Ακροδεξιοί μεθοδεύουν κύμα καταλήψεων στα σχολεία της χώρας

Ακροδεξιοί μεθοδεύουν κύμα καταλήψεων στα σχολεία της χώρας
larissanet.gr

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η μεθόδευση καταλήψεων στα σχολεία της βόρειας κυρίως Ελλάδας από κύκλους ακροδεξιών, με αφορμή "εθνικά θέματα".

Σύμφωνα με καταγγελίες και όσα έχουν γίνει γνωστά, ακροδεξιοί υποκινούν μέσω sms καταλήψεις για “Μακεδονικό”, “Κατσίφα” και “Β. Ήπειρο”, παροτρύνοντας τους μαθητές στους οποίους απευθύνονται να επικοινωνήσουν για το ζήτημα με τα 15μελή και τους συλλόγους γονέων, για να κλείσουν τα σχολεία τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του alfavita.gr το κύμα των καταλήψεων υποκινείται από ακροδεξιά μορφώματα. Όπως αναφέρει εκπαιδευτικός στο alfavita.gr, οι εν λόγω καταλήψεις στην πλειοψηφία τους δεν “πατάνε” σε συλλογικές αποφάσεις εντός των μαθητικών κύκλων.

Πάντως, η υποκίνηση των καταλήψεων στα σχολεία της χώρας που οι οργανωτές προσπαθούν να εμφανίσουν ως κάτι αυθόρμητο φαίνεται να αποτελεί ενορχηστρωμένη δράση ατόμων που πρόσκεινται σε ακροδεξιά και νεοναζιστικά μορφώματα. Συγκεκριμένες εθνικιστικές σελίδες στα social media, καθώς και ακροδεξιά site, όπως το ethnikismos.net της Χρυσής Αυγής, επικροτούν και προωθούν συνεχώς και με ιδιαίτερο ζήλο τις κινήσεις αυτές.

Την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 12 σχολεία του Εχέδωρου, του Σοχού, της Ευκαρπίας, στο 5ο ΓΕΛ Σταυρούπολης. Εξωσχολικό κέντρο με ιστοσελίδες που έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά επαινούν καταλήψεις οι οποίες ωστόσο φυλλοροούν Έως τώρα, οι καταλήψεις σχολείων στη βόρεια Ελλάδα με αφετηρία τα παραπάνω θέματα δεν φαίνεται να έχουν ευρεία απήχηση, παρά αποτελούν δράσεις μικρών μειοψηφιών μαθητών.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι τέτοιου τύπου καταλήψεις εκδηλώθηκαν σε σχολεία της Κατερίνης και επεκτάθηκαν σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες κ.λπ.

Όπως όλα δείχνουν, Χρυσή Αυγή και άλλες ακροδεξιές οργανώσεις, εν όψει εκλογών, επιχειρούν να δημιουργήσουν κλίμα, επιχειρώντας μεθοδευμένα να στρέψουν την κοινή γνώμη και τους μαθητές προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, εκμεταλλευόμενοι τα πρόσφατα γεγονότα στο 1ο ΓΕΛ Γέρακα, τον θάνατο Κατσίφα κλπ.

Και όλα αυτά, την ώρα που μαζικές καταλήψεις πραγματοποιούνται σε σχολεία της χώρας με αφορμή άμεσα προβλήματα των μαθητών και των εκπαιδευτικών, όπως οι ελλείψεις δασκάλων και καθηγητών, τα διδακτικά κενά, οι υλικοτεχνικές υποδομές, η μεταφορά των μαθητών κ.ά.

Παράδειγμα αποτελεί το παρακάτω μήνυμα που έχει σταθεί σε κινητά και κάνει τον γύρο της δημοσιότητας:

 

Στο facebook η σελίδα Επιτροπή Μακεδονικού Αγώνα Θεσσαλονίκης είναι αυτή που επικροτεί τις καταλήψεις, ενώ τα εύσημα δίνει και το ethnikismos της Χρυσής Αυγής.

Άλλο μήνυμα που έχει κάνει την εμφάνισή του είναι και παρακάτω:

Διαβάστε ακόμη στο alfavita.gr

Τι ζητούν με υπόμνημά τους οι εκπαιδευτικοί του Μουσικού Σχολείου Πειραιά

40 εκπαιδευτικοί λείπουν από τα σχολεία της Ηλείας

Τι συζητήθηκε για τους μόνιμους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή με την Υφ. Παιδείας

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα