Αστεροσκοπείο: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή την Τρίτη για την υπαγωγή του στην Πολ. Προστασία

Διαβάζεται σε 3'
Αστεροσκοπείο
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ/INTIME NEWS

Απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έχουν προγραμματίσει ο Σύλλογος Ερευνητών και ο Σύλλογος Προσωπικού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για αύριο, Τρίτη. “Καταστροφική η υπαγωγή του στην Πολιτική Προστασία”.

Κλιμακώνει τον αγώνα το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών κατά της υπαγωγής του στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Σύλλογοι του ΕΑΑ ανακοίνωσαν πως την Τρίτη θα πραγματοποιήσουν απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Βουλή για το “ανορθολογικό και καταστροφικό”, όπως το χαρακτηρίζουν, νομοσχέδιο.

Αναλυτικά:

“Ο Σύλλογος Ερευνητών και ο Σύλλογος Προσωπικού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) κλιμακώνουν τον αγώνα τους ενάντια στην υπαγωγή του ΕΑΑ στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (Υπ. ΚΚ&ΠΠ), που προβλέπεται στο Άρθρο 19 του σχεδίου νόμου «Αναδιάρθρωση Πολιτικής Προστασίας – Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών», και συζητείται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στη Βουλή.

Πρόκειται για μια πράξη ανορθολογική και καταστροφική για το ΕΑΑ, απίστευτης προχειρότητας, χωρίς ουσιαστική αιτιολόγηση και σχετική διαβούλευση με τη διοίκηση και το προσωπικό του ΕΑΑ, που θα έχει όμως δραματικές θεσμικές, επιστημονικές, διοικητικές και οικονομικές επιπτώσεις για τον πρώτο και συμβολικότερο ερευνητικό φορέα της νεότερης Ελλάδας με παρουσία πλέον των 180 χρόνων στον ερευνητικό ιστό της χώρας.

Στην παραπάνω επιχειρούμενη θεσμοθέτηση έχουν ήδη δηλώσει επισήμως τη διαφωνία τους, πέρα των δύο συλλόγων του ΕΑΑ, το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ), η Σύνοδος Προέδρων Ερευνητικών Κέντρων και Τεχνολογικών Φορέων, η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών (ΕΕΕ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Ερευνητικά Κέντρα και Ιδρύματα (ΠΟΕΕΚ-Ι), σύλλογοι άλλων Ερευνητικών Κέντρων, ο σύλλογος Εργαζομένων στη ΓΓΕΚ, καθώς και πάνω από δυόμισι χιλιάδες επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εργαζόμενοι σε Ερευνητικά Κέντρα και Ινστιτούτα, σε Πανεπιστήμια και σε Διεθνείς και Εθνικούς Οργανισμούς.

Σας ενημερώνουμε ότι:

1. Οι δύο σύλλογοι του ΕΑΑ έχουν κηρύξει απεργία και συγκέντρωση έξω από την Βουλή των Ελλήνων την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 10:00 π.μ., στην οποία θα συμμετέχουν και οι Σύλλογοι Ερευνητών και Εργαζομένων στα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας, η ΕΕΕ, η ΠΟΕΕΚ-Ι, η ΠΟΣΔΕΠ, Επιστημονικοί Σύλλογοι και Σωματεία, ενώ στηρίζει και η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., με βασικό αίτημα την απόσυρση του Άρθρου 19. Στις 12:00 π.μ. θα παραδοθούν τα ψηφίσματα διαμαρτυρίας στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων.

2. Την ίδια ημέρα, Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023, και ώρα 1:00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί κοινή Συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) με συμμετοχή εκπροσώπων των Συλλόγων των Ερευνητικών Κέντρων, της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών και της ΠΟΕΕΚ-Ι με σκοπό την ενημέρωση των συμπολιτών μας για το καταστροφικό, τόσο για το ΕΑΑ όσο και τον ερευνητικό ιστό της χώρας, προς ψήφιση νομοσχέδιο”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα