Μπερνς: “Η Ελλάδα διανύει εξαιρετική περίοδο”

Μπερνς: “Η Ελλάδα διανύει εξαιρετική περίοδο”
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΠΕΡΝΣ. (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΕΘΑ) EUROKINISSI

Σταθερότητα και επιτυχίες χαρακτηρίζουν την Ελλάδα,ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον Νίκολας Μπερνς.

Εξαιρετική εποχή διανύει, η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, με σταθερότητα και επιτυχίες, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νίκολας Μπερνς. Ο ίδιος, δήλωσε φιλέλληνας ενώ υπογράμμισε πως στην χώρα μας, έχουν σημειωθεί τεράστιες αλλαγές στον τομέα των υποδομών. 

Ο κ. Μπέρνς σε συνέντευξη που παραχώρησε σε Έλληνες δημοσιογράφους, διαβεβαίωσε για μια ακόμη φορά πως οι ελληνοαμερικάνικες σχέσεις, βρίσκονται σε πάρα πολύ καό σημείο ενώ ακόμα δήλωσε πως εκτιμά τόσο τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, όσο και τους προκατόχους τους κ.κ. Σημίτη, Πάγκαλο και Παπανδρέου.

Ο αμερικάνος υφυπουργός εξωτερικών, αναφερόμενος στην ενδεχόμενη ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, τόνισε πως “είναι πολύ νωρίς γι αυτά τα ζητήματα, καθώς το ΝΑΤΟ δεν έχει ακόμα απευθυνθεί πρόσκληση για ένταξη στην ΠΓΔΜ” ενώ συμπλήρωσε πως οι σχετικές αποφάσεις, θα παρθούν από την Σύνοδο Κορυφής της ευρωατλαντικής συμμαχίας, τον Απρίλιο του 2008.

“Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι δεν χρειάζεται να παρεμβληθούν και πιστεύουν ότι θα ήταν καλό οι κυβερνήσεις των δύο χωρών να έχουν απευθείας επικοινωνία. Στηρίζουμε το έργο του διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς και πιστεύω ότι είναι καλύτερα να “πέσει η θερμοκρασία” και να προχωρήσει η διαδικασία Νίμιτς, να δούμε εάν μπορεί να βρεθεί ένα “modus vivendi” και όχι να μεσολαβήσουν οι ΗΠΑ, στηρίζοντας δημόσια την μία λύση ή την άλλη”, δήλωσε ο κ. Μπερνς.

Ο Νίκολας Μπερνς, διευκρίνισε ακόμα ότι η χώρα του προς το παρόν στηρίζει την υποψηφιότητα της Κροατίας, ενώ εύχεται να μπορέσουν η Αλβανία και η ΠΓΔΜ να ενταχθούν μαζί της στο ΝΑΤΟ, “εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις”.

 Σε ό,τι αφορά την ονομασία της γειτονικής χώρας, ο κ. Μπερνς έκανε λόγο για μια διαφορά μεταξύ μιας φίλης χώρας και μιας χώρας φίλης και συμμάχου, η οποία πρέπει να λυθεί χωρίς την παρέμβαση των ΗΠΑ.

 Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με τους λόγους που οδήγησαν τις ΗΠΑ στην αναγνώριση της ΠΓΔΜ με την συνταγματική της ονομασία, ο Νίκολας Μπερνς δήλωσε ότι “ο τότε υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ θεωρούσε ότι έπρεπε να διαφυλαχθεί η ακεραιότητα και η αξιοπιστία» της χώρας και έκανε λόγο για «ένα δείγμα φιλίας από την πλευρά μας, το οποίο ήταν απολύτως διμερούς χαρακτήρα”.

 Σημείωσε δε ότι “οι ΗΠΑ έχουν έναν φίλο και σύμμαχο, την Ελλάδα και το τελευταίο πράγμα που θα θέλαμε είναι να μετατραπούμε σε ένα είδος διαμεσολαβητή. Κανείς δεν μας το ζητά, άλλωστε. Ευχόμαστε τα Σκόπια και η Αθήνα να μιλήσουν απευθείας. Ίσως αυτός να είναι ο καλύτερος τρόπος” .

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο Μπερνς δήλωσε ότι “οι ΗΠΑ ανυπομονούν να φτάσουμε σε ένα ψήφισμα το οποίο θα ανοίγει τον δρόμο για την ανεξαρτησία του Κοσόβου και σκοπεύουν να το προωθήσουν, διότι οι άνθρωποι στο Κόσοβο περιμένουν εδώ και πολύ καιρό και κατά το 95% τους είναι Αλβανοί”.

Ο αμερικανός υφυπουργός πρόσθεσε ακόμη ότι η άποψη αυτή υποστηρίζεται από την μεγάλη πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και επισήμανε ότι η συζήτηση, αυτή την εποχή, έχει κυρίως σχέση με το εάν το ψήφισμα θα προβλέπει κάποια μεταβατική περίοδο στην διάρκεια της οποίας θα επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις.

“Θα συμφωνήσουμε σε κάτι τέτοιο μόνο εάν το αποτέλεσμα είναι η ανεξαρτησία του Κοσόβου. Διαφορετικά για μας δεν έχει νόημα να ξαναρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις έπειτα από 18 μήνες συζήτησης και να μην δούμε τη χώρα να αποκτά τελικά την ανεξαρτησία της. Είμαστε ανοιχτοί σε έναν συμβιβασμό, αλλά δεν νομίζω ότι μπορούμε να περιμένουμε για πολύ ακόμη”, δήλωσε ο κ. Μπερνς, ο οποίος χαρακτήρισε “φυσιολογική” την απαίτηση της Μόσχας για διορισμό υπεύθυνου για τα θέματα των Σέρβων και διευκρίνισε ότι στα Ηνωμένα Έθνη συζητείται ακόμη εάν θα δοθεί άμεσα η ανεξαρτησία στο Κόσοβο, ή εάν θα μεσολαβήσει κάποια μεταβατική περίοδος, η οποία, όμως, θα οδηγεί με βεβαιότητα στην ανεξαρτησία. “Η Ρωσία πάντως είναι μάλλον απομονωμένη”, κατέληξε ο αμερικανός αξιωματούχος.

Κληθείς να σχολιάσει την στάση της Ελλάδας στο θέμα της πυραυλικής προστασίας,ο Νίκολας Μπερνς δήλωσε ότι “η θέση του ΝΑΤΟ, του οποίου είναι μέλος και η Ελλάδα, είναι θετική και εποικοδομητική”  και υπεραμύνθηκε του αμυντικού χαρακτήρα των πυραυλικών συστημάτων, εξηγώντας ότι δεν διαθέτουν τις τεχνικές δυνατότητες ώστε να μετατραπούν σε επιθετικά. “Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι ο κ. Πούτιν τάχθηκε υπέρ της εγκατάστασης τέτοιου συστήματος στο Αζερμπαϊτζάν. Αυτό σημαίνει ότι συμφωνεί πως έχει λόγο ύπαρξης. Εμείς θα αναθέσουμε στους ειδικούς μας να συζητήσουν με τους Ρώσους ώστε να δούμε εάν αυτό που προτείνουν είναι εφικτό από τεχνικής άποψης, αλλά στο μεταξύ καλούμε την Ρωσία να συμμετάσχει στο ΝΑΤΟϊκό πρόγραμμα, το οποίο έχει σκοπό την προστασία από την περιοχή της Μέσης Ανατολής”.

 Το ενεργειακό συζητήθηκε, εξ άλλου, κατά τις συναντήσεις του κ. Μπερνς με την ελληνική ηγεσία και ο αμερικανός υφυπουργός εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον στόχο που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση ώστε το 20% της ενέργειας να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. “Πιστεύουμε ότι ενεργειακά η Ευρώπη δεν θα πρέπει να εξαρτάται από μια μόνο χώρα, την Ρωσία. Θεωρούμε πιο αποδοτικό το να υπάρχουν πολλαπλές πηγές και εναλλακτικές διαδρομές”, σημείωσε ο κ. Μπερνς και αναφέρθηκε στον αγωγό Μπακού – Τσεϊχάν και στις πηγές του Αζερμπαϊτζάν και του Καζακστάν.

Αναφερόμενος στην στρατιωτική παρουσία της Ελλάδας στο Αφγανιστάν, ο κ. Μπερνς δήλωσε ότι κατά την συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα με τον υπουργό Άμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη, εξήγησε ότι υπάρχει ανάγκη για περισσότερους εκπαιδευτές,τους οποίους το ΝΑΤΟ ζητεί από όλες τις χώρες που συμμετέχουν.

 Σε ό,τι αφορά στην Τουρκία και το πρόβλημα με τους Κούρδους του βορείου Ιράκ, ο κ. Μπερνς τόνισε ότι “το ΡΚΚ πρέπει να σταματήσει τις τρομοκρατικές του επιθέσεις εναντίον των Τούρκων” αλλά και ότι “αν και κατανοούμε την Τουρκία, πιστεύουμε ότι δεν θα πρέπει να περάσει τα σύνορα και να επιτεθεί στους Κούρδους”.

Η επίσκεψη του Νίκολας Μπερνς στην Αθήνα ολοκληρώνεται αύριο, με την συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα.

Νωρίτερα σήμερα ο κ. Μπερνς έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ενώ συναντήθηκε ακόμη με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου και τον υπουργό Άμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Απόψε το βράδυ συμμετέχει σε εκδήλωση για την συμπλήρωση 60 ετών από την εφαρμογή του “Σχεδίου Μάρσαλ”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα