Δίκη για τα Τέμπη: Συνεχίζονται οι καταθέσεις των συγγενών των θυμάτων
Διαβάζεται σε 4'
Συνολικά 25 μάρτυρες αναμένεται να καταθέσουν αυτή την εβδομάδα. Συνεχίζεται η κατάθεση του Πάνου Ρούτσι, ενώ απορρίφθηκε το αίτημα για καθορισμό προθεσμίας στην πραγματογνωμοσύνη του κινητού του σταθμάρχη.
- 12 Οκτωβρίου 2026 07:26
Συνεχίζονται σήμερα οι καταθέσεις των συγγενών των θυμάτων στη δίκη για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Στις τρεις συνεδριάσεις που θα πραγματοποιηθούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας αυτή την εβδομάδα, οι προγραμματισμένοι μάρτυρες που αναμένεται να καταθέσουν ανέρχονται σε 25.
Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη Τετάρτη η συνεδρίαση διακόπηκε πριν ολοκληρώσει την κατάθεσή του ο Πάνος Ρούτσι, πατέρας του Ντένις Ρούτσι, λόγω της ξαφνικής αδιαθεσίας που αισθάνθηκε και της διακομιδής του στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.
Πάνος Ρούτσι: «Δεν θα σταματήσω μέχρι να μάθω πώς πέθανε το παιδί μου»
Πριν από τη διακοπή, ο Πάνος Ρούτσι είχε προλάβει να καταθέσει για περίπου μία ώρα, αναφέροντας μεταξύ άλλων:
«12 λεπτά, δύο τρένα κινούνταν στην ίδια γραμμή και κανένας δεν κατάλαβε ότι σε 12 λεπτά δεν θα υπήρχαν. Θέλαμε δεν θέλαμε γίναμε και εμείς ερευνητές. Σέβομαι και εμπιστεύομαι τη δικαιοσύνη αλλά αυτό που έχω δει μέχρι σήμερα, δεν νομίζω ότι κάποιοι λειτουργούν όπως πρέπει και αυτό με θλίβει πάρα πολύ όταν υπάρχουν τόσοι νεκροί».
«Η πληγή παραμένει ανοιχτή, δεν έχει κλείσει. Ακόμα θρηνούμε. Ένα φανάρι να υπήρχε τα παιδιά θα ζούσαν. Δεν θα σταματήσω μέχρι να μάθω πώς πέθανε το παιδί μου. Πιστεύουμε σε σας. Πιστεύουμε ότι η αλήθεια θα βγει και θα βγει γιατί όλοι εμείς οι συγγενείς δεν θα το αφήσουμε έτσι. Η δικαιοσύνη πρέπει να είναι ανεξάρτητη. Κυρία πρόεδρε πρέπει κάποια στιγμή όπου και να φτάνουν οι ευθύνες να λογοδοτήσουν. Δεν μπορούμε να ζήσουμε αυτό το μαρτύριο που περνάμε τέσσερα χρόνια σχεδόν. Δεν γίνεται άλλο. Δεν μπορούμε να έχουμε μια φυσιολογική ζωή».
Η απεργία πείνας στο Σύνταγμα και τα αναπάντητα ερωτήματα για την εκταφή
Ο κ. Ρούτσι αναφέρθηκε επίσης στην απεργία πείνας που ξεκίνησε στο Σύνταγμα τον Σεπτέμβριο του 2025, μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισης από τον ειδικό εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη τον Αύγουστο, καθώς και στα αιτήματα για τις εκταφές.
«Αυτό που δεν άντεξα ήταν όταν ο κ. Μπακαΐμης αποφάσισε να κλείσει τον φάκελο. Λέω πρέπει να κάνω κάτι, δεν μπορώ να το αφήσω έτσι. Αποφάσισα χωρίς να το πω σε κανέναν να κάνω την απεργία πείνας. Επέλεξα εκείνο το σημείο γιατί πιστεύω ότι είναι πολύ ιερό σημείο. Τα παιδιά πιστεύω ότι για μένα φύγανε πολύ ηρωικά. Από την πρώτη μέρα, από τις πρώτες ώρες αναρωτιόμουν αν είναι σωστό αυτό που έκανα. Και όμως ήταν σωστό. Ο κόσμος μου έδωσε δύναμη να αντέξω», κατέθεσε.
Αναφερόμενος στο αίτημα εκταφής της σορού του Ντένις, στη λήψη δείγματος και στη διενέργεια ειδικών εξετάσεων, πρόσθεσε:
«Ακόμα και εκεί μας κοροϊδεύουν με αυτές τις εξετάσεις και τελικά μετά από 2-3 μέρες τα έκαναν δεκτά όλα. Για μένα ήταν μια δικαίωση. Εκείνη τη στιγμή πίστευα ότι δικαίωσα τον αγώνα για το παιδί μου αλλά πολύ σύντομα καταλάβαμε ότι όλο αυτό που δέχτηκαν τα αιτήματα ήταν ακόμα μια κοροϊδία. Είναι πολλά ερωτήματα που δεν έχουμε πάρει απαντήσεις μέχρι σήμερα. Δεν ξέρω αν είναι το παιδί μου εκεί μέσα. Και αν είναι μόνο το παιδί μου εκεί μέσα. Εκεί κρύβεται όλη η αλήθεια».
Απορρίφθηκε το αίτημα για χρονοδιάγραμμα στην πραγματογνωμοσύνη του κινητού του σταθμάρχη
Την προηγούμενη Τετάρτη, λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, η πρόεδρος ανακοίνωσε ότι το δικαστήριο απορρίπτει αίτημα συνηγόρου υποστήριξης της κατηγορίας για συμπλήρωση της απόφασης σχετικά με το κατασχεθέν κινητό τηλέφωνο του κατηγορούμενου σταθμάρχη της νυχτερινής βάρδιας.
Με την αρχική απόφαση, το δικαστήριο είχε διατάξει την άρση του απορρήτου και τη διενέργεια εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης από το αρμόδιο τμήμα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ) της ΕΛ.ΑΣ.
Η έρευνα αφορά τις εισερχόμενες και εξερχόμενες κλήσεις, τα μηνύματα SMS και MMS, καθώς και δεδομένα εφαρμογών όπως το Viber. Προβλέπεται επίσης προσπάθεια ανάκτησης τυχόν διαγραμμένων αρχείων.
Με το νέο αίτημα, ο συνήγορος ζητούσε να καθοριστεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την παράδοση της πραγματογνωμοσύνης.
Η εισαγγελέας πρότεινε την απόρριψή του, επισημαίνοντας ότι δεν απαιτείται συμπλήρωση της αρχικής απόφασης, καθώς ήδη προβλέπεται η παράδοση του πορίσματος «το συντομότερο δυνατό».
Το δικαστήριο υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση και απέρριψε το αίτημα.