Η ΝΔ κοίταζε το δεξιό δέντρο και έχασε το κεντροδεξιό δάσος

Διαβάζεται σε 5'
Η ΝΔ κοίταζε το δεξιό δέντρο και έχασε το κεντροδεξιό δάσος
SOOC

Μετά το αρχικό σοκ για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, οι αναλύσεις στη ΝΔ δίνουν και παίρνουν για τα αίτια. Ποιοι ζητούν επιμόνως “δεξιά στροφή”, ποιοι ακούνε τη “λαϊκή δεξιά” και ποιοι καρφώνουν ποιους

Τα αίτια του 28,31% στις ευρωεκλογές αναζητούν στη ΝΔ. Ωστόσο η ερμηνεία που δίνει κάθε στέλεχος διαφέρει ανάλογα με την πολιτική του τοποθέτηση. Και ορισμένοι εξακολουθούν να κοιτάζουν το δεξιό δέντρο χάνοντας το ακροδεξιό δάσος.

Η “εύκολη” ερμηνεία για τη σαμαρική δεξιά είναι ότι φταίει ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών. Την άποψη αυτή έσπευσαν να υποστηρίξουν Άδωνις Γεωργιάδης (παρότι είχε ψηφίσει το νομοσχέδιο) και Θάνος Πλεύρης, αλλά ακόμη και ο κατά τα λοιπά φιλελεύθερος Κωστής Χατζηδάκης.

Ενδιαφέρον όμως έχει η ανάλυση του Μάκη Βορίδη, τον οποίο δεν λες και κεντρώο. Ο υπουργός Επικρατείας μιλώντας στον ΣΚΑΪ απάντησε στον ισχυρισμό ότι οι δυσαρεστημένοι νεοδημοκράτες πήγαν κυρίως προς τα δεξιά με αριθμητικά στοιχεία: Επισήμανε ότι συνολικά τα κόμματα εκ δεξιών της ΝΔ (Ελληνική Λύση, Νίκη, Φωνή Λογικής, Πατριώτες) έλαβαν 742.000 ψήφους στις ευρωεκλογές της Κυριακής.

Μετρούν ακρο-δεξιά κουκιά

Στις εθνικές εκλογές του 2023 συνολικά τα κόμματα εκ δεξιών της ΝΔ (στα οποία τότε συμπεριλαμβάνονταν και οι Σπαρτιάτες) έλαβαν 714.000. Ενώ στις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2019 τα κόμματα εκ δεξιών της ΝΔ (Χρυσή Αυγή, Ελληνική Λύση και μικρότερα Ακροδεξιά κομματίδια) είχαν λάβει συνολικά 701.000 ψήφους.

“Ήταν 30.000 ψηφοφόροι που μετακινήθηκαν. Αντε να πήγαν στην αποχή και μερικοί ψηφοφόροι του Βελόπουλου, άρα να είναι 60.000 που μετακινήθηκαν από τη ΝΔ προς τα δεξιά. 60.000 στο ένα εκατομμύριο. Αν ήταν 300 χιλιάδες τι θα λέγαμε;” σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.

Ο υπουργός Επικρατείας εντόπισε τις διαρροές της ΝΔ κυρίως προς την αποχή και τα αίτια στην χαλαρότητα της ψήφου λόγω και της μεγάλης δημοσκοπικής διαφοράς, αλλά και σε “στεναχώρια” και διαφωνία με κυβερνητικές επιλογές. Υπογράμμισε όμως το ρόλο που έπαιξε εκτός από το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, η ακρίβεια και το φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών.

Ενώ κάρφωσε τον πάλαι πότε συνοδοιπόρο του στο ΛΑΟΣ κ. Γεωργιάδη τονίζοντας ότι: “Πρέπει να κάνουμε περισσότερα στο ΕΣΥ”. Εκτίμησε ωστόσο ότι οι ψηφοφόροι της ΝΔ που επέλεξαν αποχή “δεν έκοψαν κάβο, δεν αποσυνδεθήκαν”.

Η παλιά ΝΔ, η ορθόδοξη έστειλε μήνυμα

Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η οπτική που κατέθεσε ο Νικήτας Κακλαμάνης, εκφράζοντας την παραδοσιακή, καραμανλική, ΝΔ. Ο πρωην αντιπρόεδρος της Βουλής μιλώντας στο Action24 υποστήριξε την ανάγκη για “επιστροφή στις ρίζες της ΝΔ”, αναφερόμενος όμως στον κονωνικό φιλελευθερισμό και όχι σε συνθήματα τύπου “πατρίς- θρησκεία- οικογένεια”.

Ο κ. Κακλαμάνης έκανε ξανά λόγο για “επαγγελματίες του κέντρου που λιαζόντουσαν”. Έχει άλλωστε πολλάκις στο παρελθόν ασκήσει κριτική στο άνοιγμα της ΝΔ στο (σημιτικό κέντρο). Το γεγονός άλλωστε ότι στο γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο εντάχθηκαν και στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ και κυρίως η Εύη Χριστοφιλοπούλου, εκτιμάται ότι ενέτεινε την ήδη υποβόσκουσα δυσαρέσκεια της “παλιάς ΝΔ της ορθόδοξης” για “πασοκοποίηση” της κεντροδεξιάς παράταξης.

Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, επίσης υπογράμμισε (ΕΡΤ) ότι το αποτέλεσμα πρέπει να ερμηνευθεί σε σχέση με το τεράστιο ποσοστό της αποχής, το οποίο επίσης σαφώς εμπεριέχει ένα μήνυμα.

“Πρέπει τα κόμματα, εμείς πρώτοι, δεν αποποιούμαι τις ευθύνες μας, να βρούμε νέους διαύλους επικοινωνίας με την κοινωνία”, δήλωσε ο κ. Δένδιας.

“Αν με ρωτάτε αν είμαι ευχαριστημένος με το ποσοστό, κανένας μας δεν είναι. Είχαμε θέσει το όριο στο 33%, δεν το φτάσαμε. Είμαστε πιο κάτω”, είπε επίσης. Αλλά έσπευσε να προσθέσει: “Όμως, παραμένει μια πέμπτη νίκη της ΝΔ, μια πέμπτη νίκη του νυν πρωθυπουργού.”

Τα πρώτα μηνύματα από Μαξίμου

Άπαντες πλέον αναμένουν τις κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος δεν θα ταξιδέψει αύριο στην Ιορδανία τελικά (η επίσκεψη άλλωστε δεν είχε επισήμως ανακοινωθεί) αλλά θα βάλει το πλαίσιο για το επόμενο διάστημα σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον σταθμό Alpha.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, εν τω μεταξύ μιλώντας σήμερα το πρωί στα Παραπολιτικά FM, επίσης απέδωσε τη μη επίτευξη του στόχου του 33% στην αποχή ως έκφραση διαμαρτυρίας. Ανέφερε δε ως υπ αριθμον ένα λόγο δυσαρέσκειας την ακρίβεια. Εκτίμησε πάντως ότι: “Παράλληλα με την αποδοκιμασία δια της αποχής και το καμπανάκι στην κυβέρνηση από κάποιο μέρος των ψηφοφόρων μας, χτες είχαμε και την οριστική αποδοκιμασία της λογικής των μαγικών συνταγών και των λεφτόδεντρων της αντιπολίτευσης.”

Ο κ. Μαρινάκης παραδέχθηκε ότι υπήρχε κόσμος που απογοητεύτηκε από το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά υποστήριξε ότι η μεγάλη εικόνα είναι ότι δεν επηρεάζει το θέμα την καθημερινότητα των πολιτών. Ανέφερε όμως την υγεία, αλλά και το φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών ως δύο βασικές αιτίες της αποχής ψηφοφόρων της ΝΔ.

Και παρότι δεν θέλησε να ακυρώσει το νομοσχέδιο για το φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών, άφησε ανοιχτό να μην είχαν τεθεί σωστά κριτήρια και πρόσθεσε: “Θα τα δούμε όλα σε ένα σημείο. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δυσαρεστήθηκαν. Αυτό δεν μπορούμε να το κρύψουμε. Αν το κρύψουμε, στρουθοκαμηλίζουμε. Εμείς δεν θα στρουθοκαμηλίσουμε.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα