Οι “μοναχικοί λύκοι” της ΝΔ και ο ανασχηματισμός που… έρχεται

Διαβάζεται σε 5'
Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας (αρχείου)
Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας (αρχείου) (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Εν αναμονή της συνέντευξης του Κ. Μητσοτάκη απόψε, άρχισαν τα μεμονωμένα γαλάζια όργανα, καθώς στην ΚΟ της ΝΔ έχουν ανησυχήσει από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ενώ άπαντες αναμένουν ανασχηματισμό

Η επιστολή του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, Μάριου Σαλμά, με την οποία ζητά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη τη σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας για να αναλυθεί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, προκάλεσε έκπληξη και συζητήσεις στη ΝΔ.

Και αυτό καθώς στο κυβερνών κόμμα δεν είναι συνηθισμένοι σε τέτοιες… κομματικές διαδικασίες. Εξάλλου επί ηγεσίας Μητσοτάκη επικρατούσε στη ΝΔ πρωτοφανής εσωκομματική νηνεμία.

Η κίνηση Σαλμά πάντως δεν εντάσσεται σε κάποιο οργανωμένο σχέδιο ούτε έχει αναφορά σε κάποιον άλλο “πόλο” εντός της ΝΔ. Ο κ. Σαλμάς για παράδειγμα έχει κακές σχέσεις εδώ και χρόνια με το σαμαρικό στρατόπεδο λόγω της στήριξης στον έτερο βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, Κώστα Καραγκούνη. Ούτε φυσικά διαθέτει ο ίδιος την οποιαδήποτε επιρροή.

Δεν υπάρχει επομένως κανένα κλίμα αμφισβήτησης του κ.Μητσοτάκη στην ΚΟ της ΝΔ, καθώς άλλωστε μπορεί ο στόχος του 33% να μην επετεύχθη, αλλά το κυβερνών κόμμα παρέμεινε πρώτο με 13 μονάδες διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ.

Στη γαλάζια ΚΟ όμως υπάρχουν βουλευτές που λειτουργούν ως “μεμονωμένοι λύκοι”, δεδομένου ότι δεν βλέπουν προοπτική υπουργοποίησης τους σε έναν ανασχηματισμό και ταυτόχρονα θέτουν ως πρώτη προτεραιότητα την επανεκλογή τους.  Και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έχει ανησυχήσει τους βουλευτές, που σπεύδουν να διαβεβαιώσουν το ακροατήριο τους ότι αυτοί τουλάχιστον “τα λένε” στο Μαξίμου.

Γαλάζιες τουφεκιές

Για παράδειγμα ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, που δεν είχε διστάσει το προηγούμενο διάστημα να “βγει επιθετικά” κατά του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών (χέρι χέρι με τον τοπικό Μητροπολίτη), σε δήλωση του για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών υποστήριξε πως είναι “εμφανές ότι οι πολίτες που είτε δεν προσήλθαν στις κάλπες είτε έκαναν επιλογές δεξιότερα της ΝΔ ενοχλήθηκαν από αποφάσεις που θίγουν ταυτοτικά στοιχεία της παράταξης, αστοχίες, αλλά και συμπεριφορές.”

Άφησε δε αιχμές κατά υπουργών λέγοντας: “Η αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων πρέπει να συμβαδίζει με το ήθος και την ενσυναίσθηση όλων όσοι υπηρετούν την κοινή προσπάθεια.”

Από τους λίγους “τολμηρούς” στη ΝΔ είναι βέβαια ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, που δεν έχει διστάσει να πει πολλάκις δημοσίως όσα πολλοί σιγοψιθυρίζουν στο γαλάζιο στρατόπεδο περί “πασοκοποίησης”.

Ο κ. Κακλαμάνης, εκφράζοντας την παραδοσιακή, καραμανλική, ΝΔ, υποστήριξε την ανάγκη για “επιστροφή στις ρίζες της ΝΔ”, αναφερόμενος όμως στον κοινωνικό φιλελευθερισμό και όχι σε συνθήματα τύπου “πατρίς- θρησκεία- οικογένεια”. Μάλια έκανε ξανά λόγο για “επαγγελματίες του κέντρου που λιαζόντουσαν”.

Το γεγονός άλλωστε ότι στο γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο εντάχθηκαν και στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ και κυρίως η Εύη Χριστοφιλοπούλου, εκτιμάται ότι ενέτεινε την ήδη υποβόσκουσα δυσαρέσκεια της “παλιάς ΝΔ της ορθόδοξης” για “πασοκοποίηση” της κεντροδεξιάς παράταξης.

Η δύσκολη καθημερινότητα

Στην κυβέρνηση όμως διαπιστώνουν ότι πέρα από τις γκρίνιες για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και το άνοιγμα στο πασοκικό κέντρο, η ΝΔ στις ευρωεκλογές πέρασε κάτω από τον πήχη του 33% κυρίως λόγω της καθημερινότητας.

Η ακρίβεια στα τρόφιμα, το υψηλό κόστος των ενοικίων, η υγεία και ειδικά η κατάσταση στα νοσοκομεία, θεωρείται πως έστειλαν στην αποχή παραδοσιακούς γαλάζιους ψηφοφόρους. Ενώ το φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών κόστισε στην κυβέρνηση, η οποια φέρεται να αναζητεί τρόπους να προβεί σε παρεμβάσεις, χωρίς να πάρει πίσω τη μεταρρύθμιση.

Δεν φαίνεται πάντως το Μαξίμου να προσανατολίζεται σε ριζικές αλλαγές πολιτικής, αλλά περισσότερο να εστιάσει στην αποτελεσματικότητα και την ταχύτητα εφαρμογής των πολιτικών που ήδη έχουν χαραχθεί. “Οι πολιτικές, οι οποίες είναι ωφέλιμες για τον λαό, δεν έχουν πρόσημο. Δεν είναι πολιτικές, οι οποίες είναι δεξιές ή αριστερές ή κεντρώες” δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, που προέρχεται βέβαια από το ΠΑΣΟΚ.

Ειρήσθω εν παρόδω, τη ΝΔ βασανίζει επίσης πάλι το διαχρονικό δίλημμα “στροφή στα δεξιά ή άνοιγμα στο κέντρο”, στο οποίο δε φαίνεται να υπάρχει εύκολη απάντηση.

Διότι υπήρξαν μεν απώλειες προς τα δεξιά λόγω του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, ωστόσο από μία άποψη εξίσου ανησυχητικό είναι για τη ΝΔ το γεγονός ότι σύμφωνα με τα ποιοτικά των exit poll στους κεντρώους ψηφοφόρους για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια κυριάρχησε το ΠΑΣΟΚ, επειδή έπεσε το κυβερνών κόμμα.

Περιμένοντας τον ανασχηματισμό στη ΝΔ

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως χθες επικοινώνησε με τον εκλεγμένο πλέον ευρωβουλευτή, φυλακισμένο δήμαρχο Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη. Μία υποψηφιότητα, η οποία θεωρείται ότι τουλάχιστον ανέκοψε κάπως τις διαρροές προς τα δεξιά.

Σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τη νέα ευρωομάδα της ΝΔ και το βράδυ θα δώσει το στίγμα των προθέσεων του σε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

Σημειωτέον ότι χθες πέρασαν την πόρτα του Μαξίμου οι υπουργοί Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης και Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, προφανώς στο πλαίσιο των συζητήσεων για τα αίτια του εκλογικού αποτελέσματος.

Το Μαξίμου επιχείρησε χθες να βάλει φρένο στη συζήτηση περί ανασχηματισμού, ωστόσο άπαντες θεωρούν δεδομένες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και δη δομικές. Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Παρασκευή πάντως θα διεξαχθεί σύμφωνα με πληροφορίες κανονικά, όπως είναι προγραμματισμένο.

Μένει να φανεί εάν το υπουργικό θα συνεδριάσει με τη σημερινή του σύνθεση ή εάν θα έχουν προηγηθεί αλλαγές, αν και ο κ. Μητσοτάκης έχει δείξει στο παρελθόν ότι δεν είναι οπαδός των γρήγορων και σαρωτικών ανασχηματισμών, ούτε θέλει να κινείται “εν θερμώ”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα