“Δυο άλλοι κόσμοι, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ”
Χαώδης απόσταση χωρίζει, σύμφωνα με τον Γ.Παπανδρέου, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ενώ οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης είναι "διευθετήσεις συμφερόντων"
- 01 Ιουλίου 2007 19:21
” Τι ακριβώς μου ζητάτε; Να αξιολογήσω τις διευθετήσεις συμφερόντων στις οποίες επιδίδεται η κυβέρνηση βαφτίζοντάς τες μεταρρυθμίσεις” ήταν η απάντηση του Γιώργου Παπανδρέου, στην Καθημερινή της Κυριακής και τον Αλέξη Παπαχελά, και σε ερώτηση αν συμφωνεί με κάποιο μέτρο ή μεταρρύθμιση της σημερινής κυβέρνησης.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποκρούει μετα…βδελυγμίας, το ενδεχόμενο, συνασπισμού ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, στα πρότυπα της Γερμανίας και σε περίπτωση που οι κάλπες δεν βγάλουν αυτοδυναμία: “Δεν υπάρχει κανένα σημείο επαφής με τη Ν.Δ. Εκπροσωπούμε δύο διαφορετικούς κόσμους, διαφορετικές ιδεολογίες και αντιλήψεις. Αλλά να είστε σίγουρος ότι θα υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση και αυτή θα είναι κυβέρνηση που θα σχηματίσει το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα” τονίζει.
Ο κ.Παπανδρέου στην συνέντευξή του, υποστηρίζει:
Για την αναξιοποστία της κυβέρνησης:” Η βαθιά απογοήτευση των πολιτών ακόμη και του ψηφοφόρου της Ν.Δ. από την κυβέρνηση, έχει πλήξει την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Είναι απαράδεκτη η σπατάλη πολιτικού κύρους, πολιτικού κεφαλαίου και πλούτου από την κυβέρνηση Καραμανλή. Κατάφερε να πολώσει την κοινωνία στα μεγάλα ζητήματα, εγκλωβίστηκε στα αδιέξοδά της, ενώ χειρίστηκε την εξουσία ως κομματική υπόθεση. Σήμερα δε, οι υπουργοί και το σύνολο της κυβέρνησης δεν κάνουν άλλο παρά να αναμένουν τις εκλογές και να ασχολούνται κατ’ ουσίαν με τις προεκλογικές παροχές”
Για το θέμα των ομολόγων :” Το σκάνδαλο των Ασφαλιστικών Ταμείων ταλαιπωρεί τον Ελληνα πολίτη – δημιουργεί ιδιαίτερη ανασφάλεια εδώ και 120 μέρες. Γι’ αυτό έχει απόλυτη ευθύνη η κυβέρνηση. Πρώτον, διότι είναι η ίδια μπλεγμένη άσχημα στην υπόθεση αυτή, με πολιτικές ευθύνες για υψηλόβαθμα στελέχη της. Δεύτερον, ο τρόπος που το χειρίζεται διαιωνίζει το πρόβλημα και το μεγεθύνει. Ο πρωθυπουργός αποφάσισε φαίνεται να αναλάβει το πολιτικό κόστος της συγκάλυψης παρά το πολιτικό κόστος της αποκάλυψης. Είναι η δική του στάση που συντηρεί και μεγεθύνει το σκάνδαλο των Ταμείων. Και αυτό θα τον ακολουθεί μέχρι τις εκλογές.
Γι’ αυτό δεν έχει καμιά ευθύνη η αντιπολίτευση. Αντιθέτως, οι δικές μας φωνές είναι εκείνες που πίεσαν για την επιστροφή των χρημάτων και την αποκάλυψη των ενόχων. Αποδείχθηκε ο πρωθυπουργός αδύναμος να αντιμετωπίσει τη μεγάλη αυτή υπόθεση υπέρ της διαφάνειας και του δημοσίου συμφέροντος. Δυστυχώς, για τη χώρα, μονοθεματικός είναι πια ο κ. Καραμανλής. Παγιδεύτηκε στο σκάνδαλο και αδυνατεί να απεμπλακεί. Αυτό θα χρωματίζει κάθε πράξη της κυβέρνησης άμεσα ή έμμεσα. Μόνο μια νέα κυβέρνηση θα μπορέσει να ξεκαθαρίσει όλη αυτή την υπόθεση.Τέλος, το σκάνδαλο αυτό αναδεικνύει την παντελή έλλειψη αξιοπιστίας της ηγεσίας της Ν.Δ. να χειριστεί το ευαίσθητο και δύσκολο ζήτημα του ασφαλιστικού
. ”
Για τους “σκληρούς χαρακτηρισμούς” που χρησιμοποίσε: ” Η λέξη “σπείρα” αφορά την κλειστή ομάδα ανθρώπων που χειρίστηκαν το σκάνδαλο των ομολόγων και είναι χαρακτηρισμός σαφώς ηπιότερος της «εγκληματικής οργάνωσης» που χρησιμοποίησε ο εισαγγελέας.Διαφωνείτε όταν κατηγορούμε την κυβέρνηση για τις πολιτικές της που ωφελούν τους λίγους και ημετέρους και όχι τους πολλούς, για τον ευτελισμό του κύρους της χώρας στο εξωτερικό με το φιάσκο του βασικού μετόχου, με την ψευδεπίγραφη απογραφή και την αναπροσαρμογή σε μια νύχτα του ΑΕΠ, για την αναξιοκρατία και τις γαλάζιες συνεντεύξεις, για τους κουμπάρους και τα καρτέλ, για την εγκατάλειψη των αγροτών, για τις θεσμικές εκτροπές, για τις υποκλοπές και τους Πακιστανούς, για την έλλειψη στόχων και σχεδιασμού στην εξωτερική πολιτική; Αυτές είναι πικρές αλήθειες”
Για την αντιμετώπιση του καύσωνα και των πυρκαγιών:” Τον περασμένο Μάρτιο, ο κ. Καραμανλής μας διαβεβαίωσε, όπως είπε, ότι “νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, εφαρμόζει το εθνικό σχέδιο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών”. Αυτή η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αδυνατούν να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε κρίση. Η στιγμή του καταλογισμού ευθυνών θα έρθει. Αυτό που προέχει είναι να δούμε πώς από δω και μπρος θα αποφύγουμε άλλες καταστροφές αυτό το καλοκαίρι. Ο κ. Καραμανλής βρίσκεται τέσσερα χρόνια πια στην εξουσία και δεν κατάλαβε ποτέ ότι οι ευθύνες μιας κυβέρνησης είναι υπαρκτές και συγκεκριμένες”
Για το ασφαλιστικό και τις προθέσεις του ΠΑΣΟΚ: ” Εμείς θα προχωρήσουμε στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης του 2003 για να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο και να αξιοποιήσουμε τα περιθώρια εξορθολογισμού που υπάρχουν στο σύστημα. Παράλληλα, θα ξεκινήσουμε έναν ουσιαστικό και πολυδιάστατο κοινωνικό διάλογο για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα που διατηρεί τον αναδιανεμητικό, καθολικό και δημόσιο χαρακτήρα του. Στο ασφαλιστικό δεν χωρούν αιφνιδιασμοί, αλλά ούτε και «λύσεις» που μειώνουν τις ήδη χαμηλές συντάξεις στη χώρα μας. Δέσμευσή μας είναι η τριμερής χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος και η διασφάλιση της βιωσιμότητάς του, χωρίς αύξηση των ορίων ηλικίας και χωρίς μείωση των συντάξεων”
Για τις ενδεχόμενες αντιδράσεις των λεγόμενων συντεχνιών: ” Οι εργαζόμενοι στη δημόσια διοίκηση και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα γνωρίζουν την ανάγκη σοβαρών και ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων για την καλύτερη παροχή υπηρεσιών προς τον πολίτη. Γνωρίζουν την ανάγκη να αναβαθμισθούν όλες οι λειτουργίες του κράτους. Σε πολλές περιπτώσεις, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι προτείνουν αλλαγές. Εμείς, ως πολιτεία, οφείλουμε να τους δώσουμε τη δυνατότητα να εξελίσσονται με αξιοκρατία και αξιολόγηση. Να τους δώσουμε την ευκαιρία να είναι δημιουργικοί και υπεύθυνοι. Υπάρχει ανθρώπινος πλούτος στη δημόσια διοίκηση και είναι υποχρέωσή μας να τον αναδείξουμε. Αυτό θα κάνουμε. Η αναμόρφωση του δημόσιου τομέα που συνοδεύεται με αποκέντρωση του κράτους και από μία νέα σχέση κράτους-αγοράς είναι προτεραιότητα”
Για την διαφθορά:” Εχω πει στο προγραμματικό μας Συνέδριο και το ξαναλέω. Υπόσχομαι μια κυβέρνηση που θα ανταποκρίνεται στα αυστηρά κριτήρια του ελληνικού λαού, με επιλογή προσώπων που θα διαχειριστούν την εξουσία αλλά και τα χρήματα του ελληνικού λαού, με υπευθυνότητα και απόλυτη διαφάνεια.Θεωρώ παράλληλα αναγκαίο να κάνουμε τομή στο πολιτικό μας σύστημα. Αυτό πρότεινα και κατά τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος χωρίς καμία ανταπόκριση από την Ν.Δ. Ο τρόπος εκλογής των βουλευτών, η αυτονομία των κομμάτων, η ανεξαρτησία των ΜΜΕ και της Δικαιοσύνης, η ανεξαρτησία της Εκκλησίας, η χρηματοδότηση των κομμάτων, οι σχέσεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα – όλα πρέπει να αντιμετωπισθούν μέσα από ένα νέο κύμα δημοκρατικών αλλαγών και δημοκρατικής ανανέωσης”
Για την πρόθεση ανανέωσης προσώπων, που υπήρχε όταν ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ:” Η ανανέωση είναι μια διαρκής διαδικασία στο Κίνημά μας. Στις εκλογές του 2004 είχαμε κατά 30% ανανέωση της κοινοβουλευτικής ομάδας και το ίδιο είχε συμβεί το 2000. Ανανεώσαμε τις δομές και τα όργανα του κόμματος με πρωτοποριακό τρόπο, που έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον άλλων μεγάλων σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων της Ευρώπης. Ανανεώσαμε στόχους και πολιτικές. Η ανανέωση είναι στη φύση του ΠΑΣΟΚ ως πολιτικού οργανισμού που παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας. Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα που εμφανίζουν υψηλή δημοφιλία, αυτό είναι φυσικό διότι διετέλεσαν υπουργοί με σημαντικές επιτυχίες και έχουν μεγάλη αναγνωρισιμότητα σε σχέση με νέα πρόσωπα. Αλλά αυτό είναι και ένα στοίχημα για τα ΜΜΕ. Να αναδείξουν τα νέα στελέχη και να δοκιμάσουν το λόγο τους”
Για το πρόγραμμα των πρώτων 100 μερών, σε περίπτωση νίκης του ΠΑΣΟΚ:” Πρώτον, μια νέα κυβερνητική δομή που σηματοδοτεί την αλλαγή και συμβαδίζει με τις νέες ανάγκες που έχει η χώρα μας – αποτελεσματική, λιτή, με ξεκάθαρες επιλογές, όπως ένα διακριτό νέο υπουργείο Περιβάλλοντος. Δεύτερον, ένας προϋπολογισμός που αποτυπώνει ξεκάθαρα τις νέες αναπτυξιακές και κοινωνικές μας προτεραιότητες με αιχμή την πρόνοια για τους ασθενέστερους και τις δεσμεύσεις μας για την οικογένεια και το παιδί. Τρίτο, ένα νέο φορολογικό πλαίσιο που επαναφέρει την κοινωνική δικαιοσύνη αλλά και την αποτελεσματικότητα στο σύστημα φορολογίας. Τέταρτο, ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τη διαφάνεια. Και πέμπτο, θα ξεκινήσουμε τις διαδικασίες για τον κοινωνικό διάλογο που πρέπει να γίνει στα μεγάλα θέματα της τετραετίας: την αποκέντρωση και τη νέα μορφή διακυβέρνησης της χώρας, τις αλλαγές για ένα ποιοτικό εκπαιδευτικό σύστημα και για ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που διασφαλίζει τις μελλοντικές συντάξεις”