Απεργία στα ΜΜΜ: Πώς θα κινηθούν Μετρό, ΗΣΑΠ, λεωφορεία και τρόλεϊ

Διαβάζεται σε 4'
ΗΣΑΠ Πειραιά
ΗΣΑΠ Πειραιά Kyriakos Finas / SOOC

«Χειρόφρενο» τραβούν σήμερα τα περισσότερα ΜΜΜ, με χιλιάδες εργαζόμενους να συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς και συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Μαζική αναμένεται να είναι η συμμετοχή των εργαζομένων στα ΜΜΜ στην 24ωρη απεργία που έχει κηρύξει για σήμερα, Τετάρτη 17 Απριλίου, η ΓΣΕΕ. Σε αυτή συμμετέχουν, επίσης, πλήθος ομοσπονδιών, συνδικάτων και σωματείων, κομμάτων της Αριστεράς, πανεπιστημιακοί και διοικητικό προσωπικό των πανεπιστημίων, γιατροί και υγειονομικοί, σύλλογοι εκπαιδευτικών κ.ά.

«Θέλουμε πραγματικές αυξήσεις, θέλουμε πίσω τις συλλογικές μας μας συμβάσεις… και τα θέλουμε τώρα» αναφέρει η σχετική αφίσα της ΓΣΕΕ, αποτυπώνοντας το μήνυμα που διεκδικούν οι εργαζόμενοι.

Απεργία: Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Πιο συγκεκριμένα, τη συμμετοχή τους στην 24ωρη πανελλαδική απεργία έχουν ανακοινώσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς και το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ). Αυτό σημαίνει ότι το Μετρό, ο ΗΣΑΠ και το Τραμ θα μείνουν ακινητοποιημένα. Αναφορικά με τα υπεραστικά τρένα της Hellenic Train και τον Προαστιακό, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, θα πραγματοποιηθούν κάποια δρομολόγια με προσωπικό ασφαλείας.

Πιο συγκεκριμένα, η Hellenic Train θα πραγματοποιήσει τα παρακάτω δρομολόγια:

  • Στο τμήμα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα: 52,53,56 και 57
  • Στο τμήμα Λάρισα – Θεσσαλονίκη – Λάρισας: 1591,1592,2593,2594,1597 και 1598
  • Στο τμήμα Πειραιάς – Κιάτο – Πειραιάς: 1300,1305,1318,1323,1326 και 2301
  • Στο τμήμα Πειραιάς – Αεροδρόμιο – Πειραιάς: 1206,1207,1222,1223,1230 και 1231
  • Στο τμήμα Αθήνα – Χαλκίδα – Αθήνα: 1532,1535,1550,1553,2530 και 2533

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς ζητά άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με σταθερή εργασία, επαναφορά των ελεύθερων διαπραγματεύσεων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς για την αντιμετώπιση της κρίσης και του κόστους ζωής, επαναλειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου σε όλη την Ελλάδα, αναβάθμιση του τροχαίου υλικού, πλήρη αποκατάσταση των υποδομών – εγκαταστάσεων που επλήγησαν από τις θεομηνίες (π.χ. Εργοστάσιο Βόλου) και καλύτερες συνθήκες εργασίας παντού.

Όσον αφορά στα αστικά λεωφορεία αναμένεται να κινηθούν από τις 9:00 ως τις 21:00. Η στάση εργασίας που αποφάσισε το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ θα διαρκέσει από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9:00 και από τις 21:00 ως τη λήξη της βάρδιας. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, το σωματείο διεκδικεί δημόσιες αστικές συγκοινωνίες, συλλογική σύμβαση εργασίας και προσλήψεις προσωπικού.

Στάσεις εργασίας και από την Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ) από την έναρξη βάρδιας έως τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.

Με 50 λεωφορεία και προσωπικό ασφαλείας θα κινηθούν οι αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ). Κανονικά θα εκτελεστούν τα δρομολόγια των ειδικά διασκευασμένων οχημάτων εξυπηρέτησης των Ατόμων με Αναπηρίες, καθώς και η νυχτερινή γραμμή Ν1 που εκτελεί το δρομολόγιο ΚΤΕΛ – Αεροδρόμιο Νυχτερινό.

Την ίδια στιγμή, «νεκρώνει» το λιμάνι του Πειραιά αλλά και τα λιμάνια όλης της χώρας, καθώς ναυτεργάτες, λιμενεργάτες και όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτά απεργούν.

Όσον αφορά τα ταξί, οι οδηγοί αποφάσισαν να συμμετέχουν με στάση εργασίας από τις 5 το πρωί ως τις 15:00, ενώ έχουν προγραμματίσει και συγκέντρωση στα γραφεία του ΣΑΤΑ στις 10 το πρωί.

Εκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα

Στο μεταξύ, έκτακτα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ στο κέντρο της Αθήνας από τις 09:30 το πρωί, λόγω της 24ωρης απεργίας που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν «σταδιακά και κατά περίπτωση -όπου είναι απαραίτητο και ανάλογα με την κίνηση των διαδηλωτών», σε οδούς περιμετρικά των Προπυλαίων, της Πλατείας Ομονοίας (Πατησίων, Αιόλου κ.λπ.), της [λατείας Συντάγματος (Όθωνος, Λεωφόρους Αμαλίας και Βασιλίσσης Σοφίας) καθώς και στους οδικούς άξονες της Πανεπιστημίου και της Σταδίου.

Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων να αποφύγουν τη μετακίνησή τους στους ανωτέρω οδικούς άξονες μέχρι την ολοκλήρωση της συνάθροισης – κινητοποίησης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα