Άρση ασύλου για ένα μήνα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
- 02 Αυγούστου 2007 21:07
Καλοκαίρι και σχεδόν ολόκληρη η ακαδημαϊκή κοινότητα βρίσκεται σε διακοπές. Αυτήν την εποχή επέλεξε η πρυτανεία του πανεπιστημίου Κρήτης να αποφασίσει την άρση του πανεπιστημιακού ασύλου σε ολόκληρο το πανεπιστήμιο, δηλαδή τόσο στις εγκαταστάσεις του στο Ηράκλειο, όσο και στο Ρέθυμνο για ένα μήνα.
Η απόφαση για άρση του πανεπιστημιακού ασύλου και η ελεύθερη πρόσβαση της αστυνομίας στους προστατευόμενους χώρους για όλο τον Αύγουστο πάρθηκε με τη δικαιολογία ότι έχουν διαπιστωθεί κρούσματα παραβατικότητας, όπως κλοπές και διακίνηση ναρκωτικών, στους πανεπιστημιακούς χώρους της Κνωσσού κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Ωστόσο, η απόφαση για άρση του ασύλου πάρθηκε για το σύνολο των εγκαταστάσεων του συγκεκριμένου πανεπιστημίου σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο. Ανάλογη απόφαση είχε υπάρξει στο ίδιο πανεπιστήμιο και πέρσι το καλοκαίρι.
Από τη μεριά της η πρυτανεία αναφέρει ότι αυτή η δράση ήταν απαίτηση της ακαδημαϊκής κοινότητας, αφού είχε σταλεί στον πρύτανη ανοιχτή επιστολή από τουλάχιστον 25 εργαζόμενους και ερευνητές με καταγγελίες για εκτεταμένα κρούσματα διαρρήξεων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ακόμα, ο πρύτανης του πανεπιστημίου δήλωσε πως η λήψη ανάλογων μέτρων και πέρσι το καλοκαίρι είχε λειτουργήσει αποτρεπτικά.
Η απόφαση αυτή του πρυτανικού συμβουλίου βρήκε σύμμαχους και στη φοιτητική κοινότητα στο πρόσωπο των παρατάξεων της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ.
Εκπρόσωπος της ΔΑΠ (πρόσκειται στη ΝΔ) χαιρέτησε την απόφαση της πρυτανείας και επεσήμανε ότι ” η κατάσταση στους πανεπιστημιακούς χώρους της Κνωσσού είχε φτάσει το τελευταίο διάστημα κυριολεκτικά στο απροχώρητο, με συνέπεια η λήψη ακραίων μέτρων να φαντάζει επιτακτική αναγκαιότητα“, ενώ εκπρόσωπος της ΠΑΣΠ (πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ) ανέφερε ότι η άρση του ασύλου τον Αύγουστο αποτελεί ευτυχή συγκυρία και τόνισε ότι ” αυτή ακριβώς ήταν και η εισήγηση της ΠΑΣΠ κατά τη διάρκεια προηγούμενων διαβουλεύσεων με τη διοίκηση του Πανεπιστημίου. Να ληφθούν, δηλαδή, τα μέτρα τη χρονική εκείνη περίοδο, οπότε θα υπήρχε ο μικρότερος αριθμός φοιτητών, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος εμπλοκής τους σε τυχόν επεισόδια“. Ωστόσο σημείωσε ότι πρέπει ” να επανέλθει το άσυλο με την επιστροφή των φοιτητών για την εξεταστική“.
Η άρση για έναν ολόκληρο μήνα του πανεπιστημιακού ασύλου στο πανεπιστήμιο Κρήτης, όπως είναι λογικό, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, αφού η “ελαστικοποίηση” του ακαδημαϊκού ασύλου ήταν μια από τις διατάξεις εκείνες του νέου νόμου – πλαισίου για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ που είχε προκαλέσει τις μεγαλύτερες αντιδράσεις μέσα στην ακαδημαϊκή κοινότητα, τόσο από τους φοιτητές όσο και από την ΠΟΣΔΕΠ.
Σε ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση ΑΕΙ – ΤΕΙ της Επιτροπής Πόλης Ηρακλείου του ΚΚΕ αναφέρει ότι “είναι απαράδεκτο να αποφασίζεται άρση του ασύλου για ένα ολόκληρο μήνα, και ειδικά όταν πρόκειται για τον Αύγουστο, οπότε η συντριπτική πλειονότητα της ακαδημαϊκής κοινότητας λείπει σε διακοπές για να υπερασπιστεί το άσυλο, το οποίο κατακτήθηκε μέσα από σκληρούς αγώνες” και συνεχίζει λέγοντας ότι ” η γενίκευση της άρσης του ασύλου στο σύνολο του Πανεπιστημίου σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο παραπέμπει σε άλλες σκοπιμότητες που συνδέονται άμεσα με την εφαρμογή του νέου νόμου – πλαισίου που ψηφίστηκε την άνοιξη στη Βουλή: πλήρης κατάργηση του ασύλου, καταπάτηση στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων, του δικαιώματος ελεύθερης διακίνησης ιδεών μέσα στο Πανεπιστήμιο“.
Από τη μεριά του πρόεδρος του ΣΥΝ αναφέρει ότι φοβάται πως ” μια πρυτανική αρχή η οποία παραδίδει, και μάλιστα για έναν ολόκληρο μήνα, το Πανεπιστήμιο στην ευθύνη της αστυνομίας, δεν είναι ικανή να διοικήσει. Διότι δεν μπορεί να επικαλείται κανείς ότι δεν υπάρχουν φώτα, ή ότι δεν υπάρχουν κλειδαριές στα κτήρια του πανεπιστήμιου και ότι έχουν παρουσιαστεί παραπτωματικές συμπεριφορές, είτε κλοπές, είτε χρήση ουσιών, είτε οτιδήποτε άλλο. Η Πανεπιστημιακή Κοινότητα θα έπρεπε να έχει, και έχει, τη δύναμη να περιφρουρήσει τα πανεπιστήμια, και αν κάποιος δεν το αισθάνεται αυτό, το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να παραιτηθεί και να δώσει τη θέση του σε άλλους που έχουν και τη βαθιά επιθυμία και τη διαχειριστική ικανότητα να υπερασπιστούν τις ακαδημαϊκές ελευθερίες και το άσυλο“.