ΕΜΠ: Στο “μικροσκόπιο” το Ναυάγιο της Ζακύνθου

Διαβάζεται σε 3'
ΕΜΠ: Στο “μικροσκόπιο” το Ναυάγιο της Ζακύνθου
Το Ναυάγιο στη Ζάκυνθο. Istock

Ομάδα Καθηγητών του Πολυτεχνείου πραγματοποίησε αυτοψία στην παραλία του Ναυαγίου.

Την Πέμπτη 01/02/2024, Διεπιστημονική Ομάδα Καθηγητών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με επικεφαλής τον Πρύτανη του Ιδρύματος, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς της Ζακύνθου, σύμφωνα με ανακοίνωση, πραγματοποίησε αυτοψία στην παραλία του Ναυαγίου στην οποία έχει προσαράξει εδώ και 44 χρόνια το φορτηγό πλοίο «Παναγιώτης», δημιουργώντας ένα μοναδικό και διεθνώς διάσημο τοπίο το οποίο δέχεται χιλιάδες επισκέπτες τον χρόνο.

Το Ναυάγιο και ο όρμος στον οποίο έχει προσαράξει είναι πολύ σημαντικά για όλη την κοινότητα του πανέμορφου νησιού. Συμπληρώνουν τον πολιτιστικό και φυσικό πλούτο του τόπου, προσθέτουν σημαντικό βάρος στη φήμη της Ζακύνθου, στηρίζοντας ταυτόχρονα την τοπική οικονομία.

Δυστυχώς, όμως, η κατάσταση του «σκαριού» φθίνει με τον χρόνο, δημιουργώντας ανησυχίες για τη μελλοντική του ύπαρξη στον χώρο.

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο πλαίσιο των δράσεων Ακαδημαϊκής Κοινωνικής Ευθύνης, οι οποίες αποτελούν μακρά παράδοση για το Ίδρυμα, ανέλαβε την πρωτοβουλία να επικοινωνήσει με τους φορείς της Ζακύνθου για να προσφέρει τις εθελοντικές του υπηρεσίες συνδράμοντας στη διάσωση του Ναυαγίου.

Η Διεπιστημονική Ομάδα του Καθηγητών του ΕΜΠ απαρτίζεται από μια πλειάδα διαφορετικών ειδικοτήτων μηχανικού απαραίτητων για την ολοκληρωμένη και αποτελεσματική αντιμετώπιση ενός σύνθετου τεχνολογικού, περιβαλλοντικού και πολιτιστικού ζητήματος, και θα πλαισιωθεί στη συνέχεια με όσες άλλες ειδικότητες ερευνητών και εμπειρογνωμόνων απαιτηθεί.

Το δυναμικό του ΕΜΠ, του πρώτου Τεχνολογικού Ιδρύματος της χώρας τίθεται στη διάθεση των αρχών για την παροχή τεχνολογικής υποστήριξης ώστε να προκύψει ένα πλαίσιο απαραίτητων μελετών και ενεργειών που πρέπει να αναληφθούν με στόχο την προστασία του Ναυαγίου και του μοναδικής ομορφιάς φυσικού περιβάλλοντός του.

Η Ομάδα των Καθηγητών του ΕΜΠ αποτελείτο από τους: Ιωάννη Χατζηγεωργίου, Πρύτανη ΕΜΠ, Καθηγητή της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών, Δημήτριο Καλιαμπάκο, μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης ΕΜΠ, Καθηγητή Σχολής Μεταλλειολόγων – Μεταλλουργών Μηχανικών, Χαράλαμπο Ιωαννίδη, Καθηγητή και Κοσμήτορα της Σχολής Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Νικόλαο Μπελαβίλα, Καθηγητή Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Βασιλική Τσουκαλά, Καθηγήτρια Σχολής Πολιτικών Μηχανικών, Βασίλειο Μαρίνο, Επίκουρο Καθηγητή Σχολής Πολιτικών Μηχανικών και Πέτρο Τσακιρίδη, Επίκουρο Καθηγητή Σχολής Μεταλλειολόγων – Μεταλλουργών Μηχανικών.

Η Ομάδα του ΕΜΠ συναντήθηκε με πλειάδα τοπικών φορέων με επικεφαλής τον Βουλευτή Ζακύνθου κ. Διονύση Ακτύπη, τον Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου κ. Κωνσταντίνο Καποδίστρια και τον Δήμαρχο Ζακύνθου κ. Γεώργιο Στασινόπουλο.

Ο Βουλευτής και οι τοπικοί φορείς εξέφρασαν τις θερμές ευχαριστίες τους για την πρωτοβουλία του ΕΜΠ και δήλωσαν ότι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν ώστε να σταθούν αρωγοί στην από κοινού εξελισσόμενη προσπάθεια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα