Eurovision Debate: 2 υποψήφιοι για την προεδρία της Κομισιόν απαντούν σε ερώτημα της Ελλάδας για τη μετανάστευση

Διαβάζεται σε 2'
Tηλεμαχία στις Βρυξέλλες μεταξύ των 5 υποψήφιων για την προεδρία της Κομισιόν
(AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Σε ερώτηση από την Ελλάδα για τη μετανάστευση απάντησαν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Γουόλτερ Μπάιερ στο πλαίσιο του Eurovision Debate.

Σε ερώτημα της Ελλάδας για τη μετανάστευση στην ΕΕ απάντησαν δύο εκ των υποψηφίων για την προεδρία της Κομισιόν στην τηλεμαχία (Erovision Debate) που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους 5 κορυφαίους υποψηφίους ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Ειδικότερα, ο Walter Baier από την Ευρωπαϊκή Αριστερά και η Ursula von der Leyen από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) απάντησαν στην εξής ερώτηση της ΕΡΤ αναφορικά με τη μετανάστευση στην ΕΕ και τις χώρες – μέλη που αποτελούν πύλες εισόδου, όπως η Ελλάδα: «Ποια είναι τα συγκεκριμένα βήματα που προτείνετε να γίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να ενισχυθεί η ένταξη των μεταναστών, να αυξηθεί η κοινωνική συνοχή και να ελαχιστοποιηθούν οι κοινωνικές εντάσεις σε χώρες που είναι πύλες για τη μετανάστευση εισόδου, όπως είναι η Ελλάδα;»

 Ο Walter Baier (Αυστρία), από την Ευρωπαϊκή Αριστερά, απάντησε:

«Η κοινωνική ασφάλεια, η εκπαίδευση, η ένταξη των ανθρώπων στην αγορά εργασίας. Επιτρέψτε μου να απαντήσω με ένα προσωπικό τρόπο: Δεν έχω γνωρίσει τη γιαγιά μου γιατί πέθανε στο Άουσβιτς. Οι λεγόμενες δυτικές δημοκρατίες δεν ανοίγαμε τις πόρτες τους για τους πρόσφυγες. Και τώρα τι γίνεται; Αρνούμαστε το δικαίωμα στην ατομική εξέταση των αιτήσεων ασύλου. Αυτό είναι ντροπή και αίσχος. Είναι ένα όνειδος. Θα πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι και να μπορούμε να υποδεχόμαστε με αξιοπρέπεια τους ανθρώπους αυτούς και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα τους».

Η Ursula von der Leyen (Γερμανία), από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), απάντησε:

«Ποιος κρύβεται από πίσω; Το οργανωμένο οργανωμένο έγκλημα, οι διακινητές και οι δουλέμποροι. Εμείς έχουμε διεθνείς υποχρεώσεις. Αλλά από την άλλη στην Ευρώπη εμείς αποφασίζουμε ποιος θα έρχεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υπό ποιους όρους και προϋποθέσεις. Όχι οι διακινητές. Αυτό είναι υψίστης σημασίας και θα πρέπει να είμαστε απολύτως ξεκάθαροι. Αυτοί που δικαιούνται να παραμένουν, θα παραμένουν. Εκείνοι που δεν δικαιούνται θα επιστρέφουν. Θα πρέπει όμως να υπάρχει νόμιμος και ασφαλής τρόπος να έρχεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πέρσι στην Ευρωπαϊκή Ένωση είχαμε ένα εκατομμύριο αιτήσεις ασύλου, αλλά 3,7 εκατομμύρια ήρθαν νόμιμα για να εργαστούν στην Ευρώπη».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα