Αυξημένα μέτρα στην Αττική λόγω ισχυρών ανέμων – Κλειστός ο Εθνικός Κήπος

Διαβάζεται σε 3'
Στιγμιότυπο από τον Εθνικό Κήπο
Στιγμιότυπο από τον Εθνικό Κήπο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας λόγω ισχυρών ριπών ανέμου στην Αττική. Η ανακοίνωση του δήμου Αθηναίων.

Σε “πορτοκαλί” συναγερμό βρίσκεται η Αττική λόγω έντονων καιρικών φαινομένων, με ισχυρές ριπές ανέμου να φθάνουν άνω των 7 μποφόρ, σήμερα, Σάββατο (29/6).

Η περιφέρεια Αττικής προχώρησε χθες, Παρασκεύη (28/6) στην εφαρμογή του μέτρου απαγόρευσης διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων, σε περιοχές NATURA, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση.

Ένα από τα προληπτικά μέτρα του εφαρμόζεται κατά την αντιπυρική περίοδο, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓΠΠ, είναι το μέτρο της προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων- περιπατητών σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές σε ημέρες και ώρες που θεωρούνται επικίνδυνες λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Οι ακριβείς περιοχές και ο χρόνος απαγόρευσης έχουν καθοριστεί σε αποφάσεις που εκδίδονται από τους χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες.

Η απόφαση αφορά κάθε Περιφερειακή Ενότητα και εφαρμόζεται τις ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας για εκδήλωση δασικής πυρκαγιάς, σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, είναι κατηγορίας 3 (ανά περίπτωση), 4 ή 5.

Ο Δήμος Αθηναίων από την πλευρά του, ανακοίνωσε σήμερα, αυστηρά μέτρα ασφαλείας, κλείνοντας τον Εθνικό Κήπο για το κοινό και αναπτύσσοντας εκτεταμένες περιπολίες σε όλους τους μεγάλους χώρους πρασίνου.

Με υδροφόρες και drones ελέγχου, όλοι οι φορείς είναι προετοιμασμένοι να συνδράμουν σε περίπτωση φωτιάς. Παράληλα, καλούνται οι πολίτες να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή και να αναφέρουν οποιοδήποτε κίνδυνο στις αρμόδιες αρχές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει: 

«Ο Δήμος Αθηναίων εφαρμόζοντας τα μέτρα που προβλέπονται σε καταστάσεις “πορτοκαλί” συναγερμού, όπως αυτή που έχουμε σήμερα, Σάββατο 29 Ιουνίου 2024 στην Αττική, με ισχυρές ριπές ανέμου άνω των 7 μποφόρ, ανακοινώνει ότι:

Ο Εθνικός κήπος, για λόγους ασφαλείας λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, θα είναι κλειστός για το κοινό,  και θα παραμείνει κλειστός έως το πέρας του ωραρίου λειτουργίας του. 

Ο Δήμος έχει αναπτύξει περιπολίες σε 24ωρη βάση σε όλους τους μεγάλους χώρους πρασίνου (Φιλοπάππου, Λυκαβηττό, Τουρκοβούνια, Ιλίσια κλπ). Επίσης, υδροφόρες βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε να βοηθήσουν το έργο της Πυροσβεστικής σε περίπτωση ανάγκης. Η Δημοτική Αστυνομία έχει τεθεί σε επιφυλακή και drones ελέγχουν μεγάλους χώρους (όπως π.χ. τον Λυκαβηττό), προκειμένου να ενημερώσει την Πυροσβεστική όπου είναι αναγκαίο.

Καλούμε τους πολίτες και τους φορείς να είναι πολύ προσεκτικοί και σε περίπτωση οποιουδήποτε κινδύνου αντιληφθούν να επικοινωνούν με το 1595 (χρέωση ανάλογα με τον πάροχο) ή το 2105287800,τα οποία είναι σε 24ωρη λειτουργία».

Υπενθυμίζεται ότι καθόλη την αντιπυρική περίοδο (1/5 έως 31/10) συνιστάται στους πολίτες και στους επαγγελματίες να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια όπως:

  • η ρίψη αναμμένων τσιγάρων,
  • το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού,
  • η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης,
  • η χρήση υπαίθριων ψησταριών,
  • ο καπνισμός μελισσιών
  • η καύση των αγρών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα