Κομισιόν: Ζήσαμε το πρώτο “ανοιχτό” debate από την Αθήνα – Το ερώτημα της Ελλάδας

Διαβάζεται σε 7'
Κομισιόν: Ζήσαμε το πρώτο “ανοιχτό” debate από την Αθήνα – Το ερώτημα της Ελλάδας
Γραφείο ΕΚ

Το NEWS 24/7 βρέθηκε στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα όπου περισσότεροι από 50 πολίτες παρακολούθησαν το debate μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία της Κομισιόν.

Διαφορετικό από τα προηγούμενα ήταν το τρίτο και τελευταίο debate των υποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2024, καθώς, για πρώτη φορά, οι πολίτες της Ευρώπης είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στη διαδικασία και να απευθύνουν τα ερωτήματά τους προς τους υποψήφιους.

Αυτό συνέβη με πολλούς τρόπους. Εκτός από τους δύο συντονιστές της συζήτησης, τους δημοσιογράφους Martin Řezníček (Czech TV, Τσεχία) και Annelies Beck (VRT, Βέλγιο) και τις συνεντεύξεις τύπου «in the spotlight», πολίτες βρέθηκαν στην αίθουσα διεξαγωγής της τηλεμαχίας στις Βρυξέλλες από όπου διατύπωσαν τα ερωτήματά τους προς τους υποψηφίους, ενώ παράλληλα μεταφέρθηκαν και ερωτήσεις πολιτών στα social media. Τέλος, πολίτες έθεσαν τις ερωτήσεις τους σε απευθείας συνδέσεις που πραγματοποιήθηκαν σε οκτώ χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Το debate της Κομισιόν

Το NEWS 24/7 βρέθηκε στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα όπου περισσότεροι από 50 πολίτες παρακολούθησαν ζωντανά το debate, με στόχο να ενημερωθούν για τις προτεραιότητες και τις πολιτικές που επιθυμούν να εφαρμόσουν τα πέντε κόμματα, σε μια προσπάθεια να σκιαγραφήσουν την επόμενη μέρα της ΕΕ.

“Το debate των υποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν μια ευκαιρία να συζητηθούν πολλά από τα ουσιώδη ζητήματα που θα αντιμετωπίσει η ΕΕ την επόμενη πενταετία και να τεθούν οι θέσεις των διάφορων πολιτικών ομάδων” είπε στο NEWS 24/7 ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης.

Στη συνέχεια, σημείωσε πως “ήταν ιδιαίτερη χαρά το ότι η Ελλάδα επιλέχτηκε ως μια από τις οκτώ χώρες οι οποίες είχαν τη δυνατότητα να υποβάλουν μια ερώτηση από το ακροατήριό μας εδώ στην Αθήνα, στον τομέα της μετανάστευσης και των συνόρων”.

Τo ερώτημα της Ελλάδας ήταν το εξής: «Ποια είναι τα συγκεκριμένα βήματα που προτείνετε να γίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να ενισχυθεί η ένταξη των μεταναστών, να αυξηθεί η κοινωνική συνοχή και να ελαχιστοποιηθούν οι κοινωνικές εντάσεις σε χώρες που είναι πύλες για τη μετανάστευση εισόδου, όπως είναι η Ελλάδα;»

Ο Walter Baier (Αυστρία), από την Ευρωπαϊκή Αριστερά, μίλησε για “την κοινωνική ασφάλεια, την εκπαίδευση, την ένταξη των ανθρώπων στην αγορά εργασίας” για να συνεχίσει μετά σε πιο προσωπικό ύφος, λέγοντας: “Επιτρέψτε μου να απαντήσω με ένα προσωπικό τρόπο: Δεν έχω γνωρίσει τη γιαγιά μου γιατί πέθανε στο Άουσβιτς. Οι λεγόμενες δυτικές δημοκρατίες δεν ανοίγαμε τις πόρτες τους για τους πρόσφυγες. Και τώρα τι γίνεται; Αρνούμαστε το δικαίωμα στην ατομική εξέταση των αιτήσεων ασύλου. Αυτό είναι ντροπή και αίσχος. Είναι ένα όνειδος. Θα πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι και να μπορούμε να υποδεχόμαστε με αξιοπρέπεια τους ανθρώπους αυτούς και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα τους”.

Η Ursula von der Leyen (Γερμανία), από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), διερωτήθηκε “ποιος κρύβεται από πίσω;” για να απαντήσει “το οργανωμένο έγκλημα, οι διακινητές και οι δουλέμποροι”. Στη συνέχεια, υποστήριξε πως η ΕΕ είναι αυτή που αποφασίζει ποιος μένει σε αυτή: “Εμείς έχουμε διεθνείς υποχρεώσεις. Αλλά από την άλλη στην Ευρώπη εμείς αποφασίζουμε ποιος θα έρχεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υπό ποιους όρους και προϋποθέσεις. Όχι οι διακινητές. Αυτό είναι υψίστης σημασίας και θα πρέπει να είμαστε απολύτως ξεκάθαροι. Αυτοί που δικαιούνται να παραμένουν, θα παραμένουν. Εκείνοι που δεν δικαιούνται θα επιστρέφουν. Θα πρέπει όμως να υπάρχει νόμιμος και ασφαλής τρόπος να έρχεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πέρσι στην Ευρωπαϊκή Ένωση είχαμε ένα εκατομμύριο αιτήσεις ασύλου, αλλά 3,7 εκατομμύρια ήρθαν νόμιμα για να εργαστούν στην Ευρώπη”.

Κατά τη διάρκεια του debate, οι πέντε υποψήφιοι παρουσίασαν τις θέσεις τους για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην τελευταία αναμέτρηση πριν από την προσέλευση στις κάλπες περισσότερων από 370 εκατομμυρίων ψηφοφόρων στα 27 κράτη μέλη στις 6-9 Ιουνίου.

Ο Walter Baier (Αυστρία, Ευρωπαϊκή Αριστερά), ο Sandro Gozi (Ιταλία, Renew Europe Now), η Ursula von der Leyen (Γερμανία, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), η Terry Reintke (Γερμανία, Ευρωπαίοι Πράσινοι) και ο Nicolas Schmit (Λουξεμβούργο, Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών) συμμετείχαν στην τηλεμαχία που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) σε συνεργασία με τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η συζήτηση κινήθηκε γύρω από τις θεματικές ενότητες της οικονομίας και των θέσεων εργασίας, της άμυνας και της ασφάλειας, του κλίματος και το περιβάλλοντος, της δημοκρατίας και της ηγεσίας, της μετανάστευσης και της συνοριακής πολιτικής, της καινοτομίας και της τεχνολογίας. Ενώ μεταξύ των υποψηφίων που αντιπαρατέθηκαν δεν υπήρχε εκπρόσωπος της “σκληρής δεξιάς” όπως περιγράφονται τα κόμματα γύρω από τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR) και τα ακροδεξιά κόμματα της Ταυτότητας και Δημοκρατίας (ID), κυρίαρχο ρόλο στη συζήτηση έπαιξε η διαφαινόμενη – τουλάχιστον δημοσκοπικά – επιρροή τους και οι πιθανές συμμαχίες που ενδέχεται να συγκροτήσουν, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία και η θέση της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία ήταν ζητήματα τα οποία διαπέρασαν τις ενότητες του debate.

Ανάμεσα στα σημεία που ξεχώρισαν, ήταν η ένθερμη σχέση που φάνηκε να αναπτύσσει η Terry Reintke με το κοινό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς χειροκροτήθηκε πιο ένθερμα από όλους κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεών της, ιδιαίτερα στις αναφορές της κατά της ακροδεξιάς. Τον “αέρα” της υποψηφίας των Πρασίνων για την Κομισιόν σχολίασαν στο NEWS 24/7 και πολίτες που βρέθηκαν στην εκδήλωση του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως “έκανε ένα πιο προσωπικό statement” σε σχέση με τους άλλους υποψήφιους.

Σε μια ακόμα στιγμή που υπήρξε θερμή αντίδραση από το κοινό, ο υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Βάλτερ Μπάιερ καταχειροκροτήθηκε όταν παρενέβη για να μιλήσει για τη Γάζα, ρωτώντας σε υψηλούς τόνους την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: “Πότε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει κυρώσεις στο Ισραήλ για να σταματήσει τη σφαγή στη Γάζα;” με εκείνη να λέει αρχικά ότι “η κατάσταση στη Γάζα είναι καταστροφική”, να τονίζει στη συνέχεια ότι η Χαμάς προκάλεσε τον πόλεμο με την επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ, ότι η ΕΕ διατήρησε και μάλιστα αύξησε την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα και τέλος να δηλώνει: “Ήμουν πάντα σαφής και με την κυβέρνηση του Ισραήλ ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του”.

Ερωτώμενοι για την αποτίμηση του debate μετά το πέρας της εκδήλωσης στην Ελλάδα, πολίτες εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι δόθηκε επιτέλους λόγος στους πολίτες, παρά τα πρακτικές δυσκολίες που έχει ένα τέτοιο εγχείρημα λόγω της απόστασης. Μεταξύ άλλων, όπως μάς είπαν, στα θετικά βάζουν το ότι δεν διατυπώθηκαν ακραίες θέσεις και στα αρνητικά ότι υπήρξαν γενικόλογες απαντήσεις, χωρίς να εξειδικεύονται: “Αυτό που θα με ενδιέφερε περισσότερο από τον κάθε υποψήφιο στο σημερινό debate είναι να μάθω τι προϋπολογισμό θα έχουμε για τον κάθε τομέα”. “Γενικότερα, αυτό που μας λείπει είναι ενημέρωση, όχι μόνο από τους υποψηφίους για την Κομισιόν αλλά και από τους ευρωβουλευτές μας. Εκείνοι θα βρεθούν στις Βρυξέλλες και θα αποφασίσουν” είπαν μεταξύ άλλων.

Στο ίδιο κλίμα, μιλώντας για το “στοίχημα” των φετινών ευρωεκλογών, ο κ. Τσουτσοπλίδης είπε στο NEWS 24/7: “Ως Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, προσπαθούμε – παράλληλα με τις προσπάθειες που κάνουν τα κόμματα και οι υποψήφιοι στη χώρα μας – να κάνουμε μια ενημερωτική, θεσμικού χαρακτήρα, εκστρατεία, ούτως ώστε να αναδειχτούν τα πραγματικά προβλήματα, το πραγματικό διακύβευμα των ευρωπαϊκών εκλογών, περισσότερο από τον εγχώριο κομματικό ανταγωνισμό”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα