Οι αγορές βλέπουν σταθερότητα και “ποντάρουν” στην άνοδο της οικονομίας

Οι αγορές βλέπουν σταθερότητα και “ποντάρουν” στην άνοδο της οικονομίας
Χρηματιστήριο Αθηνών Eurokinissi

Η σταθερότητα και οι καλές προοπτικές της οικονομίας ήταν η βασική αιτία της χθεσινής, ενθουσιώδους ανόδου στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου.

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και των εθνικών εκλογών τον Ιούλιο, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έπεσαν σε ιστορικά χαμηλά μέσα σε λίγες ώρες. Η απόδοση του ελληνικού πενταετούς μειώθηκε έστω και οριακά κάτω από το 2% χθες ενώ και το 10ετές ομόλογο είδε την απόδοση του να υποχωρεί ακόμη και κάτω από το 3% για να σταθεροποιηθεί στο 3,15%.

Στο χρηματιστήριο η χθεσινή άνοδος κατά 6,09% της αγοράς την πρώτη ημέρα μετά την εβδομάδας είχε οδηγό τις τραπεζικές μετοχές. Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε χθες τεράστια άνοδο πάνω από 14% με τους επενδυτές να τοποθετούνται μαζικά στις μετοχές της Πειραιώς (+27,4%) την Alpha Bank (+16,32%) ενώ η μετοχή της Eurobank ενισχύονταν χθες κατά 7,56% και της Εθνικής κατά 6,56%.

Δεν ήταν λίγοι αυτοί που έσπευσαν χθες να ερμηνεύσουν την άνοδο λέγοντας ότι οφείλεται στην νίκη της ΝΔ αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι. Οι τρεις μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης (Fitch, S&P, Moody’s) στις αξιολογήσεις που έκαναν από την αρχή του χρόνου αφιέρωναν ένα κεφάλαιο για την πολιτική κατάσταση της χώρας και τόνιζαν τις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις που θα είχαμε με τελευταία τις εθνικές εκλογές οι οποίες θα γίνονταν το αργότερο έως και το φθινόπωρο. Ως γνωστό τόσο οι οίκοι αξιολόγησης όσο και οι επενδυτές θεωρούν οι εκλογές καθυστερούν τις αποφάσεις για την οικονομία όποιος και αν είναι ο νικητής. Τούτο δε ειδικά αν πρόκειται για μια χώρα σαν την Ελλάδα που από παράδοση κατά την προεκλογική περίοδο η κρατική λειτουργία κυριολεκτικά «παραλύει» μέχρι να αναλάβει η νέα κυβέρνηση.

Η ολοκλήρωση της πρώτης τριπλής εκλογικής αναμέτρησης και η προαναγγελία για διενέργεια εθνικών εκλογών σε περίπου ένα μήνα ξεκαθάρισε την εικόνα. Σε ένα μήνα όποια Κυβέρνηση και αν εκλεγεί τελειώνει οριστικά η προεκλογική περίοδος.

Με δεδομένο ότι τα δύο μεγάλα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ανήκουν στο «δημοκρατικό τόξο» και έχουν φιλοευρωπαϊκή κατεύθυνση η όποια εναλλαγή Κυβέρνησης θα είναι ομαλή και δεν επηρεάζει τις αποφάσεις των επενδυτών

Πού – πραγματικά – ποντάρουν οι αγορές

Οι αγορές δεν θα ήταν τόσο ενθουσιώδεις αν δεν έβλεπαν την σταθερότητα που έχει επέλθει μετά από πολλά χρόνια κρίσης στην ελληνική οικονομία.

Η Ελλάδα έχει καταφέρει από ένα τεράστιο έλλειμμα της τάξης του 15.8% του ΑΕΠ το 2010 να έχει σήμερα υπεραποδόσεις στα πλεονάσματα της που τα αξιοποιεί για να επουλώσει τα τραύματα της πολυετούς κρίσης με την συμφωνία των δανειστών της . Μάλιστα οι αρχικές προβλέψεις κάθε χρονιά για τα πρωτογενή πλεονάσματα βελτιώθηκαν σημαντικά στα τέλη για την τριετία 2016 – 2018 ενώ ταυτόχρονα η ανάπτυξη είναι σταθερά θετική και αναμένεται να επιταχυνθεί από το 1,9% το 2018 στο 2,3% του ΑΕΠ το 2019 και 2020.

Μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου η Ελλάδα παρά το υψηλό ύψος του χρέους της προς το ΑΕΠ θα έχει για μια 15ετία τις χαμηλότερες χρηματοδοτικές ανάγκες από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες . Αυτό δεν ήταν αποτέλεσμα εκλογών αλλά της συμφωνίας για το χρέος που είχαμε τον Ιούνιο του 2018 . Αυτό εξηγεί και την χθεσινή πτώση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα Άλλωστε λίγο καιρό πριν έγιναν εκδόσεις 5ετούς και και 10ετούς ομολόγου από ην αρχή του χρόνου που έγιναν με μεγάλη επιτυχία και σίγουρα δεν μπορούν να συνδεθούν με τις εκλογές της Κυριακής αλλά με τα βήματα που έγιναν στο τέλος του 3 μνημονίου.

Τέλος σε ότι αφορά το χρηματιστήριο μετά την προεκλογική περίοδο η προσδοκία ήταν ότι η επιτάχυνση των τραπεζών θα επιταχυνθεί αφού υπάρχει και έχει εκδηλωθεί στην πράξη η ανάλογη πολιτική βούληση . Η εξυγίανση των τραπεζών θα βελτιώσει την ρευστότητα και των ιδίων αλλά και του συνόλου της οικονομίας . Αυτό εξηγεί και το χθεσινό ξέσπασμα ειδικά στις τραπεζικές μετοχές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version