Αγρότες: Σήμερα στη Νίκαια η πανελλαδική σύσκεψη για το μέλλον των μπλόκων

Διαβάζεται σε 3'
Κινητοποίηση αγροτών του νομού Καρδίτσας
Κινητοποίηση αγροτών του νομού Καρδίτσας ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Κρίσιμες αποφάσεις αναμένεται να λάβουν σήμερα, Πέμπτη (15/02) οι αγρότες στη σύσκεψη της Νίκαιας στη Λάρισα. Πού στήνονται μπλόκα.

Στη Νίκαια της Λάρισας θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Πέμπτης η πανελλαδική συνεδρίαση των εκπροσώπων των μπλόκων από όλη την Ελλάδα, ώστε να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους μετά και τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Αντιπροσωπεία των αγροτών της Φλώρινας θα βρεθεί στη σύσκεψη των μπλόκων όλης της Ελλάδας στη Νίκαια για να αποφασίσουν την περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους τις επόμενες μέρες.

Προς το παρόν, οι αγρότες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις με αποκλεισμούς εθνικών οδών, ενώ στα μπλόκα έχουν διαμορφωθεί δύο τάσεις: η μία πιο ήπια, προκρίνει την αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων, και η άλλη προτείνει δυναμικές κινητοποιήσεις με κάθοδο στην Αθήνα.

«Δεν θα επιτρέψουμε να χωριστεί η Ελλάδα στα δυο» διαμηνύει η κυβέρνηση.

Από τις 12.00 έως τις 15.00 θα κλείσουν την Πέμπτη τα σύνορα στη Νίκη Φλώρινας οι αγρότες της Φλώρινας και της Δυτικής Μακεδονίας για τα φορτηγά που μεταφέρουν εμπορεύματα, στο πλαίσιο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων τους μετά και τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό από την οποία δεν έμειναν ικανοποιημένοι όπως χαρακτηριστικά ανάφεραν.

Κλιμάκωση αποφάσισαν οι Θεσσαλοί αγρότες

Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι αγρότες στο μπλόκο του Πλατυκάμπου, στην απογευματινή συνέλευση μετά τα όσα συζητήθηκαν στην χθεσινή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, όπου φαίνεται ότι δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά τους.

Αυτή είναι η μία πρόταση που θα καταθέσουν οι αγρότες σήμερα, Πέμπτη στην πανελλαδική συνεδρίαση των εκπροσώπων των μπλόκων στη Νίκαια της Λάρισας. Η άλλη πρόταση σχετίζεται με το συλλαλητήριο στην Αθήνα. Κάτι ανάλογο θα κατατεθεί και από το μπλόκο της Καρδίτσας, όπου και εκεί πραγματοποιήσαν νωρίτερα οι αγρότες συνέλευση.

Ακούστηκαν διάφορες απόψεις, με πολλούς να πιστεύουν ότι ένα συλλαλητήριο στην Αθήνα, θα ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση.

Οι αγρότες θα κλείνουν συμβολικά δρόμους, σε περίπτωση όμως που δεν κατέβουν στην Αθήνα, τότε θα προχωρήσουν σε κλείσιμο των δρόμων σε κομβικά σημεία.

Νωρίτερα προχώρησαν σε μια συμβολική κατάληψη της εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Πλατυκάμπου. Επιτράπηκε μετά από διαβούλευση οι αγρότες να ανέβουν στην Εθνική Οδό, συμβολικά ανέβηκε και ένα τρακτέρ.

Οι αγρότες στο μπλόκο του Αλμυρού στο Βόλο ζητούν αφορολόγητο πετρέλαιο, η κιλοβατόρα να μην ξεπερνάει τα 7 λεπτά και να συνεχιστεί ο διάλογος για την κοινή αγροτική πολιτική. Ενώ και οι αγρότες της Παιονίας είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους στο τελωνείο των Ευζώνων και αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι ο πρωθυπουργός κατέθεσε ουσιαστικές και δίκαιες προτάσεις, με μόνιμα μέτρα για το ενεργειακό κόστος.

Κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση. Από το μπλόκο των αγροτών στο Κάστρο Βοιωτίας ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ στέκεται στο πλευρό των αγροτών προτείνοντας 7 μέτρα στήριξης.

Οι τελικές αποφάσεις για το πως θα πορευτούν στο εξής οι αγρότες θα ληφθούν στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης στην Πανελλαδική σύσκεψη στην Λάρισα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα