Αφρικανική σκόνη: Σοκαριστικές εικόνες και βίντεο από τον ουρανό της Αττικής

Διαβάζεται σε 5'
Αφρικανική σκόνη πάνω από την Αθήνα
Αφρικανική σκόνη πάνω από την Αθήνα EUROKINISSI

Ενώ τα πυκνά σύννεφα σκόνης που κάλυπταν τον ουρανό ήταν ορατά από το πρωί, όσο περνούσαν οι ώρες οι εικόνες γίνονταν όλο και πιο απόκοσμες με τη μία περιοχή μετά την άλλη να βάφονται στα πορτοκαλί λόγω της αφρικανικής σκόνης.

Εικόνες που παραπέμπουν στην έρημο… Σαχάρα είναι αυτές που αντικρίζει κανείς στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, καθώς υπάρχει υψηλή συγκέντρωση αφρικανική σκόνης στην ατμόσφαιρα.

Το απόγευμα της Τρίτης, εικόνες από όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής δείχνουν τον ουρανό να έχει «βαφτεί» σε μια απόκοσμη σκούρα πορτοκαλί απόχρωση.

Ακρόπολη, Λυκαβηττός, ΟΑΚΑ καθώς και άλλα μέρη της Αττικής οριακά διακρίνονται, όπως μπορείτε να δείτε και στις παρακάτω εικόνες, με την ατμόσφαιρα να είναι ιδιαιτέρως αποπνικτική.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά της υπηρεσίας Copernicus, από την Τετάρτη το πρωί και κυρίως από το μεσημέρι και μετά αναμένεται να υποχωρήσουν σημαντικά οι συγκεντρώσεις της αφρικανικής σκόνης από τη χώρα, όπως σημειώνει ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.

Για τις επόμενες ημέρες και μέχρι το Σάββατο, αναμένεται να επικρατήσουν δυτικοί, βορειοδυτικοί άνεμοι, που, σύμφωνα με τον κ. Κολυδά, αποτρέπουν την “επίσκεψη” αφρικανικής σκόνης.

Πώς επηρεάζει την υγεία μας

Η αφρικανική σκόνη που επηρεάζει την Ελλάδα είναι ένα σχετικά συχνό φαινόμενο, ιδιαίτερα όταν οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σωματιδίων σκόνης από την έρημο Σαχάρα.

Η συχνότητα και η ένταση των φαινομένων αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα μπορεί να ποικίλλει από έτος σε έτος, από 7 έως 20 επεισόδια (μέσος όρος 13 επεισόδια/έτος), ανάλογα με τις ατμοσφαιρικές συνθήκες και την ποσότητα της σκόνης που μεταφέρεται από τη Σαχάρα. Γενικά, δεν είναι ασυνήθιστο να επηρεάζεται ο ελληνικός χώρος από την αφρικανική σκόνη.

Αυτό το φυσικό γεγονός μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της χώρας μας, κυρίως μέσω της υποβάθμισης της ποιότητας του αέρα.

Η σκόνη μεταφέρει σωματίδια σε μεγάλο φάσμα μεγεθών, όπως PM 10, PM 2,5 ή ακόμα και πολύ μικρότερα, ενώ μπορεί επίσης να συμπαρασύρει και ρύπους από την ατμόσφαιρα. Η αύξηση των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα μπορεί να επιδεινώσει αναπνευστικά νοσήματα όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα και οι αλλεργίες.

Τα άτομα με προϋπάρχουσες αναπνευστικές παθήσεις είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε περιόδους αυξημένων επιπέδων σκόνης και αυτό απεικονίζεται και σε αυξημένες προσελεύσεις στα νοσοκομεία. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για τους κατοίκους των αστικών κέντρων και περιοχών με ήδη χαμηλή ποιότητα της ατμόσφαιρας, αναφέρει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία.

Εικόνες και βίντεο από την αφρικανική σκόνη στην Αττική

Η αφρικανική σκόνη πάνω από την Αττική EUROKINISSI
Αφρικανική σκόνη πάνω από την Αθήνα EUROKINISSI

 

Η αφρικανική σκόνη πάνω από την Αττική
INTIME

EUROKINISSI
Αφρικανική σκόνη πάνω από την Αθήνα EUROKINISSI
Η αφρικανική σκόνη πάνω από την Αττική EUROKINISSI

Η αφρικανική σκόνη πάνω από την Αττική
NEWS 24/7

Η αφρικανική σκόνη πάνω από την Αττική
NEWS 24/7

Η αφρικανική σκόνη πάνω από την Αττική
NEWS 24/7

Η αφρικανική σκόνη πάνω από την Αττική
Η αφρικανική σκόνη πάνω από την Αττική SPORT24

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα