Μητσοτάκης: “Η ΝΔ δεν έφτασε τον στόχο που είχαμε θέσει”

Διαβάζεται σε 3'
Ο Κ. Μητσοτάκης
Ο Κ. Μητσοτάκης EUROKINISSI

Ως διαμαρτυρία των πολιτών κυρίως για την ακρίβεια ερμήνευσε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ο πρωθυπουργός. “Ακούω τη φωνή τους και την εντολή τους” δήλωσε. Οι εθνικές εκλογές θα γίνουν το 2027, τόνισε.

Στην παραδοχή ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πέτυχε το στόχο που είχε θέσει προχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη δήλωσή του μετά τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

Ερμήνευσε δε το αποτέλεσμα ως διαμαρτυρία των πολιτών κυρίως για την ακρίβεια και διαβεβαίωσε: “Ακούω τη φωνή τους και την εντολή τους”.

Στο τραπέζι φαίνεται επομένως πως βρίσκεται πλέον και ο ανασχηματισμός. Ο πρωθυπουργός βέβαια ερωτηθείς σχετικά κατά την αναχώρηση του σε διάλογο με δημοσιογράφους σχολίασε απλώς ότι: “Έχουμε πολλή δουλειά”.

Στην δήλωση του ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πάντως ότι οι εθνικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν το 2027. Ενώ δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την άνοδο της Ακροδεξιάς σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως στη Γαλλία και τη Γερμανία.

“Δεν θα κρύψω την αλήθεια”

Ο κ. Μητσοτάκης καταρχήν επισήμανε ότι η ΝΔ είναι το πρώτο κόμμα με ποσοστό μεγαλύτερο από το άθροισμα του δεύτερου και τρίτου κόμματος. Τόνισε ότι οι ευρωβουλευτές της ΝΔ “θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους σε ένα Ευρωκοινοβούλιο, όπου δυστυχώς η άνοδος της Ακροδεξιάς είναι μία πραγματικότητα από την οποία δεν εξαιρείται ούτε η πατρίδα μας”. 

Δήλωσε μάλιστα ευθέως: “Δεν θα κρύψω την αλήθεια. Το κόμμα μας δεν έφτασε το στόχο που είχαμε θέσει.” Ο πρωθυπουργός είπε όμως: “Ούτε με ενδιαφέρει ότι η διαφορά από το δεύτερο κόμμα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία των ευρωεκλογών”. 

Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας: “Γνωρίζαμε ότι η εκλογή αυτή ήταν δύσκολη. Οι πολίτες που μας στήριξαν το 2023 ήξεραν ότι δεν εκλέγεται κυβέρνηση. Προεκλογικά επίσης -παρά τις προσπάθειες μου-  έλειψε ο ουσιαστικός προβληματισμός για το μέλλον της Ευρώπης”. 

“Πολλοί ψηφοφόροι διαμαρτυρήθηκαν για την ακρίβεια- Ακούω τη φωνή τους”

Παραδέχθηκε όμως επίσης ότι: “Σίγουρα υπήρξαν και πολλοί ψηφοφόροι που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για θέματα της καθημερινότητας, με κυριότερο την ακρίβεια”. 

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: “Σέβομαι αυτή την επιλογή τους. Είτε εκφράστηκε με την πρωτοφανή αποχή. Είτε με επιλογή μικρότερων σχημάτων”. Δήλωσε επίσης:

Ακούω τη φωνή τους και την εντολή τους και την ακούω δυνατά: Σας εμπιστευόμαστε, αλλά προσπαθήστε περισσότερο. Και αυτό θα κάνουμε. Ώστε να βαδίσουμε πιο γρήγορα, σταθερά, πιο κοντά στην Ευρώπη”.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πάντως ότι ενώ στις δύο μεγάλες χώρες της ΕΕ, τη Γαλλία και τη Γερμανία, “κραταιά κυβερνητικά κόμματα υποχώρησαν δραματικά, όμως στην Ελλάδα η ΝΔ παραμένει κυρίαρχη και ένα από τα μεγαλύτερα κεντροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη. 50 χρόνια από την ίδρυση της αποτελεί τη μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να προσφέρει σταθερότητα στη χώρα”. 

“Οι ευρωεκλογές αφετηρία νέας διαδρομής μέχρι το 2027”

Έδειξε έτσι να προδιαγράφει το δίλημμα και των επόμενων εθνικών εκλογών, που τόνισε ότι θα διεξαχθούν το 2027, θέλοντας να κόψει σενάρια πρόωρων εκλογών εν τη γενέσει τους. 

“Από τώρα οι εκλογές αυτές γίνονται αφετηρία μίας νέας διαδρομής προς το 2027. Από αύριο στρεφόμαστε με μεγαλύτερη ένταση στα προβλήματα. Περισσότερη δουλειά, λιγότερες αδυναμίες. Μεγαλύτερη προσπάθεια, λιγότερες αστοχίες” είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

“Έχουμε τρία χρόνια μπροστά μας χωρίς εκλογές. Όπως η Ελλάδα του 2024 είναι καλύτερη από την Ελλάδα του 2019, η Ελλάδα του 2027 θα είναι καλύτερη από τη σημερινή. Το θέλουμε, το μπορούμε και θα το καταφέρουμε”. 

Αναλυτικά η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα