Εκλογές 2019: Τι κρίνεται σήμερα στις κάλπες – Τι συζητείται για την Δευτέρα

Εκλογές 2019: Τι κρίνεται σήμερα στις κάλπες – Τι συζητείται για την Δευτέρα
Στιγμιότυπο από την Βουλή Eurokinissi

Τι αντέχει η κυβέρνηση και τι η αντιπολίτευση. Ο αγώνας για την τρίτη θέση, η “μάχη επιβίωσης” των μικρότερων κομμάτων, και τα σχήματα που διεκδικούν το 1,5% για την κρατική επιχορήγηση. Το σκηνικό που δημιουργείται ενόψει των εθνικών εκλογών και τα σενάρια για το χρόνο διεξαγωγής τους. Το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού.

Ένα νέο πολιτικό πεδίο δημιουργείται από το βράδυ της Κυριακής, μετά τα αποτελέσματα που θα βγάλουν οι κάλπες για την ευρωβουλή και την αυτοδιοίκηση -κάλπες στις οποίες προσέρχονται οι Έλληνες σχεδόν μετά από τέσσερα χρόνια.

Το νέο πολιτικό πεδίο θα κριθεί πρωτίστως από τη διαφορά που θα υπάρξει ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο κόμμα, καθώς οι πιθανότητες να μην είναι πρώτη η ΝΔ, σύμφωνα βεβαίως με τις δημοσκοπήσεις, δεν είναι υπαρκτή.

Κατά κοινή ομολογία, ποσοστό κάτω από 4%, θα ανατρέπει πλήρως τα δεδομένα και θα δημιουργεί πρόβλημα στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς θα αποδεικνύει πως, παρά τα όσα αντιμετώπισε η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το έως τώρα προβάδισμα της ΝΔ είναι έωλο και αναστρέψιμο στις επικείμενες εκλογές. Ένα ποσοστό από 5% έως και 6%, ίσως και 6,5%, θεωρείται “γκρίζα ζώνη”, καθώς θα επιτρέπει στα δυο μεγάλα κόμματα να αναπτύσσουν τα δικά τους επιχειρήματα, ενώ ένα μεγαλύτερο ποσοστό θα είναι δύσκολα διαχειρίσιμο για το κυβερνητικό κόμμα. Ένα τέτοιο ποσοστό, πχ, είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει πολιτικές εξελίξεις, όπως πολιτικές εξελίξεις είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει και ένα ποσοστό κάτω από το 3%. Σε μια τέτοια περίπτωση -και αναλόγως του αποτελέσματος- πρόωρες κάλπες ενδέχεται να στηθούν στις 23 ή 30 Ιουνίου ή και (λιγότερο πιθανό) στις 7 Ιουλίου. Εάν από την κάλπη προκύψει το “γκρίζο σενάριο”, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ένα σενάριο ενός κυβερνητικού ανασχηματισμού, ώστε ο πρωθυπουργός να δείξει ότι “έλαβε τα μηνύματα” της κάλπης, σε μια κίνηση περισσότερο συμβολισμού παρά ουσίας, καθώς έως την προεκλογική περίοδο του Οκτωβρίου θα απομένουν τρεις μήνες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το ποσοστό του πρώτου και δεύτερου κόμματος. Οτιδήποτε ποσοστό κάτω του 28,5% που έλαβε η ΝΔ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 θα είναι «πρόβλημα» για την νυν ηγεσία του κόμματος, ενώ ελπιδοφόρο θα είναι ένα ποσοστό που θα προϊδεάζει για τη δυνατότητα αυτοδυναμίας στις εθνικές εκλογές. Για τον ΣΥΡΙΖΑ ιδιαίτερα ενθαρρυντικό θα είναι ένα ποσοστό πάνω από 24% και πολύ περισσότερο από 25%, καθώς θα πιστοποιεί πως το κόμμα (αναλόγως και της διαφοράς) θα μπορεί να διεκδικήσει επιτυχώς τις εθνικές εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε –εφόσον-, πάντως επιβεβαιωθούν οι τάσεις των δημοσκοπήσεων-αποτελεί πλέον τον δεύτερο πόλο του πολιτικού συστήματος της χώρας, καταλαμβάνοντας οριστικά τον χώρο που είχε έως το 2010 το ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, θα βρεθεί σε δύσκολη θέση, εάν επικρατήσει το «κακό σενάριο» των ευρωεκλογών μαζί με αποτυχία και των τριών υποψηφίων του (που παρά τις δημοσκοπήσεις δεν διαφαίνεται) να μην μπει στον Β΄ Γύρο στους τρεις μεγάλους Δήμους- στην Περιφέρεια Αττικής η συμμετοχή της Ρένας Δούρου δεν αμφισβητούνταν από κανέναν.

Το ΚΙΝΑΛ δίνει τον δικό του αγώνα για την τρίτη θέση στην αναμέτρηση της ευρωκάλπης, καθώς η προσπάθεια των τελευταίων ημερών να περιοριστούν οι απώλειες προς τη ΝΔ δεν στάθηκε ικανή να αντισταθμίσει την τάση αυτή που δημιούργησε ο συνεχής μονομέτωπος αγώνας κατά του Αλ. Τσίπρα, που εκφράστηκε από το ιδεολόγημα της «στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ». Ο στόχος για «διψήφιο ποσοστό» φαινόταν έως την Παρασκευή το βράδυ ιδιαίτερα δύσκολο αν επιτευχθεί από έναν χώρο που στις ευρωκάλπες του 2014, σε αρνητικό κλίμα για το ίδιο και την συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έλαβε 8,02%. Ουδείς, βεβαίως, θέτει πλέον στο τραπέζι το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν συνθήκες σε αυτές τις κάλπες ώστε το ΚΙΝΑΛ να αμφισβητήσει προσεχώς τον ΣΥΡΙΖΑ ως ηγετικό πόλο της προοδευτικής παράταξης.

Η μάχη για την τρίτη θέση δείχνει να είναι ντέρμπι μεταξύ τριών, καθώς Χαριλάου Τρικούπη, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ έδιναν έως το βράδυ της Παρασκευής σφοδρή μάχη, με το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου, εφόσον επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, να αντιμετωπίζει πρόβλημα, καθώς στις ευρωκάλπες του 2014 είχε συγκεντρώσει 9,39%.

Όλα, επίσης, δείχνουν πως η επόμενη Βουλή δύσκολα δεν θα είναι πεντακομματική, ενώ ο δικομματισμός ενδέχεται να προσεγγίσει ή και να φτάσει το 60%, 15 δηλαδή μονάδες πάνω από ότι το 2014.

Την ίδια στιγμή οι ΑΝΕΛ και το Ποτάμι δίνουν μάχη επιβίωσης, με την Ένωση Κεντρώων να ελπίζει ότι-λόγω και του μακεδονικού- θα περάσει το όριο και θα εκλέξει ευρωβουλευτή, γεγονός που θα την κρατήσει ζωντανή στην προσπάθεια εκπροσώπησης στην επόμενη Βουλή.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζουν τα ευρήματα ότι τα κόμματα που δεν θα εκλέξουν ευρωβουλευτή ενδέχεται να αγγίζουν συγκεντρωτικά το 20% όσων προσέλθουν στην κάλπη, γεγονός που προϊδεάζει ότι ο δικομματισμός έχει περισσότερα περιθώρια αύξησης του ποσοστού του στις προσεχείς εθνικές εκλογές, όπου και τα διλήμματα θα είναι ασφαλώς πολύ ισχυρότερα. Ορισμένα από τα κόμματα αυτά, πάντως, θα συγκεντρώσουν το 1,5%, ποσοστό που επιτρέπει να λάβουν κρατική επιχορήγηση περίπου 75.000 ευρώ κατ’ έτος επί μία πενταετία, γεγονός που θα τα κρατήσει εν ζωή.

Το κρισιμότερο σημείο, ωστόσο, της σημερινής ημέρας είναι ο αριθμός όσων πάνε να ψηφίσουν. Το γεγονός ότι έχουν να γίνουν εκλογές περίπου τέσσερα χρόνια, αλλά και ότι διεξάγονται οι ευρωεκλογές μαζί με τις εκλογές για την αυτοδιοίκηση, δημιουργεί αισιοδοξία ότι θα υπάρχει αριθμός μεγαλύτερος από το 2014, οπότε και είχε ψηφίσει το 56,57%. Κρίσιμα στοιχεία για το αποτέλεσμα της κάλπης θεωρούνται επίσης η κατεύθυνση της ψήφου των νέων ψηφοφόρων, οι οποίοι είναι περίπου 500.000, καθώς και το πόσο θα επηρεάσει την ψήφο-πέραν της Βορείου Ελλάδος- η Συμφωνία των Πρεσπών. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις έδειχναν τους αναποφάσιστους το βράδυ της Παρασκευής στο 10% έως το 12%.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα