Το προφίλ του κ. Κανένα: Ο νικητής των εκλογών βρίσκεται στα χέρια των γυναικών

Το προφίλ του κ. Κανένα: Ο νικητής των εκλογών βρίσκεται στα χέρια των γυναικών

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ καταστρώνουν τα σχέδιά τους για να κερδίσουν την κρίσιμη ψήφος τους. Οι αναποφάσιστοι στην πλειοψηφία τους είναι γυναίκες μεταξύ 35 - 55 ετών. Το προφίλ τους είναι νοικοκυρές ή άνεργες

Μήλον της Έριδος για τα δύο μεγάλα κόμματα θα αποτελέσει για μία ακόμη φορά το 14% των αναποφάσιστων που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, καθώς στην εκλογική αναμέτρηση της 20ής Σεπτεμβρίου θα καθορίσουν τον τελικό νικητή, αφού ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής, σύμφωνα με τις μετρήσεις κοινής γνώμης.

Το προφίλ των αναποφάσιστων θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την προεκλογική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ που εστιάζουν στην ομάδα των αναποφάσιστων με βάση τις νέες πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μετά το δημοψήφισμα και την υπογραφή του νέου Μνημονίου.

Οι αναποφάσιστοι στην πλειοψηφία τους είναι γυναίκες, οι οποίες ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 35-55 ετών, είναι νοικοκυρές ή άνεργες και στην πλειοψηφία τους έχουν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές. Η συγκεκριμένη κατηγορία είναι ευάλωτη στα μηνύματα φόβου και ελπίδας, ενώ δείχνει απογοητευμένη από τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης, λόγω των προσδοκιών που είχε δημιουργήσει στις εκλογές του Ιανουαρίου.

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να σηκώσει από τον καναπέ τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του κόμματος εκπέμποντας μηνύματα για αποτελεσματική διακυβέρνηση σε αντίθεση με τα κόμματα του παλαιού συστήματος, ενώ η ΝΔ επικεντρώνει την ανάγκη της κυβερνητικής συνεργασίας ως στοιχείο αποφασιστικότητας, προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση.

Οι αναποφάσιστες γυναίκες αποτελούν το 58,4% του σώματος των αναποφάσιστων έναντι του 41,6% των ανδρών που ανήκουν σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία των 35 – 54 ετών. Σε ποσοστό 44,7% στο σύνολο των αναποφάσιστων έχουν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές Ιανουαρίου.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι αναποφάσιστοι δεν είναι ικανοποιημένοι από τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους εταίρους σε ποσοστό 91,8%, παρά το γεγονός ότι επιθυμούσαν τη συμφωνία με τους δανειστές σε ποσοστό 61,3%.

Η εταιρία ALCO καταγράφει όλες τις φυγόκεντρες δυνάμεις όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο, σημειώνοντας ότι η τελική στάση της συγκεκριμένης κατηγορίας των αναποφάσιστων θα κρίνει το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών στο βαθμό που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μέχρι σήμερα χαμηλή συσπείρωση και υψηλό ποσοστό μετακινήσεων με τους περισσότερους να κατευθύνονται στους αναποφάσιστους και στην αποχή.

Σύμφωνα με την ίδια εταιρία, εάν στις 20 Σεπτεμβρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πετύχει συσπείρωση της τάξης του 71-72% και η ΝΔ φτάσει το 86%, τότε το προβάδισμα θα έχει η ΝΔ. Σημαντικό στοιχείο για τη διαμόρφωση του σώματος των αναποφάσιστων είναι η διάψευση των προσδοκιών από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα και η διαχειριστικού χαρακτήρα προεκλογική συζήτηση, σε σχέση με τα οραματικά στοιχεία που είχε ο προεκλογικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο, φαίνεται να οδηγούν σε αυξημένη αποχή των ψηφοφόρων του πρώην κυβερνώντος κόμματος.

Πηγή: Έθνος

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα