“Αναγκαιότητα” τα φορτωμένα γαϊδούρια, λέει ο δήμαρχος Ύδρας εν μέσω αντιδράσεων

“Αναγκαιότητα” τα φορτωμένα γαϊδούρια, λέει ο δήμαρχος Ύδρας εν μέσω αντιδράσεων
Φορτωμένα ιπποειδή στην Ύδρα Instagram@eriettakourkouloulatsi

Την ώρα που οι αντιδράσεις για τις εικόνες ντροπής με μουλάρια και γαϊδούρια να κουβαλάνε ακόμα και ψυγεία στην Ύδρα πληθαίνουν, ο δήμαρχος του νησιού τόνισε πως πρόκειται για αναγκαιότητα και "δικαίωμα" στη μετακίνηση των κατοίκων.

Καμία παραβίασης της νομοθεσίας και καμία -ουδέποτε- καταγραφή περιστατικού κακοποίησης ζώου δεν έχει σημειωθεί στην Ύδρα, όπως δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού Γιώργος Κουκουδάκης, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει τις εικόνες ντροπής που έκαναν μέσα στο Σαββατοκύριακο τον γύρο του διαδικτύου με ιπποειδή να κουβαλάνε υπέρογκα φορτία ακόμα και ψυγεία.

Ο δήμαρχος της Ύδρας μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Δευτέρας (07/08) ανέφερε πως οι εικόνες αυτές δεν είναι μόνο κουλτούρα και καθημερινότητα, αλλά και αναγκαιότητα, προχωρώντας εριστικά μάλιστα σε μία παρουσίαση στοιχείων για το πόσα κιλά μπορεί να σηκώσει ένα μουλάρι, αλλά και πόσο ζυγίζει ένα ψυγείο.

Ξεκινώντας, διευκρίνισε, “κάτι πολύ βασικό”, λέγοντας πως είναι άλλο τα γαϊδούρια και άλλο τα μουλάρια, μιας και τα “ζώα εργασίας” στην Ύδρα είναι ως επί το πλείστον μουλάρια, τα οποία, όπως είπε, “μπορούν να σηκώσουν μέχρι 100 κιλά”.

“Στην Ύδρα, όχι μόνο είναι κουλτούρα και καθημερινότητα, είναι και αναγκαιότητα. Το νησί εκτός από τις απαγορεύσεις και την προστασία από την Αρχαιολογική Υπηρεσία που απαγορεύεται η κυκλοφορία τροχοφόρων, έχει την πόλη του αμφιθεατρικά χτισμένη και γεμάτη σκαλοπάτια. Χωρίς τη βοήθεια των μουλαριών, δεν υπάρχει δυνατότητα να μεταφερθεί ούτε άνθρωπος ούτε εμπορεύματα και αυτές οι ηλεκτρικές συσκευές. Δεν είναι κάτι που το κάνουμε για τουριστικούς λόγους ή επειδή μας αρέσει. Είναι μια αναγκαιότητα στο νησί, είναι και το δικαίωμά μας στη μετακίνηση αν θέλετε. Τα ζώα εργασίας χρειάζονται. Είναι ο μοναδικός τρόπος, εκτός και αν έρθει κάποιος και αναιρέσει τα προεδρικά διατάγματα που προστατεύουν την Ύδρα, αλλά σας το ξαναλέω, τότε θα καταρρεύσει η τοπική οικονομία, δεν θα κυκλοφορεί τίποτα”, σχολίασε σε έντονο ύφος ο δήμαρχος τονίζοντας πως όλη η οικονομία του νησιού βασίζεται στα ιπποειδή.

“Για να μεταφέρει ένα ξενοδοχείο τις αποσκευές των πελατών του, δεν υπάρχει άλλος τρόπος εκτός αν θέλετε να συζητήσουμε ευφάνταστα σενάρια, όπως να φέρουμε drones“, δήλωσε στη συνέχεια θέλοντας να τονίσει πως δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος.

Καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς περί κακοποίησης των ζώων, ο κ. Κουκουδάκης ανέφερε πως δεν είναι δυνατόν οι ιδιοκτήτες να θέλουν να κάνουν κακό στα ζώα τους και την επόμενη ημέρα να μην μπορούν να δουλέψουν, αφού όπως είπε, “ένα μουλάρι στοιχίζει 4.000-5.000 ευρώ και ο άνθρωπος αυτός το προσέχει σαν τα μάτια του, γιατί αν το χάσει δεν θα έχει το κεφάλαιο να το αγοράσει, τουλάχιστον άμεσα“.

Ερωτηθείς για το αν είναι διατεθειμένος να βρεθεί μία άλλη λύση, τουλάχιστον για τις βαριές συσκευές ώστε τα ζώα να μην καταπονούνται κατά αυτό τον τρόπο, αφού δεν επέλεξαν εκείνα να χτιστεί η Ύδρα αμφιθεατρικά, ο δήμαρχος ανέφερε πως “η Ύδρα είναι ένα νησί κοσμοπολίτικο και πάντοτε ανοιχτό σε οποιονδήποτε διάλογο και σε οποιαδήποτε πρόταση”.

“Υπάρχουν κτηνιατρικές διατάξεις για τον τρόπο χειρισμού των ιπποειδών και των ζώων εργασίας. Η συγκεκριμένη ηλεκτρική συσκευή, από την προανακριτική εξέταση που διεξήχθη, ζυγίζει 67 κιλά. Ένα μουλάρι κατά μέσο όρο μπορεί να σηκώσει μέχρι 100 κιλά. Επομένως, όπως διαπιστώθηκε από την τοπική αστυνομική και λιμενική έρευνα δεν παραβιάστηκε καμία διάταξη”, πρόσθεσε στη συνέχεια, αναφέροντας μάλιστα πως ο ντόρος που έχει γίνει είναι διότι “προφανώς δεν υπάρχουν πολλά θέματα στην επικαιρότητα“.

Την ίδια στιγμή η οργή και οι αντιδράσεις από πολίτες και φιλοζωικές οργανώσεις για τα περιστατικά κακοποίησης ολοένα και πληθαίνουν, με την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία να ζητά με ανακοίνωσή της να ληφθούν άμεσα μέτρα για τα ιπποειδή στα νησιά.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, “καταγγελίες που λαμβάνουμε από αγανακτισμένους πολίτες για την υπερφόρτωση και κακοποίηση γαιδουριών και μουλαριών στην Ύδρα και σε άλλα νησιά, κοινοποιήσαμε με επείγον μήνυμα σε Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Αστυνομία.

Οι καταγγέλοντες αναφέρουν ότι τα ζώα υποχρεώνονται να μεταφέρουν βαριές αποσκευές, τουρίστες και βαριά φορτία, κουβαλούσαν σε ανηφόρες πλακόστρωτων δρόμων μέσα στη ζέστη. Επιπλέον διαπιστώνουν ότι τα ζώα βρίσκονται στον ήλιο για πολύ ώρα χωρίς νερό και τροφή.

Όπως αναφέραμε στο μήνυμα η άθλια εικόνα που παρουσιάζουν πάλι φέτος τα ελληνικά νησιά με την άγρια εκμετάλευση και κακοποίηση Ιπποειδων, μας εκθέτουν εντός και εκτός της χώρας.

Καλούμε όποιον/ όποια διαπιστώνει συνθήκες κακοποίησης ιπποειδών να στέλνει email στις παρακάτω διευθύνσεις με κοινοποίηση στην ΠΦΠΟ.

Καλούμε όποιον/ όποια διαπιστώνει συνθήκες κακοποίησης ιπποειδών να στέλνει email στις παρακάτω διευθύνσεις με κοινοποίηση στην ΠΦΠΟ.

Όσο περισσότεροι, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες να βελτιώσουμε τη ζωή τους!

“·Γ.Α.Δ.Α.:” ,

“Α.Ε.Α./Δνση Γενικής Αστυνόμευσης:” ,

“ΥΠ.Α.Α.Τ.:”

Κοιν. ΠΦΠΟ

Υπενθυμίζουμε την κοινή ανοιχτή επιστολή ΠΦΠΟ και Ελληνικός Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών πριν από ένα μήνα με αίτημα : ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΧΡΗΣΗ ΙΠΠΟΕΙΔΩΝ ΩΣ «ΤΑΞΙ» ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΏΝ/ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΜΕ ΑΜΑΞΕΣ, ΩΣ ΑΤΡΑΞΙΟΝ (https://pfpo.gr/na-stamatisei-i-chrisi-ippoeido“.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα