Δήμος Ερυμάνθου: Αίτημα να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τη φωτιά

Διαβάζεται σε 3'
Πυροσβεστικές δυνάμεις στη μάχη της κατάσβεσης της φωτιάς
Πυροσβεστικές δυνάμεις στη μάχη της κατάσβεσης της φωτιάς Alexandros Litsardakis/SOOC

Τεράστιες ζημιές προκάλεσε στον Δήμο Ερυμάνθου η πυρκαγιά που ξέσπασε στην Αχαΐα την Παρασκευή. Δεκάδες αγροικίες και τμήματα δάσους έγιναν στάχτη ενώ εκατοντάδες ζώα κάηκαν. Ο Δήμος ζητά να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που προκάλεσε η μεγάλη πυρκαγιά το μεσημέρι της Παρασκευής (21/6) στην Αχαΐα και συγκεκριμένα στις περιοχές του Δήμου Ερυμάνθου.

Η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή Άνω Μαστραντώνη και εξαιτίας των δυνατών ανέμων έλαβε γρήγορα ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με το πύρινο μέτωπο να εκτείνεται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με το tempo24.news, η πυρκαγιά στο καταστροφικό της πέρασμα από τα χωριά και τους οικισμούς, Άνω Μαστραντώνη, Σταυροδρόμι, Ράχη, Σκούρα, Γάλαρο, Αγία Βαρβάρα, Πανουτσέικα, Πανταζέικα, Μασουρέικα και Κάλφα έκανε «στάχτη» δεκάδες σπίτια και αποθήκες, ποιμνιοστάσια και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, καθώς και αγροικίες.

Δυστυχώς από τις φλόγες έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες ζώα, κυρίως, αμνοερίφια, ενώ αποτεφρώθηκαν δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα δάσους και καλλιεργειών, όπως ελαιώνες και αμπέλια.

Παράλληλα, τεράστιες είναι οι ζημιές στις υποδομές του Δήμου και κυρίως, στο δίκτυο ύδρευσης, με αποτέλεσμα αρκετοί οικισμοί και χωριά να μείνουν χωρίς νερό, αλλά και στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, καθώς κάηκαν κολώνες της ΔΕΗ.

Ο Δήμος Ερυμάνθου από την πρώτη στιγμή ενεργοποίησε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, που προβλέπεται σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς, θέτοντας όλο τον μηχανισμό του επί ποδός. Μηχανήματα και υδροφόρες συνέδραμαν το έργο της πυρόσβεσης, ενώ ο Δήμαρχος, Θόδωρος Μπαρής βρέθηκε στο μέτωπο της πυρκαγιάς, συντονίζοντας το προσωπικό του Δήμου σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Ελληνική Αστυνομία, για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, για την έγκαιρη εκκένωση των χωριών και την ασφαλή απομάκρυνση των κατοίκων.

Οι κάτοικοι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, μεταφέρθηκαν στο δημοτικό κατάστημα Σταυροδρομίου.

«Οι ζημιές που έχει υποστεί η περιοχή μας είναι ανυπολόγιστες, ωστόσο, κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό αυτό που έχει την μεγαλύτερη σημασία είναι ότι δεν θρηνήσαμε θύματα. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από το Άνω Μαστραντώνη σε μία δύσκολη ημέρα, λόγω των καιρικών συνθηκών, με την επικινδυνότητα να είναι στο επίπεδο ‘4’. Οι ισχυροί άνεμοι, αλλά και το ιδιαίτερο γεωγραφικό ανάγλυφο της περιοχής δυσχέραιναν το έργο των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων, ενώ την ίδια ώρα, τα εναέρια μέσα, έφθασαν με καθυστέρηση.

Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και την Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, ζητώντας να κηρυχθεί η περιοχή μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αυτή τη στιγμή, πάντως προέχει να αντιμετωπιστεί και η τελευταία εστία πυρκαγιάς και να αποτραπεί ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων. Ο Δήμος, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, θα στηρίξει τους πυρόπληκτους συνδημότες μας που από τη μια στιγμή στην άλλη έχασαν τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής», δήλωσε στο τοπικό μέσο ο κ. Μπαρής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα