα για επενδύσεις.

• Αποκαθίσταται η ρευστότητα στην οικονομία με γενναία αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου και τόνωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

• Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι η ΝΔ εγγυάται την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

“Αθέμιτες πρακτικές, όπως η αδήλωτη και η ανασφάλιστη εργασία, δεν χωρούν. Παλιές συνταγές, όπως η συμπίεση μισθού με απειλή απόλυσης, δεν νοούνται. Καθυστερήσεις πληρωμών και εργασία εκτός νόμιμου ωραρίου, δεν συγχωρούνται. Και μη τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, απλά δεν επιτρέπεται” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, για να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις, θα ιδρυθεί λευκό μητρώο εταιριών. Ώστε να επιβραβεύονται με χαμηλότερες εισφορές οι εργοδότες που είναι συνεπείς απέναντι στους εργαζόμενους και στο κράτος.

Κίνητρα, τέλος, θα έχουν και οι επιχειρήσεις που θα δίνουν πρόσθετες παροχές στους εργαζομένους τους, είτε αυτές αφορούν τη δωρεάν μετακίνηση στη δουλειά είτε τη δωρεάν σίτιση, την επιπλέον ασφαλιστική κάλυψη ή και την συμμετοχή στα κέρδη της εταιρίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version