33η επέτειος από την πτώση της Χούντας
Με την καθιερωμένη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο γιορτάστηκε η 33η επέτειος από την αποκατάσταση της δημοκρατίας.
- 24 Ιουλίου 2007 21:21
Με την καθιερωμένη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο γιορτάστηκε η 33η επέτειος από την πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας το 1974.
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, αναφέρθηκε τόσο στους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, όσο και στα ζητήματα της ποιότητας της σημερινής δημοκρατίας. Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο επίκαιρο θέμα των πυρκαγιων και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Στην ομιλία του ο κύριος Παπούλιας ανέφερε: “Σήμερα η αμφιβολία και το ενδιαφέρον μας δεν είναι για το αν έχουμε δημοκρατία, αλλά για την ποιότητά της, για το βάθος και το βαθμό ωριμότητάς της. Είναι η δημοκρατία που θέλουμε; Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσής της;” και συνέχισε διαπιστώνοντας ότι “Οι δείκτες της φτώχειας, η ποιότητα ζωής των αδυνάμων της εποχής μας, τα προβλήματα διαβίωσης των μεταναστών μας θυμίζουν ότι δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε στις ανέσεις της καθημερινότητάς μας. Η επιρροή οικονομικών και άλλων κέντρων στην πολιτική ζωή επιβεβαιώνουν ότι υπάρχουν ανοιχτές μάχες για να δώσουμε στο όνομα του πολιτικού πολιτισμού, που δεν χαρίζεται αλλά κατακτιέται μέρα με τη μέρα”.
Ακόμα, συνδέοντας το ζήτημα αυτό με την οικολογική καταστροφή που βιώνει η χώρα μας και αυτό το καλοκαίρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε πως “όταν σήμερα μιλάμε για ποιότητα δημοκρατίας, δεν μπορούμε παρά να έχουμε στο νου μας μία οικολογική δημοκρατία που θα έχει στο επίκεντρο την προστασία της φύσης”. Επιπλέον, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους νεκρούς στα πύρινα μέτωπα και αυτού του καλοκαιριού, συλλυπήθηκε τις οικογένειές τους και διατύπωσε την ευχή να μην υπάρξουν άλλα θύματα.
Καταλήγοντας, ο κύριος Παπούλιας αρκέστηκε να παρατηρήσει ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι πλέον μείζον ζήτημα δημοκρατίας. “Οι ευπορότεροι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, σπίτια κοντά στο πράσινο, φυγές στην ύπαιθρο, πρόσβαση στη θάλασσα”, αναφέρει και κλείνει λέγοντας ότι ” συμμετοχή στον αγώνα για τη σωτηρία της φύσης είναι υψηλό δημοκρατικό καθήκον του πολιτικού μας συστήματος, κάθε πολίτη που δεν θέλει απλώς να ευημερήσει, αλλά να ευτυχήσει κυνηγώντας το όνειρο ενός καλύτερου και βιώσιμου κόσμου”.
Κ. Καραμανλής: “Στον δρόμο της ενότητας, της σύνθεσης, της συναίνεσης”
Από την άλλη ο Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής τόνισε πως: “Η επέτειος της 24ης Ιουλίου 1974 είναι ημέρα εθνικής μνήμης, ημέρα απόδοσης τιμής στους, επώνυμους και ανώνυμους, αγωνιστές της δημοκρατίας και της ελευθερίας, ημέρα απολογισμού για τις κατακτήσεις της μεταπολιτευτικής περιόδου και σχεδιασμού της μελλοντικής μας πορείας”.
Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ακόμα πως η χώρα μας είναι χώρα πρότυπο για όλους τους γείτονες (!) μας και πλοηγός της πορείας τους προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ο πρωθυπουργός συνέχισε τονίζοντας πως πρέπει: “
Να ενεργούμε με συναίσθηση του ότι ο δημόσιος βίος πλήττεται κάθε φορά που ο λαϊκισμός και η δημαγωγία υποκαθιστούν την εποικοδομητική κριτική και τον προγραμματικό πολιτικό λόγο. Κάθε φορά που η υπερβολή, το ψέμα και οι ύβρεις εκτοπίζουν τα υπεύθυνα επιχειρήματα”.
Γ. Παπανδρέου: “Αγώνας για μια δίκαιη κοινωνία”
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπανδρέου σε μήνυμά του, τόνισε: “Πριν από 33 χρόνια, η χούντα των συνταγματαρχών κατέρρευσε υπό το βάρος της Κυπριακής προδοσίας. Στα χρόνια που ακολούθησαν η χώρα μας είχε μια σταθερή δημοκρατική πορεία. Η Ελλάδα απέκτησε κύρος, λόγο και ρόλο στα Βαλκάνια, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον κόσμο.
Τιμούμε σήμερα όλους εκείνους που αγωνίστηκαν, αντιστάθηκαν, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και την Δημοκρατία. Χρέος μας είναι μαζί με το λαό και τις νέες γενιές, να αγωνιστούμε για μια δίκαιη κοινωνία. Να διευρύνουμε τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα, να αγωνιστούμε ενάντια στη συντηρητική οπισθοδρόμηση και τις αντιλαϊκές πολιτικές.
Το ΠΑΣΟΚ, είναι πάντα η παράταξη, ο κορμός των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας που εκφράζει και εμπνέεται σταθερά από αυτά τα ιδεώδη που αποτελούν οδηγό για τις νέες προκλήσεις του 21ου αιώνα”
ΚΚΕ: “Ενίσχυση της αντιμπεριαλιστικής πάλης”
Στο δικό του μήνυμα το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας, απέφυγε τις “κορώνες” που χαρακτηρίζουν συνήθως τα μηνύματα των κομμάτων, για την συγκεκριμένη “γιορτή” τονίζοντας πως ούτε όλα είναι ρόδινα, ούτε και αναμένεται να γίνουν άμεσα, καθώς όπως δηλώνει ο Περισσός, αυτό δεν γίνεται αν πρώτα δεν “αλλάξει ο συσχετισμός των δυνάμεων δραστικά, σε βάρος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ”
Συγκεκριμένα το μήνυμα του Κομμουνιστικού Κόμματος αναφέρει: “Παρά τους σημαντικούς λαϊκούς αγώνες για δημοκρατικές ελευθερίες που αναπτύχθηκαν μετά την κατάρρευση της στρατιωτικής δικτατορίας, η κατάσταση χειροτερεύει διαρκώς. Αυτό αποδείχνει η τρομοκρατία που ασκεί η εργοδοσία στους τόπους δουλειάς, η συνεχής ενίσχυση των κρατικών μηχανισμών καταστολής, η ολομέτωπη επίθεση των αστικών κομμάτων και της ΕΕ σε στοιχειώδη δικαιώματα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Έτσι, τα κύρια συμπεράσματα που εξάγονται, 33 χρόνια μετά, είναι δύο:
– Πρώτον, είναι τυπικό και ασφυκτικό για τα λαϊκά δικαιώματα το πλαίσιο μιας δημοκρατίας που περιορίζεται στην ψήφο κάθε 4 χρόνια.
– Δεύτερον, ότι ο συσχετισμός των δυνάμεων πρέπει να αλλάξει δραστικά, σε βάρος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στο αμιγώς πολιτικό και στο συνδικαλιστικό επίπεδο, με την ενίσχυση του ΚΚΕ και γενικά της αντιιμπεριαλιστικής πάλης”
.
Τέλος, ο Συνασπισμός μέσω της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του, τόνισε πως η σημερινή μέρα “είναι ημέρα περισυλλογής και απόδοσης της οφειλόμενης τιμής σε όσους έδωσαν τη ζωή τους και σε όσους αγωνίστηκαν για την ανατροπή της δικτατορίας και την επαναφορά της δημοκρατικής νομιμότητας”.
Ακόμα, ο Συνασπισμός τονίζει πως οι πολιτικές δυνάμεις και ιδιαίτερα η Αριστερά, που είχε ρόλο πρωταγωνιστή στον επτάχρονο αντιδικτατορικό αγώνα, κρίνονται καθημερινά για τη συνέπεια των λόγων και της πρακτικής τους από τη συμμετοχή τους στους αγώνες του λαού και της νεολαίας και προσθέτει ότι η καλύτερη απόδοση τιμής είναι η συνέχεια των αγώνων για τη διεύρυνση της Δημοκρατίας, των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και της βελτίωσης των όρων της ζωής των εργαζομένων.
Και προσθέτει: “Για να αποκατασταθεί η Δημοκρατία στις διεθνείς σχέσεις, να σταματήσουν οι πόλεμοι, να ηττηθεί η ιμπεριαλιστική πολιτική των Η.Π.Α, να μειωθούν οι περιφερειακές ανισότητες και να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης. Για να στεριώσουν και να βαθύνουν οι κατακτήσεις της κοινωνικής Δημοκρατίας.
Να δυναμώσουν οι αγώνες του λαού και της νεολαίας, να γίνουν πιο αποτελεσματικές οι αντιστάσεις εναντίον των πολιτικών που αποσκοπούν στην υποχώρηση και την συρρίκνωση των κοινωνικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη χώρα μας.
Για να διευρυνθεί η πολιτική Δημοκρατία, να γίνουν σεβαστές οι ελευθέριες και τα πολιτικά δικαιώματα, να ηττηθεί διεθνώς και στην χώρα μας η πολιτική της αντιτρομοκρατικής υστερίας που οδηγεί σε συρρίκνωση του νομικού πολιτισμού, σε γενικευμένη ανασφάλεια και σε ενίσχυση των κοινωνιών τύπου «Μεγάλου Αδελφού».
Για να αναπτυχθεί ένα ισχυρό κίνημα υπεράσπισης του περιβάλλοντος, που αποτελεί «δάνειο» από τις μελλοντικές γενιές”
.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)