Δύο προφυλακίσεις για τη μεγάλη απάτη στον ΕΟΠΥΥ

Διαβάζεται σε 3'
ΕΟΠΥΥ
ΕΟΠΥΥ Eurokinissi

Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν δύο κατηγορούμενοι, ενώ οι τρεις αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση.

Τον δρόμο για τη φυλακή πήραν δύο από τους πέντε κατηγορούμενους για την υπόθεση απάτης σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, μετά τις απολογίες τους.

Με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακρίτριας προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν ο πρώην πρόεδρος ΚΑΕ και -κατά την κατηγορία- αρχηγός του κυκλώματος, που φέρεται να είχε «λεία» περίπου 500.000 ευρώ και ο λογιστής, στον οποίο επίσης έχει αποδοθεί πρωταγωνιστικός ρόλος.

Αντιθέτως, ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν οι υπόλοιποι τρεις κατηγορούμενοι, για τους οποίους ορίστηκε καταβολή εγγυοδοσίας ύψους από 8.000 μέχρι 10.000 ευρώ. Κατά περίσταση οι πέντε κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν βαριά αδικήματα όπως  εγκληματική οργάνωση, απάτη, ψευδές βεβαιώσεις, δωροδοκία υπαλλήλου και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ίδιοι φερονται να αρνούνται την εμπλοκή τους.

Κατά την κατηγορία, οι πέντε σε συνεργασία με γιατρούς, προχωρούσαν στη συστηματική έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων υγειονομικού υλικού σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, εν αγνοία των τελευταίων. Μάλιστα, υπάρχει εμπλοκή και γιατρών του δημοσίου για τους οποίους δεν έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης. Πάντως, οι ασφαλισμένοι σε καταθέσεις τους έχουν αρνηθεί ότι γνωρίζουν τους συγκεκριμένους ιατρούς οι οποίοι εμφανίζονται να τους έχουν συνταγογραφήσει το υλικό.

Πραγματοποίησαν 1.215 εικονικές εκτελέσεις συνταγογραφήσεων στους ΑΜΚΑ 653 ασφαλισμένων

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2018, ενώθηκαν μεταξύ τους και σύστησαν εγκληματική οργάνωση με επιχειρησιακή δομή, διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, με σκοπό τη διάπραξη δωροδοκιών, ψευδών βεβαιώσεων και απατών σε βάρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ), την παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, καθώς και τη νομιμοποίηση των παράνομων εσόδων που προέκυπταν από τις πράξεις αυτές.

Ειδικότερα, τα μέλη της οργάνωσης προέβαιναν συστηματικά στην έκδοση και εκτέλεση εικονικών συνταγογραφήσεων ιατροτεχνολογικών προϊόντων, έχοντας διαμορφώσει προς τον σκοπό αυτό δίκτυο εταιρειών εισαγωγής και παροχής προϊόντων, οι οποίες παρουσίαζαν στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. τις εικονικές συνταγογραφήσεις εκμεταλλευόμενες τις συμβάσεις που είχαν συνάψει με τον Οργανισμό.

Την παράνομη συνταγογράφηση έκαναν 29 ιατροί διαφορετικών ειδικοτήτων εν αγνοία των ασθενών, ενώ η ανεύρεση Α.Μ.Κ.Α. ασφαλισμένων γινόταν από μέλη της οργάνωσης ή αντλούνταν από ιδιωτική κλινική και διαγνωστικό κέντρο, συμφερόντων των εμπλεκομένων.

Μάλιστα, για να μη γίνονται αντιληπτές οι κινήσεις τους επέλεγαν κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας ή σε άσχημη συνολική κατάσταση υγείας, ενώ σε πολλές καταχωρήσεις συνταγογραφήσεων αναγράφονταν οι ίδιοι τηλεφωνικοί αριθμοί, που αντιστοιχούσαν στους εμπλεκόμενους ή ήταν ανύπαρκτοι.

Ωστόσο, η οργάνωση εκμεταλλευόμενη το δίκτυο διανομής που είχαν αναπτύξει και τη δομή και οργάνωση των εταιρειών τους, συγκάλυπταν την παράνομη δράση τους, ενσωματώνοντας αυτή στο πλαίσιο της νόμιμης λειτουργίας και δραστηριότητας των επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό χρησιμοποιούσαν «αχυρανθρώπους» ως νόμιμους εκπροσώπους και μέλη των εταιρειών και σε περίπτωση καταγγελίας συνέχιζαν τη δραστηριότητα τους μέσω άλλης εταιρείας, είτε νέας είτε από τις ήδη υπάρχουσες.

Τέλος, η νομιμοποίηση των εσόδων τους πραγματοποιούνταν μέσω συναλλαγών μεταξύ διαφόρων εταιρειών της οργάνωσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και μέσω ανάληψης μεγάλων χρηματικών ποσών από «αχυρανθρώπους», ενώ χρησιμοποιούσαν τις εταιρίες αυτές για να χρηματοδοτούν αθλητικό σύλλογο ιδιοκτησίας του αρχηγικού μέλους.

Η παράνομη αυτή δραστηριότητα είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων και έτερων επιχειρήσεων που εισήγαγαν αποκλειστικά τα ανωτέρω ιατροτεχνολογικά προϊόντα καθώς έπρεπε να καταβάλλουν μεγαλύτερο ποσό αυτόματης επιστροφής φαρμακευτικής δαπάνης (clawback).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα